Η ισοπαλία στις Βρυξέλλες (1-1) είναι εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ, αλλά η εθνική μας θα μπορούσε να είχε φύγει από την έδρα του Βελγίου ακόμη και με τη νίκη.

Η ισοπαλία στις Βρυξέλλες (1-1) είναι εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ, αλλά η εθνική μας θα μπορούσε να είχε φύγει από την έδρα του Βελγίου ακόμη και με τη νίκη. Όχι η ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε δεν έκανε κανένα εντυπωσιακό παιχνίδι επιθετικά.

Στην αμυντική της, όμως, λειτουργία θύμισε κάτι από τις παλιές καλές μέρες ακόμη και μετά το 65′, όταν έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ταχτσίδη και σκοράροντας με την πρώτη από τις δύο συνολικά τελικές της προσπάθειες, χρειάστηκε να φτάσει το ματς στο 89′ για να ισοφαρίσουν οι γηπεδούχοι. Η νίκη θα ήταν… όνειρο, αλλά και η ισοπαλία μοιάζει ιδανική ενόψει της συνέχειας στον 8ο όμιλο για την Ελλάδα, η οποία παρέμεινε στη δεύτερη θέση και το -2 από την αποψινή αντίπαλό της.

Στην πίεση
Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο ματς και επέβαλλαν τον, γρήγορο,  ρυθμό τους από τα πρώτα λεπτά. Η εθνική μας ομάδα έμεινε σε παθητικό ρόλο, αλλά με καλή αμυντική λειτουργία και σωστές τοποθετήσεις και αντιδράσεις από τον Καπίνο, έβγαλε “αλέκιαστη” το ημίχρονο.

Οι Βέλγοι είχαν μία μεγάλη ευκαιρία με τον Φελαϊνί στο 13′, ο οποίος με κεφαλιά από την περιοχή ανενόχλητος έστειλε την μπάλα άουτ, δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Είχαν και άλλες δύο καλές φάσεις, με τον Καπίνο να λέει “όχι” στο τακουνάκι του Φελαϊνί στο 31′ και τον Νάινγκολαν να μη βρίσκει στόχο με σουτ από το ημικύκλιο στο 36′.

Επιθετικά, μπορεί η εστία του Κουρτουά να μην απειλήθηκε ποτέ, αλλά από τα μισά του ημιχρόνου μετά, η Ελλάδα άρχισε να ψάχνει τους Μήτρογλου, Μάνταλο, Σταφυλίδη κυρίως με βαθιές μπαλιές. Αυτές δεν αποδείχθηκαν καρποφόρες, αλλά τουλάχιστον οι διεθνείς έκαναν τους αντίπαλους αμυντικούς να τρέξουν και να νιώσουν κάποια πίεση.

Με το… καλησπέρα
Καλύτερο ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο δε θα μπορούσε να είχε φανταστεί ούτε ο ίδιος ο Σκίμπε. Δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα ο Ταχτσίδης με κεφαλιά έβγαλε τον Μήτρογλου τετ α τετ με τον Κουρτουά κι αυτός με ωραίο πλασέ έβαλε την εθνική μας μπροστά στο σκορ και “πάγωσε” το γήπεδο των Βρυξελλών. 

Από εκείνο το σημείο και μετά το ματς είχε μια εικόνα. Τους Βέλγους να πιέζουν και τους παίκτες της “γαλανόλευκης” με εξαιρετική αλληλοκάλυψη, τοποθετήσεις και μαρκαρίσματα να κρατούν τους αντίπαλους μακριά από την εστία του Καπίνο.

Δεν πρόλαβε
Πιθανότατα ο Σκίμπε θα έκανε πρώτη αλλαγή τον Ταχτσίδη που είχε κίτρινη από το πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν πρόλαβε. Στο 65′ ο υψηλόσωμος μέσος δέχθηκε και δεύτερη κάρτα και άφησε την Ελλάδα με αριθμητικό μειονέκτημα στο φινάλε της αναμέτρησης.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, οι παίκτες του Σκίμπε δεν πτοήθηκαν. Συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, ενώ όποτε χρειάστηκε να επέμβει ο Καπίνο, το έκανε με επιτυχία, όπως στο 74′ που απέκρουσε το κοντινό πλασέ του Μέρτενς.

Γκολ… κλάσης
Από τα πόδια του τελευταίου, όμως, έμελλε να ξεκινήσει και η ισοφάριση για τους Βέλγους. Ο Μέρτενς στο 89′ έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Λουκάκου σαν επιθετικός πρώτου… ραφιού, κοντρόλαρε με το στήθος στη μικρή περιοχή και με γυριστό σουτ έφερε το ματς στα ίσα.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων οι γηπεδούχοι άγγιξαν και την ανατροπή, αλλά αυτή τη φορά ο Καπίνο είπε “όχι” στην κεφαλιά του Λουκάκου, κάνοντας και δεύτερη “κολλητή” απόκρουση μετά την κόντρα της μπάλας στον Σταφυλίδη.

Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και ο Τζαβέλλας, ο οποίος, πάντως, θα έχανε ούτως ή άλλως το επόμενο παιχνίδι, καθώς ήταν στο όριο καρτών.

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Σιμάν (84′ Μιραλάς), Βερτόνγκεν, Τσαντλί, Φελαϊνί (65′ Ντεμπελέ), Βίτσελ, Νάινγκολαν, Καράσκο, Μέρτενς, Λουκάκου

Ελλάδα (Μίκαελ Σκίμπε): Καπίνο, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Ταχτσίδης, Σάμαρης, Μάνταλος (84′ Ζέκα), Φορτούνης (67′ Τζιόλης), Σταφυλίδης, Μήτρογλου (90’+2′ Βέλλιος)