Εγκρίθηκε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για την ασφαλή λειτουργία προπονητηρίων και τα σωματεία μπορούν και τυπικά να επαναρχίσουν προπονήσεις, από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου, εφόσον φυσικά ακολουθήσουν κατά γράμμα τους κανόνες ασφαλείας.

Εγκρίθηκε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για την ασφαλή λειτουργία προπονητηρίων και τα σωματεία μπορούν και τυπικά να επαναρχίσουν προπονήσεις, από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου, εφόσον φυσικά ακολουθήσουν κατά γράμμα τους κανόνες ασφαλείας. Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αποδέχτηκε το ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο για το άθλημα, που είχε ετοιμάσει η ελληνική ομοσπονδία κι έκανε μόνο μία αλλαγή στην τελευταία σελίδα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία με την ιατρική βεβαίωση. Χτες εκδόθηκε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία περιγράφει τι θα ισχύσει γενικά σε αυτή τη β’ φάση της άθλησης στην Ελλάδα έπειτα από την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ειδικά στην επιτραπέζια αντισφαίριση η επανέναρξη μπορεί να γίνει κανονικά και όχι με ατομικές προπονήσεις ή την οδηγία για το 1 άτομο ανά 30 τ.μ.. Είναι το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, αυτό που κάνει σαφή τη διαφοροποίηση και θα εμπιστευτούν τα σωματεία και τίθεται από σήμερα σε ισχύ, όπως ακριβώς αναρτήθηκε στο σάιτ της Γ.Γ.Α. (στην ενότητα Ειδικά Πρωτόκολλα Αθλημάτων εμφανίζεται ως «Επιτραπέζια Αντισφαίριση Β’ φάση»). Όλες οι πληροφορίες για τα νέα δεδομένα, που θα ισχύσουν μετά το άνοιγμα των αθλητικών χώρων σε αθλητές, αναρτώνται στην ειδική ενότητα «COVID 19 & Αθλητισμός», στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Α. (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports), ενώ την Κ.Υ.Α. για το αθλητικό κομμάτι μπορείτε να τη βρείτε στο λινκ https://gga.gov.gr/grafeio-tupou/deltia-tupou/2999-18-24-2020.

Πριν παραθέσουμε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του αθλήματος να δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες, που προκύπτουν από το ρεπορτάζ:
# Δώστε βάρος στην ενότητα ΕΝΤΥΠΑ/φόρμες προς συμπλήρωση στο σάιτ της Γ.Γ.Α. (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) και τις κινήσεις για την απόκτηση των αναγκαίων ιατρικών βεβαιώσεων. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η βεβαίωση για να μπει στην αίθουσα και να προπονηθεί ένας αθλητής. Με μαύρο γράμμα υπάρχει στον επίλογο του Πρωτοκόλλου η αλλαγή από τη Γ.Γ.Α. 
# Σε αυτή τη β’ φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην αθλητική δραστηριότητα επανέρχονται στις προπονήσεις αθλητές και αθλήτριες από 13 ετών και άνω. Γεννημένοι έως και τις 31.12.2007, όπως αναφέρει η Κ.Υ.Α..
# Προς το παρόν μπορούν να προπονούνται μόνο όσοι είναι αθλητές σωματείων. Ενδέχεται και βετεράνοι συνεπώς, να είναι ανάμεσά τους, όχι όμως και ανεξάρτητοι.
# Η Κ.Υ.Α. μιλά για «την κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για το διάστημα 18-24 Μαΐου 2020 και τους δικαιούχους χρήσης τους». Αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διότι οι κινήσεις για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα επικαιροποιούνται κάθε βδομάδα σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, νεότερη ανακοίνωση θα ενημερώσει ότι παραμένουν σε λειτουργία κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή, μπαίνει δοκιμαστικά σε αυτό το νέο στάδιο η αθλητική δραστηριότητα.  
# Στο άρθρο 3 της Κ.Υ.Α. και «την κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 18 Μαΐου» επισημαίνεται ότι «αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών προπόνησης θα γίνονται μόνο ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση». Στο Παράρτημα της Κ.Υ.Α. με τους όρους για τις αποστάσεις ασφαλείας προβλέπεται για «τα κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια 1 άτομο ανά 30 τ.μ. (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)». Υπάρχουν εξαιρέσεις όμως, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος. Tην εξαίρεση για την επιτραπέζια αντισφαίριση (που έτσι κι αλλιώς είναι ατομικό άθλημα) δηλώνει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο και μόνο αυτό θα ισχύσει, όπως εγκρίθηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Α.. Χαρακτηριστικά εξάλλου, σημειώνεται στην Κ.Υ.Α. ότι «η χρήση των εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.».
