Παράλληλα με την πρωτόγνωρη εμπειρία και την πολύ δυνατή προετοιμασία μίας εβδομάδας ο 11χρονος Γιάννης Κιοσελόγλου και ο 12χρονος Κώστας Φάκαρος από τον Ποσειδώνα Λουτρακίου, όπως επίσης οι 12χρονες Βασιλική Μπουλά και Άντζελα Νούρε από τον Πανιώνιο Α.Ο. Χίου άφησαν εξαιρετικά δείγματα γραφής στους ξένους ειδικούς ανάμεσα σε 57 σπουδαία ταλέντα από 16 χώρες της Ευρώπης. Ο Φάκαρος και η Μπουλά μάλιστα, συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα επιλέκτων της ETTU για αγόρια και κορίτσια έως 12 ετών και αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο final Eurotalents Selection Camp, που θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στο Ότοτσεκ της Σλοβενίας (10-17/10)!
Στο πλευρό των παιδιών ήταν ο προπονητής του Ποσειδώνα Χρήστος Τσαρσιταλίδης, η προπονήτρια του Πανιωνίου Ρούλα Λαμπρινίδη κι ο σύζυγός της φυσιοθεραπευτής και σταθερό μέλος της ομάδας της Χίου σε όλα τα ταξίδια, Σπύρος Μπουλάς.
Το Eurotalents Pre-Selection Camp II, όπως τιτλοφορείτο, έγινε από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου σε μέρος, που έχει φιλοξενήσει κι άλλα τέτοια καμπ τα τελευταία χρόνια κι απέχει περίπου μία ώρα από τη Βουδαπέστη. Φιλοξενήθηκε σε μεγάλο γυμναστήριο, το οποίο δέχτηκε άνετα 30 τραπέζια. Είχε καλή οργάνωση και οι αποστολές έμειναν σε νεοδιαμορφωμένη φοιτητική εστία. Επικεφαλής προπονητής ήταν ο καταξιωμένος Ούγγρος Φέρενκ Καρσάι, πρώην ομοσπονδιακός της Αυστρίας, ο οποίος ανέδειξε τον τελευταίο Ευρωπαίο πρωταθλητή κόσμου, τον Βέρνερ Σλάγκερ το 2003. Βοηθοί του ανέλαβαν ο Ούγγρος Αττίλα Χαλμάι και η Τσέχα πρώην διεθνής Ρενάτα Στρμπίκοβα, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Κροάτης Νέβεν Σέγκναρ διευθυντής στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ETTU. Το τεχνικό τιμ είχε την υποστήριξη 15 προπονητών από την Ουγγαρία, αρκετών σπάρινγκ προπόνησης, όπως και συνεργασία με συνολικά 23 προπονητές των μικρών αθλητών.
Από την Τρίτη το πρόγραμμα περιλάμβανε καθημερινά δύο προπονήσεις. Πρωί κι απόγευμα με διάρκεια από 2,5 με 3 ώρες. Οι υπεύθυνοι σχεδόν μοίραζαν τον χρόνο στο τραπέζι με διαφορετικούς αντιπάλους, αλλά και στην ατομική άσκηση με πολλές μπάλες (κούτες). Γίνονταν επίσης σερβίς, ασκήσεις φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης. Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι ανταποκρίνονταν απόλυτα στις απαιτήσεις του προγράμματος και οι τέσσερις πρωταθλητές Ελλάδας της παμπαιδικής κατηγορίας (θυμίζουμε ότι Κιοσελόγλου και Νούρε είχαν από τρία χρυσά μετάλλια τον περασμένο Ιούνιο στη Φλώρινα και ο Φάκαρος με τη Μπουλά από δύο).
