Την σαφή άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιτρέψουν την είσοδο στους παίκτες, τους υπαλλήλους και τους οπαδούς όλων των χωρών που θα έχουν πάρει την πρόκριση, αν τελικά τους ανατεθεί το δικαίωμα διοργάνωσης του Μουντιάλ 2026, εξέφρασε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Την σαφή άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιτρέψουν την είσοδο στους παίκτες, τους υπαλλήλους και τους οπαδούς όλων των χωρών που θα έχουν πάρει την πρόκριση, αν τελικά τους ανατεθεί το δικαίωμα διοργάνωσης του Μουντιάλ 2026, εξέφρασε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού Πρέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από έξι Μουσουλμανικές χώρες, ο Ινφαντίνο τόνισε ότι οι κανονισμοί, προκειμένου να θέσει μια χώρα υποψηφιότητα ανάληψης μιας διοργάνωσης, θα είναι απόλυτα σαφείς.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην διαδικασία καθορισμού των απαιτήσεων που τίθενται στην υποβολή κάθε υποψηφιότητας. Στον κόσμο υπάρχουν σίγουρα πολλές χώρες με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, με προϋποθέσεις έκδοσης βίζας και άλλα. Το προφανές όμως είναι ότι, όταν πρόκειται για το παγκόσμιο κύπελλο, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες… κάθε ομάδα που έχει προκριθεί, συμπεριλαμβανομένων των φιλάθλων και των παραγόντων της, πρέπει να έχει πρόσβαση στη χώρα που έχει αναλάβει την διοργάνωση. Διαφορετικά δεν υπάρχει παγκόσμιο κύπελλο».

Και κατέληξε ο Ινφαντίνο: «Οι απαιτήσεις για τις υποψηφιότητες θα είναι σαφείς. Στη συνέχεια, κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει υποψηφιότητα ή όχι. Δεν έχει αυτό σε τίποτα να κάνει με τις ΗΠΑ ή όχι. Θεσπίζονται γενικά αθλητικά κριτήρια».

Όπως έχει γίνει γνωστό, η CONCACAF, η ποδοσφαιρική συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, προωθεί μια τριπλή συνυποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2026, με τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά, αν προχωρήσει τελικά ο σχεδιασμός της FIFA, που θα συμμετάσχουν 48 εθνικές ομάδες στην τελκή φάση, αντί των 32 που λαμβάνουν μέρος μέχρι σήμερα.

Οι ΗΠΑ έχουν διοργανώσει στο παρελθόν το Μουντιάλ του 1994 και το Μεξικό αυτό του 1986. Το Λος Άντζελες είναι επίσης υποψήφιο, μαζί με το Παρίσι, για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και η ψηφοφορία για την ανάθεσή τους θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της CONCACAF, Βίκτορ Μονταλιάνι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το τείχος που σχεδιάζεται από τον Τραμπ κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την συνδιοργάνωση του Μουντιάλ.

Υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις, όμως, κυρίως από την Ευρώπη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, ο οποίος πιστεύει ότι η απόφαση Τραμπ θα πλήξει την αμερικανική υποψηφιότητα. «Θα αποτελέσει μέρος της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι δεν θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν το παγκόσμιο κύπελλο. Αν οι παίκτες δεν μπορούν να μεταβούν στη χώρα λόγω πολιτικών ή λαϊκίστικων αποφάσεων, τότε το μουντιάλ δεν μπορεί να γίνει εκεί» είπε ο Τσεφερίν.

Το Ιράν, μία από τις έξι χώρες που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Τραμπ, έχει συμμετάσχει σε τρια μουντιάλ, ενώ η εθνική ομάδα του έδωσε το «παρών» και στην τελευταία διοργάνωση του 2014 στη Βραζιλία.