# Έχοντας προηγηθεί απραξία για δύο και πλέον μήνες σίγουρα δεν θα είναι εύκολη διαδικασία για τα σωματεία η επιστροφή στη δραστηριότητα, πάντως αναλαμβάνουν κι αυτά τη δική τους ευθύνη ώστε να τηρήσουν τους κανόνες και να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Η πολιτική ηγεσία υπογραμμίζει τη σημασία της ατομικής ευθύνης σε αυτή τη φάση και ζητά να είναι όλοι προσεκτικοί ώστε να μην πάει πίσω η όλη προσπάθεια.
# Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θ’ αναρτήσει μέχρι το μεσημέρι όλα τα απαραίτητα έγγραφα, που χρειάζεται να έχει ο κάθε αθλητής για να μετέχει στις προπονήσεις

ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
Αναλυτικά το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο στην επιτραπέζια αντισφαίριση για την ασφαλή λειτουργία προπονητηριών σωματείων:
«Δέσμη κανόνων που απαιτούνται για τη λειτουργία σωματειακών προπονητηρίων για το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης
Γενικοί κανόνες, για την αποφυγή μετάδοσης του Covid – 19
A. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα
B. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια, ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κλπ σε κοινόχρηστους χώρους).
Γ. Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και απόρριψη του άμεσα σε κάδο απορριμμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντιλο, χρήση του εσωτερικού των αγκώνων.
Δ. Άμεσο πλύσιμο των χεριών και του προσώπου σε περίπτωση επαφής με άλλο πρόσωπο.
Ε. Αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού.
ΣΤ. Τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα ή προστατευτική μάσκα σε κοινόχρηστους χώρους.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1) Το δάπεδο, τα τραπέζια, ολόκληρος ο χώρος, με έμφαση στα πόμολα, τις πόρτες, άλλες επιφάνειες, τα πάντα, θα πλυθούν και θα καθαριστούν επιμελώς με οικιακή χλωρίνη.
2) Δύο ημέρες μετά το πλύσιμο με την χλωρίνη και αφού ο χώρος θα έχει στεγνώσει, θα γίνει ειδική απολύμανση για covid 19 από εξειδικευμένο συνεργείο που θα εκδώσει πιστοποιητικό απολύμανσης
3) Το κάθε αγωνιστικό τραπέζι κατά την προπόνηση και οι θέσεις των αθλητών όταν προπονούνται θα είναι σε απόσταση τουλάχιστον 3μ. μεταξύ τους
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ:
4) Όπου υπάρχουν παράθυρα θα ανοίγουν συχνά, για αρκετή ώρα, πριν και μετά την προπόνηση για τον καλό αερισμό της αίθουσας. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την ανανέωση του αέρα της αίθουσας
5) Ο καθαρισμός με την οικιακή χλωρίνη θα επαναλαμβάνεται τακτικά
6) Τρέξιμο, ασκήσεις φυσικής κατάστασης κλπ θα γίνονται κατά το δυνατό σε εξωτερικό χώρο.
7) Σε όλο τον χώρο περιλαμβανομένης της εισόδου θα υπάρχουν απολυμαντικά για τα χέρια.
8) Άφθονο σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών και χειροπετσέτες μιας χρήσης ή χαρτί κουζίνας για το στέγνωμα των χεριών.
9) Στην τουαλέτα θα υπάρχει διαθέσιμο σπρέι χλωρίνης.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
10) Κατά την είσοδο στην αίθουσα φορούν όλοι προστατευτικές μάσκες. Στην περίπτωση που η αίθουσα έχει δύο εισόδους, θα χρησιμοποιείται μόνο η μια εξ αυτών για είσοδο-έξοδο, αποκλειστικά.
11) Στην είσοδο της αίθουσας θα υπάρχει στο πάτωμα, πετσέτα – πανί -κομμάτι καθαρής μοκέτας κλπ, που ψεκάζουμε τακτικά με αρκετή ποσότητα χλωρίνης και επί του οποίου οποιοσδήποτε μπαίνει στην αίθουσα, υποχρεωτικά, σκουπίζει επισταμένα τα παπούτσια του. Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό αυτό το ποδόμακτρο, το οποίο πιάνουμε μόνο με γάντια μιας χρήσης και το πλένουμε συχνά στους 60 βαθμούς. Προτείνεται να υπάρχουν δυο- τρία ή και περισσότερα τέτοια “χαλάκια εισόδου” για να τα αλλάζετε συχνά, δεν ξεχνάτε να τα ψεκάζετε με χλωρίνη κατά τη χρήση. Απλές παλιές πετσέτες αρκούν και πλένονται εύκολα στο πλυντήριο.
