Ας είναι καλά η Κύπρος

Η Εθνική Ελλάδος έχει πλέον βάσιμες ελπίδες για τη δεύτερη θέση όχι λόγω της κακής της απόδοσης με την Εσθονία (0-0), αλλά χάρη στην νίκη της Κύπρου επί της Βοσνίας (3-2). Πάλεψαν περισσότερο οι Δώνης, Τζαβέλλας. Γράφει ο Αποστόλης Λάμπος.

Η Εθνική Ελλάδος έχει πλέον βάσιμες ελπίδες για τη δεύτερη θέση όχι λόγω της κακής της απόδοσης με την Εσθονία (0-0), αλλά χάρη στην νίκη της Κύπρου επί της Βοσνίας (3-2). Πάλεψαν περισσότερο οι Δώνης, Τζαβέλλας. Γράφει ο Αποστόλης Λάμπος.

Γ. Καραϊσκάκης

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Διαιτητές

Λίραν Λίανι (ISR)
Ντέιβιντ Μπίτον (ISR)
Ντβιρ Σάιμον (ISR)
Ρόι Ρέινσρέιμπερ (ISR)

Η Εθνική Ελλάδος ήταν κακή, αλλά πέφτοντας από την Ακρόπολη του 0-0 με την Εσθονία βρήκε πορτοφόλι με το 3-2 της Κύπρου επί της Βοσνίας. Δεν υπάρχουν όμως πλέον πιθανότητες για απευθείας πρόκριση (μόνο μαθηματικές), παρά μόνο για την δεύτερη που οδηγεί στα μπαράζ, αρκεί να κερδίσει Γιβραλτάρ και Κύπρο.

Μοναδικοί διασωθέντες από το «ναυάγιο» ήταν οι Δώνης και Τζαβέλλας. Φαίνεται πως οι απουσίες των Παπασταθόπουλου, Τοροσίδη, Μήτρογλου κόστισαν περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς. Η γαλανόλευκη ήταν κακή στο δημιουργικό κομμάτι, με έλλειψη φαντασίας και δεν κατάφερε να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες στην εστία του Αξάλου, ο οποίος όποτε χρειάστηκε φώναξε «παρών».

Βασικοί Δώνης-Ρέτσος

Ο Μίχαελ Σκίμπε προσπάθησε να παρατάξει μια ορθολογική εντεκάδα στην οποία ντεμπούτο έκανε ο Παναγιώτης Ρέτσος μια μέρα μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Νέο πρόσωπο στο αρχικό σχήμα και οΤάσος Δώνης, ενώ οι υπόλοιποι εννιά ήταν οι Καρνέζης, Μανωλάς, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Ζέκα, Τζιόλης, Μάνταλος, Φορτούνης, Βέλλιος σε διάταξη 4-2-3-1.

Ο Μάρτιν Ρέιμ σε διάταξη 3-4-3 είχε τους Αξάλου, Γιάαγκερ, Μπαράνοφ, Κλάβαν, Τενίστε, Καλάστε, Κάιτ, Ντμιτρίεφ, Ζένιοφ, Κρούγκλοφ, Ανιέρ.



Δώνης και Τζαβέλλας προσπαθούσαν στο α’ μέρος

Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν μέτρια σε απόδοση, καθώς δυσκολεύτηκε να διασπάσει την καλή αμυντική λειτουργία της Εσθονίας που σε διάταξη 3-4-3 έκλεισε τους κενούς χώρους. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η εμφάνιση του Τάσου Δώνη που ήταν με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου, έχασε τρεις ευκαιρίες και δημιούργησε άλλες δύο.

Όλα πάντως θα ήταν διαφορετικά αν ο Αξάλου δεν είχε πει όχι στην κεφαλιά του Βέλλιου μόλις στο 4ο λεπτό. Εκεί θα μιλάγαμε για διαφορετικό παιχνίδι. Σα να έσβησαν οι  μηχανές για ένα εικοσάλεπτο το παιχνίδι εξελίχθηκε στην ισορροπία, καθώς η Ελλάδα είχε μια άκαρπη υπεροχή. Έπρεπε να έρθει η πρώτη απειλή των Εσθονών στο 23’ από πλάγιο άουτ (!!!) για να ξυπνήσουν οι παίκτες με τα άσπρα. Μπλε φόραγαν οι Εσθονοί.

