Στο Σπα του Βελγίου κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο του στον θεσμό (μετά το 2019) και τον τέταρτο γενικά στο απλό των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων την τελευταία 5ετία (μετά από εκείνους στον απλό εφήβων το 2017 και το 2018)! Στη λαμπρή, την απίστευτη πορεία του στις νεαρές κατηγορίες έγραψε δοξασμένο φινάλε, μεγάλωσε τον θρύλο του, συμπλήρωσε ιδανικά τις ήδη χρυσές σελίδες του στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Στον συγκλονιστικό και άκρως θεαματικό τελικό νίκησε ύστερα από μία ώρα τον Ρώσο Μαξίμ Γκρέμπνεφ με 4-3 σετ και μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή των μεγάλων επιτυχιών Κώστα Βατσακλή πήραν στα χέρια τους την ελληνική σημαία για να τη δείξουν περήφανα στα πέρατα του κόσμου. Ως ένας κορυφαίος Έλληνας αθλητής σε οποιοδήποτε άθλημα στις νεαρές ηλικίες διαφήμισε τη χώρα μ’ έναν ακόμα θρίαμβο και τίμησε τις κοπιαστικές προσπάθειες του ίδιου και όλων όσοι τον στηρίζουν. Πρόκειται για έπος! Ξανά στα επτά σετ επικράτηση στον τελικό με όπλο την περίσσεια αυτοπεποίθηση, τα ατσάλινα νεύρα και τη μεγάλη θέληση! Όπως το 2017 και το 2018 στα Ευρωπαϊκά νέων με τον Ρουμάνο Πλετέα και τον Σουηδό Μέρεγκαρντ αντίστοιχα, όπως το 2019 με τον Γερμανό Ένγκεμαν στο U21. Τα σετ με τον Ρώσο 11-6, 7-11, 12-10, 13-15, 11-9, 10-12 και 11-7.
Ο Σγουρόπουλος γίνεται παράλληλα ένας από τους πιο πετυχημένους διαχρονικά αθλητές στην Ευρώπη, αφού πήρε 4 χρυσά στο σημαντικότερο αγώνισμα σε πέντε σεζόν σε αυτά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η αψεγάδιαστη πορεία του στο Σπα άρχισε από το στάδιο 2 επειδή ήταν 3ο φαβορί του αγωνίσματος. Εκεί πέτυχε το απόλυτο σε τρία ματς και προκρίθηκε με την 1η θέση. Είχε νικήσει και στον όμιλο μάλιστα τον Γκρέμπνεφ (Νο 29 στους αγώνες), εκεί με 4-2 σετ. Στη 16άδα, το Σάββατο, έκαμψε πολύ δύσκολα με 4-3 σετ τον Ιταλό Κάρλο Ρόσι και την ίδια μέρα τον Γάλλο Μπαστιέν Ρεμπέρ στα προημιτελικά με 4-1. Σήμερα νωρίς το μεσημέρι αντιμετώπισε στην 8άδα τον Ρώσο Λεβ Κάτσμαν, βρέθηκε να χάνει με 0-3 σετ κι όμως προχώρησε απτόητος και με φοβερή απόδοση γύρισε την κατάσταση σε 4-3 υπέρ του και πέρασε στον τελικό.
Ο τελικός επίσης στα επτά σετ. Αλλά αυτό το παιδί έχει τον τρόπο του. Η ρακέτα λες και είναι το μαγικό ραβδάκι που τα φέρνει όλα βολικά όταν τα περιθώρια στενεύουν!
Ο Κώστας Βατσακλής είναι μαζί του σε όλες τις κορυφαίες στιγμές του στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Να τον ηρεμήσει όταν πρέπει, να του τονώσει το ηθικό και φυσικά να τον δουλέψει σωστά και να τον συμβουλεύσει. Επίσης, να φροντίζει εδώ και χρόνια για ό,τι αφορά στην προπόνησή του και την προσπάθεια σε διάφορους τομείς με τον Σγουρόπουλο να κάνει και πολλή προσωπική δουλειά για να βγάλει τη βελτίωση στο τραπέζι μέσα στο τρέχον έτος. Η συνέπεια στις μεγάλες αγωνιστικές προσκλήσεις είναι η πιο σπουδαία υπόθεση και ο Σγουρόπουλος με την καθοδήγηση του Βατσακλή την έβγαλαν σε υπέρτατο βαθμό.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ο Σγουρόπουλος άρχισε ιδανικά. Είχε ποιοτικό σερβίς, καλό κοντρόλ και στην επίθεσή του ήταν έτοιμος για όλες τις μπάλες. Προηγήθηκε με μικρή διαφορά, την αύξησε σε 9-4 και πήρε «καθαρά» το 1ο σετ.
Κρατώντας τον καλό ρυθμό προηγήθηκε 3-0, όμως ο Γκρέμπνεφ έκανε αντεπίθεση με εξαιρετικά χτυπήματα για να περάσει μπροστά με 6-3. Πήγε και στο 8-5 και ισοφάρισε εκμεταλλευόμενος κυρίως το δύσκολο σερβίς του, που του έδωσε την ευκαιρία για γερά σπιν στο σώμα.
Ο Ρώσος συνέχισε να ζορίζει με το σερβίς του και πήρε το προβάδισμα με 7-4 και 9-6. Ο Σγουρόπουλος όμως, με βασικό όπλο τo backhand έπαιξε καταπληκτικά τους επόμενους πόντους, ισοφάρισε και πήρε τα σερβίς. Το σετ πήγε τελικά στην παράταση, εκεί ήταν πολύ προσεκτικός, ενώ ο αντίπαλος ένα άνοιγμα κι ένα σπιν με τo forehand.
