Τάμπερε – Αποστολή: Αποστόλης Λάμπος
Και η 8η επίσκεψη της Ελλάδας στο έδαφος της Φινλανδίας δεν συνοδεύτηκε από την πολυπόθητη νίκη. Αντίθετα, το… εύκολο πέναλτι που έκανε ο Κουρμπέλης στον Καμαρά (51’) έδωσε την ευκαιρία στον Πούκι να σκοράρει από τα 11 μέτρα και να χαρίσει στους γηπεδούχους την 4η νίκη της στον όμιλο, σε 5 αγώνες.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το 5 στα 5 της Ιταλίας, που πέρασε νικηφόρα (1-3) από την Αρμενία, ψαλιδίζει στην ουσία κάθε ελπίδα της Ελλάδας να διεκδικήσει την δεύτερη θέση του 10ου ομίλου στα υπόλοιπα πέντε ματς που μένουν ως το τέλος των προκριματικών.
Οπότε η δουλειά του Ολλανδού Τζον Φαν΄τ Σχιπ από εδώ και στο εξής είναι να καταφέρει να κάνει… κανονική ομάδα την Εθνική μας, προετοιμάζοντάς την για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022.
Το πρώτο δείγμα γραφής του νέου προπονητή της Ελλάδας δεν ήταν απογοητευτικό, με βάση την εικόνα της στα τελευταία ματς επί Αναστασιάδη, αλλά μάλλον… τολμηρό!
Διότι με τον Βρουσάι σε ρόλο δεκαριού και τον Παυλίδη να παίρνει χρόνο συμμετοχής, σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι και δείχνοντας ότι και οι δύο έχουν θάρρος και θράσος για να διακριθούν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές.
Μέλλον λοιπόν, μπορεί να υπάρξει, παρόν όμως στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση του ποδοσφαίρου η Ελλάδα δεν θα δώσει.
Έτσι ξεκίνησαν
Ο Μάρκου Κάρνεβα παρέταξε την ίδια ενδεκάδα με εκείνη που είχε παρατάξει στο περσινό ματς του Nations League απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Σε σχηματισμό 4-4-2 ήταν οι Χραντέτσκι, Αραγιούρι, Τόιβιο, Καμαρά, Σόιρι, Σπαρβ, Ουρόνεν, Λουντ, Τουόμινεν, Ραϊτάλα και Πούκι.
Από την άλλη ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ στο ντεμπούτο του στον ελληνικό πάγκο άφησε το στίγμα του παρατάσσοντας μια καινούρια εντεκάδα οι οποία αποτελούνταν από τους Μπάρκα, Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Τοροσίδη, Σταφυλίδη, στο κέντρο τους Κουρμπέλη, Μπουχαλάκη δεκάρι τον Βρουσάι, δεξιά τον Κολοβό, αριστερά τον Μασούρα και κορυφή τον Κουλούρη.
Πρώτο ημίχρονο ισορροπίας
Ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ είχε ζητήσει από τους παίκτες του να έχουν συγκέντρωση, κοντινές αποστάσεις, ανάπτυξη από τα πλάγια, ελεγχόμενο passing game και αποτελεσματικότητα. Πλην του τελευταίου είδε τους παίκτες του στο πρώτο ημίχρονο στα υπόλοιπα να είναι συνεπείς.
Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κρατήσουν την Φινλανδία μακριά από την ελληνική περιοχή. Παπασταθόπουλος και Μανωλάς περιόρισαν τον Πούκι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μηδενός εξαιρουμένου συμμετείχαν στην ανασταλτική λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ομάδα του Κάρνεβα απείλησε πρώτη φορά με ένα σουτ του Σπαρβ στο 17′, ενώ η πρώτη ουσιαστική ευκαιρία τους ήταν ένα δυνατό σουτ του Λουντ έξω από την περιοχή που έστειλε τη μπάλα λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Μπάρκα. Και οι δύο απειλές από μακριά.