Κόσμος  (περίπου 10.000) και Φορτούνης άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι, αλλά τη διαφορά την έκανε ο η αριστερή πλευρά με τον Τζαβέλλα να δίνει ασφάλεια στον Δώνη και τον νεαρό να προσφέρει όμορφες στιγμές που δυστυχώς δεν έφεραν κάποιο γκολ. Στο 28ο λεπτό από φάουλ του Τζαβέλλα από τα αριστερά ο Μανωλάς έπιασε την κεφαλιά αλλά ο Αξάλου ενστικτωδώς είπε και πάλι όχι.

Ακολούθησε το μοναδικό καλό δεκάλεπτο της Εθνικής στο πρώτο ημίχρονο. Στο 29’ ο Δώνης συνδυάστηκε με Μάνταλο και Τζαβέλλα, πάτησε περιοχή, αλλά πριν εκτελέσει με το κεφάλι από την σέντρα του Τζαβέλλα έδιωξε σε κόρνερ ο Μπαράνοφ. Ένα λεπτό μετά ο Δώνης δέκα μέτρα έξω από την περιοχή σούταρε δυνατά αλλά είδε τη μπάλα να φεύγει μόλις άουτ.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και πάλι ο Δώνης δοκίμασε το πόδι του, στέλνοντας τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Αξάλου, ο οποίος απέκρουσε χωρίς να μπλοκάρει, αλλά ο Βέλλιος που ακολούθησε τη φάση έστειλε τη μπάλα άουτ. 

Κάπως έτσι κύλησε το πρώτο ημίχρονο, με την Εθνική να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια και το απαιτούμενο πάθος για τη σημασία της αναμέτρησης.



Δεν βγήκε στο γήπεδο η Εθνική

Ωστόσο και στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα μπήκε νωθρή χωρίς φαντασία και με μεγάλα προβλήματα σε δημιουργία και ανάπτυξη. Μια κεφαλιά του Παπαδόπουλου από κόρνερ του Φορτούνη που παραλίγο να γίνει ασίστ για τον Μανωλά ήταν η μοναδική απειλή στο πρώτο εικοσάλεπτο. 

Σε εκείνο το σημείο ο Σκίμπε έκανε την πρώτη του αλλαγή με τον Σταφυλίδη να περνά στη θέση του Παπαδόπουλου. Ο Τζαβέλλας πήγε στόπερ και ο αμυντικός της Άουγκσμπουργκ πέρασε αριστερά για να αποτελέσει το νέο στήριγμα του Δώνη ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε την ανάλογη απόδοση του πρώτου.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Γερμανός τεχνικός έβαλε το ματς και τον Διαμαντάκο αντί του Βέλλιου καθώς η Εθνική ομάδα δεν μπορούσε καν να πατήσει περιοχή. Ένα σουτ του Φορτούνη στο 67’ δεν ήταν ικανό να απειλήσει την εστία του Αξάλου. Τελευταία βοήθεια από τον πάγκο ήταν αυτή του Μπακασέτα ο οποίος μπήκε στο ματς στη θέση του Μάνταλου στο 80ό λεπτό.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η τακτική της Εθνικής μας ομάδας ήταν να γεμίζει στην αντίπαλη περιοχή, εκεί όπου και πάλι τις περισσότερες μονομαχίες τις έδωσε ο Δώνης, ενώ προσπάθησε ο Διαμαντάκος χωρίς να καταφέρει να φανεί απειλητικός μετά τις «σκοτωμένες» μπαλιές που έφταναν στην περιοχή.

Οι Εσθονοί εξουδετέρωσαν εύκολα τις δεκάδες μπάλες που έφταναν στην περιοχή τους από τις στατικές φάσεις και κάπως έτσι το 0-0 σημάδεψε τις προσπάθειες των δύο ομάδων.


Ελλάδα:
Καρνέζης, Μανωλάς, Κ.Παπαδόπουλος (65’Σταφυλίδης) , Ρέτσος, Τζαβέλλας, Ζέκα, Τζιόλης, Μάνταλος (80’ Μπακασέτας), Δώνης, Φορτούνης, Βέλλιος (70’ Διαμαντάκος).

Εσθονία:
Αξάλου, Γιάαγκερ, Μπαράνοφ, Κλάβαν, Τενίστε, Καλάστε, Κάιτ, Ντμιτρίεφ, Ζένιοφ, Κρούγκλοφ, Ανιέρ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.