Στο 4ο σετ όλη η ουσία κρυβόταν στον επίλογο, καθώς ο Σγουρόπουλος βρέθηκε στο 5-10 επιτρέποντας στον Γκρέμπνεφ να κάνει το παιχνίδι του, αλλά με επιθετικό κρεσέντο και μεγάλα σερβίς έφτασε στην ισοφάριση και το σετ μπολ (11-10)! Τελικά κράτησε ψυχραιμία και ο αντίπαλος, έβγαλε από την πλευρά ορισμένα πολύ δύσκολα χτυπήματα και πήρε το σετ στην παράταση.
Ισορροπημένο ήταν το 5ο σετ με τον Ρώσο να αξιοποιεί τα σερβίς του με ισχυρή τρίτη μπάλα για το 8-6 και τον Σγουρόπουλο να τον μιμείται με φανταστικά ράλι. Το σετ πήγε στο 9-9 με τον Γκρέμπνεφ να έχει πάρει συνολικά τρεις τυχερούς πόντους, αλλά ο Σγουρόπουλος προχώρησε απτόητος. Με την αυτοπεποίθηση να ξεχειλίζει πήρε την μπάλα για να σερβίρει κι έκανε το 3-2 στα σετ με συνεχείς τρομερές επιθέσεις.
H δυνατή ψυχολογία τον συνόδευσε και στο επόμενο σετ φυσικά και με καταπληκτικά backhand μπλοκ και καλά γυρίσματα με το forehand προηγήθηκε 5-3 για να υποχρεώσει την άλλη πλευρά να πάρει τάιμ άουτ. Στην επιστροφή ο Σγουρόπουλος πήρε δύο ακόμα πόντους για το 7-3, όμως η αγωνία συνεχίστηκε. Ο Γκρέμπνεφ έπαιξε θαυμάσια τους επόμενους πόντους και ισοφάρισε άμεσα (στο 7-6 πήρε ο Κώστας Βατσακλής το τάιμ άουτ). Στο 7-9 είχε πάλι απάντηση και στα ματς μπολ του Γιάννη άλλη μία. Λάθη δεν έγιναν, ο αντίπαλος ήταν εκείνος, που απέδωσε πολύ καλά και τελικά ισοφάρισε.
Το 7ο σετ βέβαια, δεν υπήρχε λόγος να φοβίσει τον Σγουρόπουλο και λόγω παράδοσης! Το πόσο καλά αισθανόταν φάνηκε αμέσως όταν τα έβαζε… όλα μέσα και στην αλλαγή των πλευρών ήταν στο 5-0! Συνέχισε να παίζει σαν να άρχιζε το ματς εκείνη την ώρα και πήγε στο 7-0! O Ρώσος μείωσε σε 8-4, μετά στο 10-4 πήρε τρεις πόντους στη σειρά, αλλά τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους και ο Σγουρόπουλος δεν γινόταν να χάσει (11-6, 7-11, 12-10, 13-15, 11-9, 10-12, 11-7).
Την 3η θέση πήραν ο Ρώσος Λεν Κάτσμαν και ο Γάλλος Ιρβίν Μπερτρά.
Ο 19χρονος Γκρέμπνεφ πραγματοποίησε έξοχες εμφανίσεις με τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού και συνέβαλε στο να φτάσει η χώρα του στον τελικό. Στο Σπα πρώτευσε αρχικά στο 2ο γκρουπ με το απόλυτο των επιτυχιών. Από το στάδιο 2 προκρίθηκε ως 2ος πίσω από τον Σγουρόπουλο στο 3ο γκρουπ. Στα νοκ άουτ νίκησε τον Γάλλο Λέο Ντε Νόντρες με 4-1 σετ στη 16άδα και το 2ο φαβορί, τον Ρουμάνο Ράρες Σίπος, με 4-0 στα προημιτελικά.
Το 2018 και το 2019 έγινε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Κάτσμαν στο διπλό νέων, μάλιστα το 2019 είχε πάρει τον αντίστοιχο τίτλο και στο ομαδικό νέων. Στον ίδιο θεσμό ήταν 3ος στο απλό παίδων το 2017 κι επίσης 3ος στο απλό νέων το 2018. Σε όπεν του ITTF Junior Circuit είχε καταφέρει να φτάσει σε τρεις τελικούς στο απλό παίδων σε Ισπανία, Σουηδία και Γαλλία.
Στην πορεία του μέχρι το ευρωπαϊκό τρόπαιο το 2018 στην Κλουζ Ναπόκα ο Σγουρόπουλος είχε αποκλείσει στη 16άδα τον Γκρέμπνεφ με 4-1 σετ. Τον είχε αντιμετωπίσει την ίδια χρονιά και στο ομαδικό του πολωνικού όπεν νέων και τον είχε νικήσει με 3-1 σετ.
Στο απλό Νέων γυναικών αναδείχτηκε νικήτρια η Ανέτ Κάουφμαν. Στον τελικό η Γερμανίδα κατέβαλλε τη Ρωσίδα Μαρία Ταϊλάκοβα με 4-2 σετ. Το χάλκινο μετάλλιο η Ρουμάνα Αντρέα Ντραγκομάν Γερμανίδα Φρανζίσκα Σρέινερ.