Οι τέσσερις από τις πέντε πιο ακριβές μεταγραφές του Ιανουαρίου έγιναν από κινεζικές ομάδες, στο πλαίσιο της «επίθεσης» της Ασιατικής χώρας στην ποδοσφαιρική αγορά.

Οι τέσσερις από τις πέντε πιο ακριβές μεταγραφές του Ιανουαρίου έγιναν από κινεζικές ομάδες, στο πλαίσιο της «επίθεσης» της Ασιατικής χώρας στην ποδοσφαιρική αγορά.

Οι ομάδες της κινεζικής Σούπερ Λιγκ, ξόδεψαν συνολικά 203.9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για μεταγραφές, ποσό που τους φέρνει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας όλων των πρωταθλημάτων του κόσμου, πίσω μόνο από την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ! Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η δεύτερη κατηγορία της χώρας, China League One, ξόδεψε περισσότερα χρήματα απ’ ότι οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα, της Πριμέρα Ντιβιζιόν και της γαλλικής Λιγκ 1!

Οι μετακομίσεις παικτών όπως οι Τζάκσον Μαρτίνες, Ραμίρες και Ζερβινιό στην Κίνα, ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίες, καθώς οι ιθύνοντες της χώρας έχουν βάλει στην κρατική τους ατζέντα την προσπάθεια για ποδοσφαιρική κυριαρχία.

Ήδη από την περσινή χρονιά, μια ισχυρή πολιτική επιτροπή με επικεφαλής τον ακραιφνή ποδοσφαιρόφιλο πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, συνέταξε ένα σχέδιο 50 σημείων για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση δεκάδων χιλιάδων σχολών ποδοσφαίρου και καθιστώντας υποχρεωτικό το άθλημα σε χιλιάδες δημοτικά και γυμνάσια! Στόχος του Σι, είναι μέσα στις επόμενες δεκαετίες η Κίνα όχι μόνο να φιλοξενήσει, αλλά και να κατακτήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο!

Ακολουθώντας το σύνθημα του Σι, Κινέζοι επενδυτές άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες εκατομμύρια στην ποδοσφαιρική αγορά, ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους στα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον, εκτός των εγχώριων επενδύσεων, οι Κινέζοι ρίχνουν δίχτυα και στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά, πρόσφατα υπογράφτηκε στην Κίνα πενταετής τηλεοπτική συμφωνία για τη Σούπερ Λιγκ αξίας 1.25 δισ. δολαρίων με την εταιρία CMC, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο αγόρασε το 13% της Μάντσεστερ Σίτι. Πέρσι ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα, Γουάνγκ Τζιανλίν, είχε ξοδέψει 45 εκατ. ευρώ για την αγορά του 20% των μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης και η σχέση των Μαδριλένων με την Κίνα, έγινε πλέον πιο ευδιάκριτη με την μετακόμιση του Μαρτίνες στην Γκουανγκζού.

Η νέα ομάδα του Κολομβιανού στράικερ, αποτελεί και αυτή «προϊόν» της στροφής των Κινέζων προς το ποδόσφαιρο. Το 2014 ανέλαβε τον σύλλογο η εταιρία – γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, αντί 114 εκατ. λιρών Αγγλίας. Ο ιδιοκτήτης μίας εκ των θυγατρικών της Alibaba, της Alisports, ο Ζανγκ Νταζόνγκ, έχει πολύ καλές σχέσεις με τον μεγαλοατζέντη Ζόρζε Μέντες και αυτό διευκόλυνε τη μετακόμιση του Μαρτίνες στην Ασιατική χώρα.

Δείγμα της φιλοδοξίας των Κινέζων, είναι και η πρόσφατη παραχώρηση του κορυφαίου στράικερ του πρωταθλήματος, του Βραζιλιάνου Έλκεσον από την Γκουανγκζού Εβεργκράντε στην Σανγκάη SIPG αντί 18.5 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια της νέας του ομάδας στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ! «Το κάνουμε για την δόξα της Κίνας», εξήγησαν οι άνθρωποι της Γκουανγκζού τη μεταγραφή, που ήταν σαν η Μπαρτσελόνα να παραχωρούσε στη Ρεάλ Μαδρίτης τον Μέσι, για να τη βοηθήσει να αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Πλέον, μετά το μεταγραφικό…όργιο του Ιανουαρίου, ενισχύονται οι φήμες που θέλουν παίκτες όπως οι Τζον Τέρι και Γιάγια Τουρέ να μετακομίζουν το καλοκαίρι στην κινεζική Σούπερ Λιγκ. Οι Κινέζοι βέβαια απέχουν ακόμα πολύ από το να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με Ευρώπη και Αμερική. Σίγουρα όμως έχουν το χρήμα και την πρόθεση για να το προσπαθήσουν…

Οι πέντε κορυφαίες μεταγραφές του Ιανουαρίου:

1. Τζάκσον Μαρτίνες (από Ατλέτικο Μ. σε Γκουανγκζού Εβεργκράντε), 42 εκατ. ευρώ.
2. Ραμίρες (από Τσέλσι σε Τζιανγκσού Σουνίνγκ), 28 εκατ. ευρώ.
3. Τζανελί Ιμπουλά (από Πόρτο σε Στόουκ), 24. 25 εκατ. ευρώ
4. Έλκεσον (από Γκουανγκζού Εβεργκράντε σε Σανγκάη SIPG), 18.5 εκατ. ευρώ.
5. Ζερβινιό (από Ρόμα σε Χεμπέι China Fortune), 18 εκαυ. ευρώ.