Η Ελλάδα απείλησε περισσότερο μετά το ημίωρο
Με την Εθνική ομάδα να αρχίσει να βρίσκει τα πατήματά της ήρθαν και οι πρώτες καλές στιγμές απόρροια της αυτοπεποίθησης που προερχόταν από την καλή ανασταλτική λειτουργία. Έτσι κι ενώ είχαν προηγηθεί κάποια θετικά δείγματα ανάπτυξης, ήρθε στο 31′ η πρώτη ευκαιρία.
Ήταν μια πολύ ωραία επιθετική προσπάθεια με τον Μπουχαλάκη να βγάζει εξαιρετική 40άρα μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Φινλανδίας όπου κινήθηκε ο Κουλούρης που “όπλισε” και εκτέλεσε σε πρώτο χρόνο με τη μπάλα στον αέρα και λίγο πλάγια θέση για να τη δει να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των δικτύων.
Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Κολοβός έκλεψε τη μπάλα στο κέντρο, έδωσε στον Βρουσάι αυτός στον Μασούρα και αυτός στον Σταφυλίδη που είχε χώρο από αριστερά, ανέβηκε βρήκε κενό πεδίο και σούταρε δυνατά αναγκάζοντας τον Χράντετσκι σε διπλή επέμβαση για να κρατήσει το μηδέν.
Μετά από άλλα τέσσερα λεπτά η Ελλάδα γύρισε και πάλι καλά τη μπάλα, με τον Μασούρα από τα αριστερά να κάνει την αγαπημένη του κίνηση φέρνοντας τη μπάλα στο δεξί για να σουτάρει τεχνικά αλλά λίγο οπάνω από την εστία. Κπαπως έτσι οι δύο ομάδες μπήκαν στα αποδυτήρια.
Ένα “χαζό” πέναλτι άλλαξε τα δεδομένα
Στο δεύτερο ημίχρονο η Φινλανδία βρήκε γκολ νωρίς, αλλά ήταν ένα γκολ “δώρο” από την Ελλάδα. Σε μια φάση που η άμυνα έλεγχε και η μπάλα ήταν στη γωνία της μεγάλης περιοχής, ο Κουρμπέλης μάρκαρε τον Καμαρά ο οποίος έπεσε εύκολα με τον Ισπανό διαιτητή να δίνει ένα μάλλον αυστηρό πέναλτι.
Ο Πούκι έστησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα εκτέλεσε εύστοχα στέλνοντας τη μπάλα στην αριστερή γωνιά του Μπάρκα ο οποίος έπεσε στη δεξιά. Με αυτό το κρύο γκολ η Ελλάδα έμεινε πίσω στο σκορ και έπρεπε να προσπαθήσει να αντιδράσει.
Ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ έριξε στο ματς τον Πέλκα αντί του Κολοβού στο 60ό λεπτό, με την Ελλάδα να ισορροπεί να έχει όμως μια ανούσια κατοχή της μπάλας χωρίς να μπορεί να φανεί απειλητική και με την Φινάνδία να είναι πάντα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις.
5η αγωνιστική Προκριματικής Φάσης EURO 2020
Στάδιο Ράτινα – Τάμπερε
Φινλανδία-Ελλάδα
Διαιτητής: Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα (Ισπανία)
Σκόρερ: 52′ Πούκι
Κίτρινες:- / Τοροσίδης, Κουρμπέλης, Πέλκας
Κόκκινες:
Φινλανδία: Χραντέτσκι, Αραγιούρι, Τόιβιο, Καμαρά, Σόιρι (91΄Σούλερ), Σπαρβ, Ουρόνεν, Λουντ, Τουόμινεν (87΄Γένσεν), Ραϊτάλα, Πούκι (85΄ Καραγιαλάινεν)
Ελλάδα: Μπάρκας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης (70′ Μπακάκης), Σταφυλίδης, Κουρμπέλης, Μπουχαλάκης, Βρουσάι, Κολοβός (60′ Πέλκας), Μασούρας, Κουλούρης (76′ Παυλίδης).