Μάντζουκιτς: Σούπερ καριέρα για τον Super Mario (pic – vid)

Ο Μάριο Μάντζουκιτς αποφάσισε να αποσυρθεί από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μετά από μια πλούσια καριέρα με τίτλους και διακρίσεις.

Ο πρώην διεθνής Κροάτης λάτρεψε τη τακτική και πέρασε πέντε χρόνια από τα καλύτερα χρόνια στην Γιουβέντους μετακομίζοντας στο Τορίνο από την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2015, πριν επιστρέψει στη Serie A τον Ιανουάριο του 2021 για ένα αποτυχημένο πέρασμα στο Μιλάνο όπου δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του Στέφανο Πιόλι με την εμπειρία του. Κάποιοι μυϊκοί τραυματισμοί και η αποχή του ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια, δεν επέτρεψαν στον Μάντζουκιτς να συνεχίσει στην Ιταλία από εκεί που σταμάτησε πριν αποχωρήσει για την Σαουδική Αραβία. Αρχές Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Τρία χρόνια νωρίτερα, 32 ετών, είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την Εθνική ομάδα μετά από 89 συμμετοχές και 33 γκολ. Είχε πει αντίο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά την κατάληψη της 2ης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών πίσω από τον σπουδαίο Νταβόρ Σούκερ που σταμάτησε στα 45 γκολ. Ο 32χρονος ακραίος της Ίντερ, Ιβάν Πέρισιτς, πλησιάζει με 30 γκολ στη σχετική λίστα με τους σκόρερ όλων των εποχών.

Το λάθος της Γιουβέντους. Όταν αποχώρησε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι από το Τορίνο, με τον οποίο διατηρούσε άψογες σχέσεις, η άφιξη του Μαουρίσιο Σάρι από την Νάπολι άλλαξε πολλά. Ο Σούπερ Μάριο δεν βρέθηκε στα πλάνα του ιδιόρρυθμου μάνατζερ και αποτέλεσε παρελθόν από μια ομάδα που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα είχε αλλάξει και θέση στην επίθεση για να χωρέσει! Απογοητευμένος από την στάση της διοίκησης βρήκε παρηγοριά στα κόκκινα χαλιά που έστρωσαν για χάρη του στο Κατάρ και την Αλ- Ντουχάιλ.

Ο Μάντζουκιτς κέρδισε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο και αποδείχτηκε πολύτιμος και χρήσιμος σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε σε υψηλό επίπεδο, εκτός από την Μίλαν. Ξεκίνησε την μπάλα στην Γερμανία και από μικρός έμαθε να ζει πειθαρχημένος. Οι πρώτοι τίτλοι ήρθαν νωρίς στην πατρίδα του με την Δυνάμο Ζάγκρεμπ και η μετακόμιση στην Γερμανία ήταν αναπόφευκτη. Η Βόλφσμπουργκ χτύπησε την πόρτα του υψηλόσωμου Κροάτη και αυτός ανταποκρίθηκε με 20 γκολ σε 60 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις στην Γερμανία.

Στην Βαυαρία έμαθε την πειθαρχία και χάρηκε τίτλους. Η Μπάγερν, που συνηθίζει να “κλέβει” ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά της χώρας, προσγείωσε τον Σούπερ Μάριο στο Μόναχο, ύστερα από τις καταπληκτικές παραστάσεις που έδωσε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 με την Κροατία – και αυτός απάντησε με 48 γκολ σε 88 ματς, δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, Champions League, παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων…Τα πήρε όλα και έφυγε για την Ατλέτικο. Στην Μαδρίτη υπέγραψε για τέσσερα χρόνια, κάθισε για μόλις μία, αλλά γεμάτη σεζόν και με 20 γκολ σε 43 παιχνίδια και αργότερα, ήρθε η ώρα της Γιουβέντους.

Η θητεία στην Μίλαν που ξεχάστηκε γρήγορα. Κατέκτησε το σκουντέτο τέσσερις φορές, τρία Coppa Italia και δύο Supercoppa Italiana κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Serie A, αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί μετά από μια ανεπιτυχή θητεία στο Μιλάνο την περασμένη περίοδο. Ο Μάντζουκιτς έπαιξε 162 παιχνίδια με τη Γιουβέντους, αλλά μόλις 11 (ως αλλαγή) στη θητεία του με τη Μίλαν. Δεν σκόραρε με τη φανέλα των “ροσονέρι”, αλλά πέτυχε 44 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη Γηραιά Κυρία και εμφανίστηκε 128 φορές στη Serie A. Μετά την περιπέτεια στο Κατάρ, αρκετές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για τον έμπειρο Κροάτη, όμως προτίμησε να επιστρέψει σε γνώριμο πρωτάθλημα και φορέσει την βαριά φανέλα της Μίλαν για έξι μήνες. Δεν κατάφερε να την τιμήσει δεόντως και έβαλε ένα τέλος.

3 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο με ένα συγκεκριμένο μήνυμα στον εαυτό του «Αγαπητέ μικρέ Μάριο, ενώ φοράς αυτά τα παπούτσια για πρώτη φορά, δεν μπορείς καν να φανταστείς τι θα νιώσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου», έγραψε. «Θα πετύχεις γκολ στα πιο σημαντικά στάδια και θα κερδίσεις τα μεγαλύτερα τρόπαια με τους μεγαλύτερους συλλόγους. «Εκπροσωπείς με υπερηφάνεια τη χώρα σου, θα συμβάλλεις στη συγγραφή της ιστορίας του κροατικού αθλητισμού. «Θα είσαι πετυχημένος γιατί θα έχεις καλούς ανθρώπους γύρω σου: συμπαίκτες, προπονητές, οπαδούς και μέλη της οικογένειας, μάνατζερ και φίλους που θα είναι πάντα εκεί για σένα.

«Θα είσαι για πάντα ευγνώμον σε όλους τους! Πάνω απ ‘όλα, θα είσαι επιτυχημένος γιατί πάντα θα τα δίνεις όλα. «Στο τέλος, αυτό θα είναι το πιο περήφανο. Θα θυσιάσεις πολλά, αλλά θα ξέρεις ότι άξιζε τον κόπο λόγω όλων των εκπληκτικών στιγμών. «Θα αναγνωρίσεις πότε είναι ώρα να αποσυρθείς, να βάλεις αυτά τα παπούτσια σε μια ντουλάπα και δεν θα το μετανιώσεις. Το ποδόσφαιρο θα είναι πάντα μέρος της ζωής σου, αλλά θα περιμένεις ένα νέο κεφάλαιο. “Καλά να περνάς! Ο μεγάλος σου Μάριο. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Αν τύχει να παίξεις με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, να είσαι έτοιμος στο 109ο λεπτό ».

Έκλεισε με ένα από τα πιο σημαντικά γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του απέναντι στα “Τρία Λιοντάρια” Στο μουντιάλ της Ρωσίας, όταν ο ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση – και ο Σούπερ Μάριο με γκολ δέκα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της, έστειλε την χώρα στον τελικό κόντρα στους μετέπειτα πρωταθλητές Γάλλους. Παρεμπιπτόντως, το παρθενικό του γκολ είχε επιτευχθεί απέναντι στην Αγγλία το 2008, για προκριματικά του μουντιάλ του 2010 στην Νότιο Αφρική.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.