Ξέρατε ότι η Κριμαία έχει… ανεξάρτητο πρωτάθλημα;

Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, έφερε την αλλαγή… ομοσπονδίας, τη "μεταγραφή" στη Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση και τη δημιουργία... πρωταθλήματος στη Χερσόνησο!

Ο παγκόσμιος χάρτης αλλάζει. Συνεχώς. Το ίδιο και ο ποδοσφαιρικός χάρτης… Κάπου, κάπως, κάποτε, προτού η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και η Κριμαία “ενσωματωθεί” στη Ρωσική Ομοσπονδία, η χερσόνησος με τη μεγάλη ελληνική ιστορία ήταν μέρος της Ουκρανίας και του τοπικού ποδοσφαίρου.

Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, έφερε και την αλλαγή… ομοσπονδίας και τη “μεταγραφή” στη Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση.

Οι επαγγελματικοί σύλλογοι της Κριμαίας τοποθετήθηκαν στη Ρωσική Δεύτερη Λίγκα, ενώ προηγουμένως αγωνίζονταν σε διάφορα ουκρανικά πρωταθλήματα.

Λόγω διαμαρτυρίας από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουκρανίας, η UEFA διέταξε να διαγραφούν οι σύλλογοι της Κριμαίας από τις ρωσικές επαγγελματικές διοργανώσεις και αντ’ αυτού οργάνωσε ειδικούς αγώνες υπό την αιγίδα μιας Κριμαϊκής Ποδοσφαιρικής Ένωσης.

Εγένετο… Premier Liga

Η KFS Premier-Liga σχηματίστηκε από την αντιπροσωπεία της UEFA, της οποίας ηγήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Σλοβακικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Φράντισεκ Λάουρινετς.

Πέντε από τις οκτώ ομάδες δεν συμμετείχαν ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο και σύμφωνα με την επίσημη αξιολόγηση της UEFA, η περιοχή είχε κακή ποδοσφαιρική υποδομή (σ.σ. και ακόμα έχει).

Ο πρόεδρος της Κριμαϊκής Ένωσης Ποδοσφαίρου πίεσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για ένταξη της περιοχής στην “οικογένεια” της UEFA, αναφέροντας ότι έχει δύο τρόπους επίλυσης του ζητήματος, είτε να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είτε να την κάνει αποδεκτή, όπως έγινε στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου. Όμως η νέα εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία και όσα ακολούθησαν, έφεραν το πρόωρο τέλος αυτής της συζήτησης.

H “υπερδύναμη” Ταβρίγια

Οι περισσότεροι από τους παίκτες του πρωταθλήματος της Κριμαίας προέρχονται από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, ενώ λίγοι Βραζιλιάνοι και Ουκρανοί παίκτες που επέλεξαν να παίξουν στο πρωτάθλημα διατρέχουν τον κίνδυνο προσωπικών κυρώσεων από την Ουκρανική Ένωση Ποδοσφαίρου.

Ο πρώτος αγώνας του… πρωταθλήματος της Κριμαίας ήταν ανάμεσα στη Σεβαστούπολη και την Ταβρίγια τον Αύγουστο του 2015, η πιο γνωστή ομάδα είναι η Ταβρίγια Συμφερούπολης, η οποία έχει στην κατοχή της ένα πρωτάθλημα Ουκρανίας (1992 και το μοναδικό που έχει πάρει ομάδα εκτός από τη Ντινάμο και τη Σαχτάρ) και ένα Κύπελλο Ουκρανίας (2010), ενώ τα ουκρανικά media έχουν αναφέρει ότι οι περισσότεροι έξι σύλλογοι στην Κριμαία χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.