Η συγκέντρωση προετοιμασίας είχε και επιμορφωτικό χαρακτήρα για τους προπονητές. Κάθε μέρα προηγούνταν συναντήσεις με τους προπονητές των χωρών και δεν αφορούσαν μόνο το προπονητικό πρόγραμμα, αλλά διάφορα θέματα φιλοσοφίας και προτεραιοτήτων στο άθλημα για τις μικρές ηλικίες, ενώ την Πέμπτη έγινε από τον Σέγκναρ και σύντομο σεμινάριο για τρέχοντα θέματα γύρω από τη σημερινή κατάσταση του αθλήματος.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Το καθιερωμένο εσωτερικό τουρνουά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο. Φυσικά δεν ήταν το μόνο που μετρούσε για τις επιλογές των προπονητών, καθώς για τις βαθμολογίες των παιδιών αξιολογήθηκαν και στοιχεία όπως η τεχνική, η δουλειά με τα πόδια, η αντίληψη, η συμπεριφορά κ.α., αλλά βέβαια τα αποτελέσματα στους φιλικούς αγώνες έπαιζαν τον μεγαλύτερο ρόλο. Επιπλέον, οι επικεφαλής ήθελαν να δουν την απόδοση των παιδιών χωρίς οδηγίες από τους προπονητές τους, ενώ βάζοντας γκρουπ τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση εφάρμοσαν ιδιόμορφο σύστημα βαθμολογίας προφανώς για να είναι όλοι σε απόλυτη εγρήγορση από την αρχή μέχρι το τέλος των αγώνων τους. Στη βαθμολογία μετρούσαν βασικά τα σετ και όχι οι νίκες. Όλα τα ματς γίνονταν στα τρία σετ. Μία νίκη με 3-0 έδινε 3 πόντους, επικράτηση με 2-1 έδινε 2 πόντους, ενώ 1 πόντος προβλεπόταν στην ήττα με 1-2. Μετά τη θαυμάσια παρουσία στις προπονήσεις οι Έλληνες επίλεκτοι έδειξαν το ταλέντο τους και στο τουρνουά.
Στα αγόρια οι συμμετοχές ήταν 26 και δημιουργήθηκαν δύο γκρουπ των 13ων. Οι 6 πρώτοι από το κάθε ένα προκρίνονταν στο τελικό στάδιο. Ο Φάκαρος είχε 8 νίκες και 4 ήττες και πέρασε ως 5ος. Εξίσου καλά τα πήγε και ο Κιοσελόγλου, αλλά έχασε την πρόκριση στις λεπτομέρειες, που είχαν να κάνουν με την ιδιομορφία του βαθμολογικού συστήματος. Είχε απολογισμό 7 νίκες και 5 ήττες, αλλά τα σκορ δεν τον ευνόησαν κι έμεινε 9ος στο δικό του γκρουπ για να συνεχίσει σε ματς «παρηγοριάς».
Στην τελική 12άδα έγινε ξανά όμιλος, απλά το κάθε παιδί αντιμετώπισε τους αθλητές, που δεν είχε απέναντί του στην πρώτη φάση. Ο Φάκαρος σημείωσε 3 νίκες και 3 ήττες και κατετάγη 7ος με συνολικά 31 βαθμούς από το τουρνουά.
Με ανάλογο τρόπο έγινε και το consolation με τον Κιοσελόγλου να πετυχαίνει μόνο νίκες (συνολικά 6 ακόμα) και να ολοκληρώνει ιδανικά την προσπάθειά του (σήμερα είναι και η ονομαστική του εορτή, καθώς έχει δύο ονόματα Γιάννης-Παναγιώτης).
Στα κορίτσια οι συμμετοχές ήταν 24, αλλά μετείχαν εκτός συναγωνισμού και τέσσερις παγκορασίδες, που ήταν ήδη στις επιλογές της ETTU (κάτι που δεν έγινε στα αγόρια, όπου επίσης υπήρχαν στο καμπ ορισμένες ανάλογες περιπτώσεις).
Στην πρώτη φάση σχηματίστηκαν δύο γκρουπ των 12. Στο τελικό στάδιο προκρίθηκαν οι 5 πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ. Οι αγώνες ήταν 9 για κάθε αθλήτρια λόγω της παρουσίας των τεσσάρων κοριτσιών, που έπαιζαν εκτός συναγωνισμού.
Η Μπουλά σημείωσε 5 νίκες (η μία μάλιστα, με 3-0 σετ, απέναντι στην επιλεγμένη αθλήτρια Σέρμπιντζ από την Αυστρία) και 4 ήττες, αλλά καθώς κατέκτησε πολλά σετ πέρασε στην τελική φάση ως 3η.
Η Νούρε είχε 3 νίκες και 5 ήττες στον δικό της όμιλο και πήρε την 6η θέση. Αποκλείστηκε για μία θέση από την επόμενη φάση και στη δική της περίπτωση δεν ευνόησαν τα σκορ των αγώνων.
