Η δημοφιλία των σπορ αποτελούσε ανέκαθεν ιδανικό άρμα διασποράς των θέσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων, μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων. Με το μπαρούτι να μυρίζει ακόμα στο Ντόρτμουντ, μετά την επίθεση που έπληξε το λεωφορείο της Μπορούσια, λίγο πριν τον πρώτο προημιτελικό με τη Μονακό για το Τσάμπιονς Λιγκ, το Novasports.gr θυμάται ανάλογες επιθέσεις που έβαλαν στο στόχαστρο αθλητικές διοργανώσεις!
Μαύρος Σεπτέμβρης, 1972
Είναι ίσως η σκληρότερη υπόθεση τρομοκρατίας η οποία σχετίζεται με τον αθλητισμό και μας ταξιδεύει πίσω στο 1972. Την ώρα που η ανθρωπότητα ζούσε στο ρυθμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, η τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» απήγαγε έντεκα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας του Ισραήλ μέσα απ’ το Ολυμπιακό Χωριό. Για να τους απελευθερώσουν ζητούσαν αμοιβαία απελευθέρωση 234 φυλακισμένων Παλαιστινίων απ’ το Ισραήλ, αλλά και των ιδρυτικών μελών της RAF, Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μάινχοφ. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αποτυχημένη επέμβαση της αστυνομίας στο αεροδρόμιο και σε λουτρό αίματος με τους έντεκα αθλητές και προπονητές να εκτελούνται. Ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε τρομοκράτες έχασαν ακόμα τη ζωή τους. Οι αγώνες συνεχίστηκαν σε βαρύ κλίμα, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης του Ισραήλ, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Δολοφονία Πάμπλο Εσκομπάρ, 1994
«Κάποιοι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι θέμα ζωής και θανάτου. Σας βεβαιώνω πως είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό!». Η φράση ανήκει στον μεγάλο Μπιλ Σάνκλι και δυστυχώς βγήκε αληθινή για τον Αντρές Εσκομπάρ. Ο Κολομβιανός αμυντικός σκόραρε εις βάρος της ομάδας του και την οδήγησε ουσιαστικά στον αποκλεισμό στην ήττα με 2-1 απ’ τις ΗΠΑ, για το παγκόσμιο κύπελλο του 1994. Στις 2 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην Κολομβία, ο 27χρονος Εσκομπάρ δέχτηκε έξι σφαίρες καθώς κατευθυνόταν σε κέντρο διασκέδασης του Μεδεγίν. Ο Ουμπέρτο Μουνιόθ, γνωστός για τις σχέσεις του με καρτέλ της χώρας, συνελλήφθη και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Εσκομπάρ. Θεωρείται πως την εντολή έδωσαν τα αφεντικά των μεγάλων καρτέλ, τα οποία έχασαν μεγάλα ποσά σ’ εκείνο το ματς σε παράνομους στοιχηματισμούς.
Τρόμος στην Ατλάντα, 1996
Στις 27 Ιουλίου 1996, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντας τρεις βόμβες εξερράγησαν στο πολυδιαφημισμένο Ολυμπιακό Πάρκο με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 111 να τραυματιστούν! Αρχικά οι υποψίες στράφηκαν σε ένα απ΄ τα μέλη της ομάδας ασφαλείας, τον Ρίτσαρντ Τζούελ, ο οποίος ανακάλυψε μία απ’ τις τέσσερις συνολικά βόμβες. Αν και τα μέσα του επιτέθηκαν σφοδρά, παρακάμπτοντας το τεκμήριο της αθωότητας, η αστυνομική έρευνα τον απάλλαξε λίγους μήνες αργότερα. Το FBI προχώρησε το 2003 στη σύλληψη του πραγματικού υπεύθυνου, Έρικ Ρούντολφ, ενός πρώην εξειδικευμένου πυροτεχνουργού του Αμερικανικού Στρατού. Ο ίδιος ομολόγησε τις πράξεις του, στοχεύοντας στην τότε κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον και τα νομοθετήματα της υπέρ των αμβλώσεων. Καταδικάστηκε σε τετράκις ισόβια, χωρίς το δικαίωμα έφεσης.
