Στο απλό ανδρών η Γερμανία πανηγύρισε το μοναδικό της χρυσό μετάλλιο στο άθλημα, σε αυτό το τεράστιο event, που διοργάνωσε με τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε συνολικά 9 αθλήματα. Νέος πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχτηκε ο 26άχρονος Κιου Ντανγκ, ο οποίος είναι κινεζικής καταγωγής, αλλά έχει γεννηθεί στη Γερμανία. Στο καθοριστικό παιχνίδι έκαμψε με 4-1 σετ τον Σλοβένο Ντάρκο Γιόργκιτς. Στο απλό γυναικών πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της η Σοφία Πολκάνοβα, από την Αυστρία, που προχώρησε ως 1ο φαβορί. Εκεί ο τελικός τέλειωσε άδοξα, καθώς σε ένα ακόμα στενάχωρο σκηνικό για τους πρωταγωνιστές και τους φιλάθλους (μετά από τον τραυματισμό του Κρίστιαν Κάρλσον στα ημιτελικά των ανδρών) η Γερμανίδα Νίνα Μίτελχαμ εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού στο 3ο σετ και με το σκορ στο 0-2 σε βάρος της.
Ως νούμερο 4 των αγώνων ο Κιου Ντανγκ κινδύνεψε ν’ αποκλειστεί στον 1ο γύρο από τον Τούρκο Ιμπραχίμ Γκουντούζ κι από τη στιγμή που… δραπέτευσε με 4-3 σετ έκανε καταπληκτικό τουρνουά. Αυτός απέκλεισε τον Γιάννη Σγουρόπουλο στον 2ο γύρο με 4-0 σετ κι έφτασε αργότερα στον πρώτο τελικό της καριέρας του στο αγώνισμα. Έχασε το 1ο σετ από τον Γιόργκιτς (επίσης παρθενικός τελικός στον θεσμό γενικά για Σλοβένο αθλητή), ισοφάρισε με ανατροπή από 4-8 και στη συνέχεια ανέλαβε τον έλεγχο (10-12, 14-12, 11-8, 11-9, 11-2). Ο Γιόργκιτς ήταν 2ο φαβορί του αγωνίσματος.
Ο Κιου είχε μέχρι τώρα δύο ακόμα χρυσά μετάλλια στο διπλό μικτό και το ομαδικό. Έγινε ο 4ος Γερμανός στην ιστορία, που κατακτά την πρωτιά στο απλό ανδρών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο πρώτος ήταν ο σημερινός προπονητής του, ο ομοσπονδιακός Γιοργκ Ρόσκοπφ, το 1992 και ακολούθησαν ο Τίμο Μπολ και ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ.
Γεννήθηκε στο Nürtingen, από Κινέζους γονείς, οι οποίοι υπήρξαν αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Γιανγκσού και μετακινήθηκαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ’90. Ο αδερφός του πρωταθλητή με το penhold πιάσιμο στη ρακέτα, ο Κιου Λιανγκ είναι επίσης αθλητής στη Γερμανία. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν δύο Σουηδοί, ο Ματίας Φαλκ και ο Κρίστιαν Κάρλσον, που μέσα στη βδομάδα είχαν την πρωτιά στο διπλό ανδρών.
Με ζωηρό ενδιαφέρον αναμενόταν και ο τελικός του απλού γυναικών, καθώς διεκδικούσαν το χρυσό μία άλλη εκπρόσωπος της διοργανώτριας χώρας, η Νίνα Μίτελχαμ και η Σοφία Πολκάνοβα, που πριν λίγες ημέρες είχε πανηγυρίσει την πρωτιά στο διπλό γυναικών (με συμπαίκτρια τη Ρουμάνα Μπερναντέτ Σοκς). Όλη η προσοχή όμως περιορίστηκε στο 1ο σετ, όπου η αθλήτρια της Αυστρίας επικράτησε οριακά με 11-9. Μετά επιδεινώθηκε ένας τραυματισμός της Μίτελχαμ στον τρικέφαλο από τη χτεσινή προθέρμανση, όπως εξήγησε η προπονήτρια της Γερμανίας και πρώην διεθνώς διακεκριμένη αθλήτρια Ταμάρα Μπόρος κι έτσι η φιναλίστ, όσο κι αν ήθελε να το παλέψει, οι πόνοι δεν την άφησαν. Έχασε εύκολα το 2ο σετ με 11-2, πήρε τάιμ άουτ και την ιατρική βοήθεια, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Ύστερα από ένα μικρό τεστ στην έναρξη του 3ου τεστ σταμάτησε οριστικά. Έβαλε τα κλάματα, αγκαλιάστηκε με την Πολκάνοβα και χαιρέτησε τους χιλιάδες συμπατριώτες της που την χειροκροτούσαν παρατεταμένα. «Δεν ξέρω τι να πω. Είσαι στον τελικό και θέλεις να πας για το χρυσό μετάλλιο και από την αρχή νιώθεις ότι δεν γίνεται. Νιώθω λυπημένη, θα μπορούσα να είχα χάσει τον αγώνα, αλλά να τελειώσει έτσι δεν ήταν ωραίο. Τραυματίστηκα στο χέρι και δεν μπορούσα πραγματικά να παίξω και να χτυπήσω τη μπάλα δυνατά. Είχα πολύ λίγη αίσθηση στο χέρι μου», δήλωσε η Μίτελχαμ και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να είμαι χαρούμενος για το ασήμι μου, αλλά σε ένα τουρνουά όπως αυτό είναι πολύ μακριά μέχρι τον τελικό και αν μετά φτάσεις στον τελικό και έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις το χρυσό, αλλά δεν μπορείς πια να αγωνιστείς. Αισθάνομαι πολύ χειρότερα. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να νιώσω καλά για το ασημένιο μετάλλιο, αλλά νομίζω ότι ίσως στο μέλλον μπορώ να είμαι περήφανη γι’ αυτό και να χαμογελάσω».
Μέσα στη χαρά της για τον σπουδαίο τίτλο σκεφτόταν φυσικά και η Πολκάνοβα την ατυχία της συναθλήτριας της: «Είναι μια θλιβερή κατάσταση. Δεν έχω λόγια για τη Νίνα. Αυτό είναι απίστευτο. Φυσικά δεν ήθελα να κερδίσω έτσι. Νομίζω ότι μου αξίζει να κερδίσω, αλλά αυτή η νίκη δεν είναι τόσο όμορφη όσο είχα φανταστεί. Είπα στον εαυτό μου χθες ότι θα έκλαιγα σήμερα, είτε χάσω είτε κερδίσω. Τα συναισθήματά μου είναι τόσο ψηλά, που δεν ξέρω τι να σκεφτώ».
Η αριστερόχειρας Πολκάνοβα κλείνει τον Σεπτέμβριο τα 28 της χρόνια. Έδωσε ξανά χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στην Αυστρία στο αγώνισμα μετά το 2005 και την επιτυχία της Λιου Τζια. Όπως η κινεζικής καταγωγής Λιου πάντως, ούτε η Πολκάνοβα είναι από την Αυστρία, καθώς έχει γεννηθεί στο Κισινάου της Μολδαβίας. Από τη Γερμανία τέλος, ήταν και οι δύο αθλήτριες, που ανέβηκαν στο 3ο σκαλί του βάθρου, δηλαδή η Σαμπίνε Γουίντερ και η Σαν Σιαονά.