Στην τελική 10άδα η Μπουλά έδωσε 5 ακόμα ματς. Είχε 2 νίκες και 3 ήττες και με βάση και τα σκορ κατετάγη 5η. Βρέθηκε ακριβώς κάτω από τις τέσσερις πρώτες θέσεις, τις οποίες οι διοργανωτές υπολόγιζαν ως καθοριστικές για τις επιλογές, αλλά δεν της στοίχησε.
Στο consolation η Νούρε έδωσε επίσης 5 ματς και είχε 3 νίκες και 2 ήττες.
ΠΩΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΦΑΚΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΑ
Έχοντας τα αποτελέσματα των αγώνων και την αξιολόγηση από τις μέρες των προπονήσεων οι υπεύθυνοι της ETTU ανακοίνωσαν μετά το τέλος του τουρνουά τις επιλογές τους για τους καλύτερους νέους παίκτες, που εντάσσονται σε αυτούς, που έχουν ήδη επιλεγεί από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και το πρώτο καμπ προεπιλογής των Eurotalents. Ο Φάκαρος ήταν μέσα στις συνολικά 12 επιλογές με βάση και την υψηλή θέση του στους αγώνες, αλλά και τη γενικά πολύ θετική παρουσία του. Αξιολογήθηκε με 135 βαθμούς στα συνολικά 6 κριτήρια των διοργανωτών με το όριο να είναι 130. Έπειτα από λίγο την ίδια χαρά και τιμή ν’ ακούσει το όνομά της ανάμεσα στις μόλις 5 επιλογές είχε και η Μπουλά. Στο τουρνουά ήταν οριακά πιο κάτω από τις τέσσερις προνομιούχες θέσεις, που προέκυπταν από το τουρνουά, ωστόσο εκτιμώντας ως πολύ καλή τη γενική εικόνα της σε προπονήσεις και τουρνουά οι αρμόδιοι την αξιολόγησαν με 135 βαθμούς και της έδωσαν wild card για τη Σλοβενία! Είναι η πρώτη φορά στην περίπου 10ετή ιστορία του συγκεκριμένου θεσμού της ETTU, που από το ίδιο καμπ επιλέγονται ταυτόχρονα για την ομάδα των Eurotalents δύο Έλληνες αθλητές. Να σημειωθεί ακόμα ότι μαζί με τα συγχαρητήρια οι διοργανωτές επισήμαναν στην ελληνική αποστολή ότι ο Κιοσελόγλου ήταν πολύ κοντά στις επιλογές μαζί με τρία ακόμα παιδιά και ότι με συμμετοχή στο επόμενο αντίστοιχο καμπ στο Χάβιροφ της Τσεχίας (11-17 Σεπτεμβρίου 2021) μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη βαθμολογία για το Ότοτσεκ, ενώ έκαναν εγκωμιαστικά σχόλια και για τη Νούρε.
Σήμερα η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος δημοσίευσε τα ονόματα όλων των παιδιών, που επιλέχτηκαν για τη Σλοβενία, καθώς και την ομάδα αξιολόγησης:
GIRLS:
- Diana KOLIENNIKOVA (UKR) 143 points (max.180 points)
- Lana BENKO (CRO) 141 points
- Sofiia CHUMARNA (UKR) 140 points
- Sienna JETHA (ENG) 137 points
- Vasiliki BOULA (GRE) 135 points
BOYS:
- Mihai NAGY (ROU) 156 points (max. 180 points)
- Kacper PIWOWAR (ENG) 153 points
- Onur GULUZADE (AZE) 147 points
- Carlos GONCALVES (POR) 146 points
- Adrian KASTL (AUT) 145 points
- Lenard SZABO (HUN) 141 points
- David TORO (ROU) 138 points
- Matei EPARU (ROU) 136 points
- Konstantinos FAKAROS (GRE) 135 points
- Deni VALE (CRO) 134 points
- Matt CLOSSET (BEL) 133 points
- Martin FRIZEL (LTU) 132 points
Evaluation Team: Attila HALMAI, Provas MONDAL, Renata STRBIKOVA and Neven CEGNAR
ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Η ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ζήτησε τέλος και τις εντυπώσεις των δύο προπονητών από την αθλητική εκδήλωση.
«Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία. Και για τα παιδιά, που δεν έχουν ξανακάνει τέτοια προετοιμασία και μάλιστα με παίκτες της ηλικίας τους και σε τόσο καλό επίπεδο και για μένα. Τα παιδιά μετρούν δυνάμεις, βλέπουν που βρίσκονται και θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά με χώρες παραδοσιακά καλές στο άθλημα. Ίσως οι αθλητές αυτών των χωρών να είναι πιο μπροστά στους αυτοματισμούς στο παιχνίδι, αλλά γενικά δεν υστερούμε σε τίποτα», τόνισε ο Χρήστος Τσαρσιταλίδης και συνέχισε: «Είδα ότι οι προπονητές εδώ έδιναν μεγάλο βάρος στη δουλειά με τα πόδια. Στη μετακίνηση δηλαδή. Ο Καρσάι έλεγε ότι οι Κινέζοι ξεκινούν μαθαίνοντας στα παιδιά τα πλάγια βήματα. Συμπλήρωνε ότι μία λάθος τεχνική μπορεί και να διορθωθεί μέσα από πολλές επαναλήψεις, όμως η μετακίνηση αν είναι λάθος δεν διορθώνεται. Οι προπονητές ήθελαν επίσης να δουν πως αντιδρούν οι μικροί αθλητές σε συνθήκες αγώνων, πόσο δυνατοί είναι ψυχολογικά, αν δείχνουν ηρεμία και το στήσιμο τους στο τραπέζι χωρίς να έχουν συνεχώς από πάνω τους προπονητές να τους διορθώνουν».
Η Ρούλα Λαμπρινίδη, που είναι και μητέρα της Μπουλά, δήλωσε: «Εμάς ο αρχικός στόχος ήταν να έρθουμε να κάνουμε δυνατή προπόνηση με παιδιά ίδιου πάνω-κάτω επιπέδου, που είναι κορυφαία στις δικές τους χώρες τους. Όταν άρχισαν οι προπονήσεις διαπιστώσαμε πιο υψηλό επίπεδο από αυτό που περιμέναμε. Εκμεταλλευτήκαμε φυσικά τη συγκυρία και κάναμε πολύ δυνατή προετοιμασία με πολλούς βοηθούς προπονητές και σπάρινγκ. Τα κορίτσια ανταποκρίθηκαν στο απαιτητικό πρόγραμμα κι έδειξαν αμέσως τι μπορούσαν να κάνουν. Διότι εμείς στη Χίο δεν έχουμε ποικιλία καλών αθλητριών για προπόνηση και μόλις βρήκαμε τόσα καλά «χέρια» δώσαμε όλο μας τον εαυτό. Και τα τέσσερα παιδιά έδειξαν πολλές δυνάμεις μολονότι περπατούσαμε 10 χιλιόμετρα τη μέρα για να πάμε από το κατάλυμα στο γυμναστήριο και πίσω (κι αυτό ήταν το μόνο αρνητικό στην Ουγγαρία μαζί με τη ζέστη των 35 βαθμών, που βιώναμε στα δωμάτια λόγω έλλειψης κλιματιστικού). Ήταν πολύ χρήσιμο και σαν εμπειρία αυτό το καμπ για παιδιά και προπονητές, μάλιστα η Χίος επιχείρησε πρώτη φορά τέτοιο ταξίδι».
* Σε αυτές τις συγκεντρώσεις προετοιμασίας οι διοργανωτές συνηθίζουν να φέρνουν κοντά στα παιδιά τοπ αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Οι υπεύθυνοι στην Ουγγαρία είχαν μία άλλη ωραία ιδέα και κοιτώντας και την αθλητική επικαιρότητα προσκάλεσαν στο καμπ έναν «χρυσό» Ολυμπιονίκη. Έφεραν μεσοβδόμαδα τον Τάμας Λόριντς τον Ούγγρο παλαιστή, που κατέκτησε στο Τόκιο το χρυσό μετάλλιο στα 77 κιλά. Χαρά μεγάλη και έμπνευση φυσικά για τους μικρούς και η επαφή με κορυφαίο αθλητή άλλου σπορ και μάλιστα λίγες ημέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.