Τρόμος στη Μαδρίτη, 2002
Κάθε αναμέτρηση μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης κεντρίζει το ενδιαφέρον των απανταχού φιλάθλων. Όταν μάλιστα είναι για το Τσάμπιονς Λιγκ, το ενδιαφέρον εκτοξεύεται παγκοσμίως! Την Πρωτομαγιά του 2002 το Σαντιάγο Μπερναμπέου θα φιλοξενούσε τον λαμπερό ημιτελικό, όμως λίγες ώρες πριν τη σέντρα η Μαδρίτη συγκλονίστηκε απ’ την έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. 17 πολίτες τραυματίστηκαν, χωρίς ευτυχώς να χάσει κανείς τη ζωή του. Την ανάληψη της ενέργειας ανέλαβαν οι αυτονομιστές της ΕΤΑ, μετά τη σύλληψη έντεκα Μπατασούνα, οι οποίοι θεωρούνται πολιτικό τμήμα της οργάνωσης. Η αναμέτρηση ξεκίνησε κανονικά, το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο 1-1, η Ρεάλ πήρε την πρόκριση και κατέκτησε τελικά το Τσάμπιονς Λιγκ!
Επίθεση στη Σρι Λάνκα, 2009
Στις 3 Μαρτίου του 2009 η αποστολή της εθνικής ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα δέχεται επίθεση από 12 τρομοκράτες κοντά στο Στάδιο Γκαντάφι στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν! Η ομάδα της Σρι Λάνκα θα αγωνιζόταν σε λίγες ώρες κόντρα στην αντίστοιχη του Πακιστάν. Το αιματοκύλισμα είχε ως τραγικό απολογισμό έξι Πακιστανούς αστυνομικούς νεκρούς, ενώ τραυματίστηκαν δύο πολίτες και έξι μέλης της αποστολής της Σρι Λάνκα. Η δολοφονική επίθεση αποδόθηκε σε οργάνωση Σουνιτών εξτρεμιστών, των οποίων τα ηγετικά μέλη σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν μέσα στο 2016.
Η τραγωδία του Τόνγκο, 2010
Το Τόνγκο βίωσε μέσα σε λίγα χρόνια την απόλυτη χαρά και την ανείπωτη θλίψη. Το 2006 συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου στη Γερμανία και τέσσερα χρόνια αργότερα βρέθηκε στο αιματηρό επίκεντρο μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Στις 8 Ιανουαρίου 2010 και ενώ η ποδοσφαιρική ομάδα ταξίδευε με λεωφορείο για ένα ματς της προκριματικής φάσης του κυπέλλου Αφρικής απέναντι στην Αγκόλα, δέχτηκε επίθεση από ένοπλη ομάδα. Το σοκ ήταν τεράστιο, ενώ τρία άτομα της αποστολής έχασαν τη ζωή τους. Δράστες οι αυτονομιστές της FLEC, οι οποίοι μάχονται για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας της Καμπίντα, απ’ την Αγκόλα.
Μπαρούτι στον μαραθώνιο, 2013
Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης αποτελεί έναν απ’ τους σπουδαιότερους του πλανήτη, και η δημοφιλία του αποτυπώνεται και στις συμμετοχές που φτάνουν τις 30.000 κάθε χρόνο, ενώ 500.000 άνθρωποι τον παρακολουθούν από κοντά! Στις 15 Απριλίου 2015 δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξεράγησαν κόντρα στη γραμμή του τερματισμού, σκορπώντας τον όλεθρο. Τρία άτομα σκοτώθηκαν (μεταξύ των οποίων ένα παιδί οκτώ ετών), ενώ εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν σοβαρά. Η έρευνα οδήγησε σε δύο αδέρφια, τους Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάφερ. Ο πρώτος σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη λίγες μέρες αργότερα για να ομολογήσει. Εμπνευσμένοι απ’ τον ισλαμικό εξτρεμισμό οδηγήθηκαν στην πράξη τους. Ο Τζοχάρ καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως η εκτέλεση του θα καθυστερήσει λόγω της προτεραιότητας άλλων βαρυποινιτών στις ΗΠΑ.
Πένθος στο Παρίσι, 2015
Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 το Παρίσι δέχτηκε σφοδρή τρομοκρατική επίθεση. Εκείνες τις θλιβερές ώρες 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 89 εκ των οποίων στο κέντρο διασκέδασης Μπατακλάν. Η επίθεση ήταν συντονισμένη και τρεις βόμβες εξεράγησαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς κατά τη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης της Γαλλίας απέναντι στη Γερμανία. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.