12) Αθλητές – αθλήτριες – προπονητές μόλις εισέρχονται στην αίθουσα και αφού έχουν σκουπίσει τα παπούτσια τους στο εμποτισμένο με χλωρίνη πατάκι, αλλάζουν αμέσως και φορούν τα αγωνιστικά τους παπούτσια και τα ρούχα της προπόνησης.
13) Για κάθε χρήστη της αίθουσας θα υπάρχει μια καθαρή – απολυμασμένη καρέκλα για να ακουμπάει τα πράγματά του. Η απόσταση μεταξύ των καρεκλών θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή και οπωσδήποτε οι χρήστες δ ε ν θα συνωστίζονται γύρω από τις καρέκλες τους. Οι καρέκλες θα είναι πάντα οι ίδιες. Οι αθλητές – αθλήτριες θα σημαδέψουν ο καθένας την καρέκλα του και θα χρησιμοποιεί πάντα την ίδια.
14) Προς το παρόν απαγορεύεται η χρήση των ντους και των αποδυτηρίων.
15) Απαγορεύεται το φαγητό στην αίθουσα. Ο κάθε χρήστης της αίθουσας θα φέρνει μαζί του το δικό του μπουκάλι νερό, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται κοινή χρήση των μπουκαλιών νερού.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΝΤΩΝ:
16) Στην αίθουσα θα υπάρχει καθημερινά μια ειδική κατάσταση Εισερχομένων – εξερχομένων χρηστών, η οποία θα συμπληρώνεται και θα υπογράφεται από όλους τους παρευρισκόμενους, ακόμη και για αυτούς που θα εισέλθουν στην αίθουσα για λίγα λεπτά. Ο πίνακας αυτός είναι για την απευκταία περίπτωση ιχνηλάτησης κρούσματος covid-19. Επισυνάπτουμε υπόδειγμα σε μορφή world για να το επεξεργαστείτε και να το προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα χωρίς όμως να κάνετε καμία αλλαγή στις στήλες με τα ζητούμενα. ΠΡΟΣΟΧΗ: μην υπογράφετε όλοι και όλες με το ίδιο στυλό. Μην πηγαίνει δηλαδή το στυλό από χέρι σε χέρι. Μπορείτε να ψεκάζετε το στυλό με οινόπνευμα ή να βάζετε απολυμαντικό μετά τη χρήση,
17) Για την τήρηση και φύλαξη των πινάκων αυτών, με τάξη και με ημερομηνιακή σειρά, υπεύθυνος είναι ο/η προπονητής ή ο έφορος κανένας άλλος. Ο πίνακας περιέχει προσωπικά δεδομένα και δεν θα πρέπει να παραμένει σε κοινή θέα.
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ:
18) Προπονητές – προπονήτριες, έφοροι φορούν μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα και στην προπόνηση
19) Κατά την προπόνηση οι αθλητές και οι αθλήτριες δεν φορούν μάσκα. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες συνηθίζουν να χνωτίζουν την ρακέτα τους και κατόπιν να την σκουπίζουν με το ελεύθερο χέρι. Είναι μια κίνηση πολλές φορές μηχανική. Μην την κάνετε. Απαγορεύεται σε αυτή την φάση.
20) Ο κάθε αθλητής αθλήτρια έχει την δικιά του πετσέτα-πετσέτες και δεν την ανταλλάσσει με συναθλητές, ούτε την μπερδεύει με την πετσέτα άλλου, ούτε την ακουμπάει πάνω σε άλλη πετσέτα.
21) Προτείνεται να χορηγηθούν στον κάθε αθλητή και στην κάθε αθλήτρια μπάλες ατομικής χρήσης. Ο κάθε αθλούμενος δηλαδή να χρεωθεί και να παραλαμβάνει ξεκινώντας την προπόνηση, ένα σακουλάκι με τα δικά του μπαλάκια. Στην πρώτη παραλαβή, αμέσως, ο αθλητής- αθλήτρια θα σημαδέψει τα μπαλάκια του είτε με το αρχικό του ονόματός του, είτε με όποιο σημάδι επιθυμεί, που θα τον καθορίζει και θα χρησιμοποιεί αυτά και μόνο αυτά τα μπαλάκια. Κανένας αθλητής-αθλήτρια δεν ακουμπά τις μπάλες των συναθλητών του. Ο καθένας μαζεύει τις δικές του μπάλες. Με την ολοκλήρωση της προπόνησης οι αθλητές και οι αθλήτριες παραδίνουν την σακούλα με τις μπάλες τους στον προπονητή – προπονήτρια ή έφορο για την επόμενη προπόνηση. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα ο κάθε αθλητής – αθλήτρια μπορεί να έχει για τις μπάλες του δικό του καλάθι. Καλό θα είναι μια μικρή σακούλα απορριμμάτων να μπει στο καλάθι πριν μπουν οι μπάλες. Εάν χρησιμοποιείτε σωλήνα (τεμπέλη) για να μαζεύετε τις μπάλες από το πάτωμα, πριν πιάσετε τον σωλήνα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό που θα υπάρχει στο χώρο.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ:
Κάθε αθλητής – αθλήτρια, αφού τελειώσει την προπόνηση, τα ιδρωμένα χρησιμοποιημένα ρούχα και την πετσέτα του θα τα τοποθετεί σε σακούλα, αφού έχει απολυμάνει τα χέρια του-της. Κλείνει τη σακούλα καλά, και εφόσον υπάρχει, την τοποθετεί σε ξεχωριστή θήκη της αθλητικής του τσάντας. Το ίδιο κάνει και με τα αγωνιστικά του παπούτσια. Απολυμαίνει εκ νέου ή πλένει τα χέρια του – της. Φτάνοντας στο σπίτι τα χρησιμοποιημένα ρούχα βγαίνουν από την τσάντα αμέσως και πάνε για πλύσιμο. Τα αγωνιστικά παπούτσια, ει δυνατόν σκουπίζονται με διάλυμα χλωρίνης και αερίζονται καλά μέχρι την επόμενη προπόνηση. Κάνετε ντους και λούσιμο.
Οι προπονητές ή οι έφοροι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση όλων των πιο πάνω. Πριν και μετά την προπόνηση φροντίζετε επιμελώς να αεριστεί η αίθουσα. Προτείνουμε στους προπονητές- προπονήτριες σε αυτή την πρώτη προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα να μην ασχοληθούν με αρχάριους αθλητές που δεν μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο προπόνησης του αθλήματός μας ή με όποιους χρειάζεται σωματική επαφή για διόρθωση κινήσεων κ.λ.π..
Οι μεγάλοι σε ηλικία αθλούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά το πρωτόκολλο. Να έχουν πάντα κατά νου ότι οι μεγάλοι κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι οι μικροί. Σε περίπτωση διπλών προπονήσεων, ή προπονήσεων με διαφορετικούς αθλητές σε διαφορετική ώρα της ημέρας, (μικρά γκρουπ) λόγω στενότητας χώρου, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία απολύμανσης.
Το παρόν είναι εξειδικευμένο για το άθλημά μας και συντάχθηκε με κάθε προσοχή και με την εμπειρία της έναρξης των προπονήσεων στο ΣΕΦ. Αποτελεί όμως αναπόσπαστο μέρος των γενικών οδηγιών της Πολιτείας που ισχύουν για όλες τις δράσεις μας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΑ που υπάρχουν στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID-19» – «Έντυπα/φόρμες προς συμπλήρωση» οι εισερχόμενοι συμπληρώνουν το αντίστοιχο ιατρικό ιστορικό, με τη βοήθεια του ιατρού της ομοσπονδίας ή του σωματείου ή του προσωπικού – οικογενειακού γιατρού (παθολόγο, παιδίατρο ή γενικό ιατρό).
Το ιατρικό ιστορικό αποτελεί ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ και φυλάσσεται από τον ιατρό. Στον αθλητή χορηγείται ιατρική βεβαίωση από τον ιατρό την οποία φέρει μαζί του ή την έχει το σωματείο/ομοσπονδία.
Προτρέπουμε όλα τα έντυπα να διαβαστούν από όλους τους ενδιαφερόμενους και από τους γονείς. Παρακαλούμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να συνεισφέρουν αναλώσιμα υλικά , προμηθεύοντας τα σωματεία με απολυμαντικά, χειροπετσέτες, σαπούνια, μάσκες και ό,τι άλλο διαθέτουν. Η προσπάθεια είναι κοινή».