Ομπράντοβιτς: Ο “χρυσοδάκτυλος” προπονητής χτίζει την Παρτιζάν με πάθος και λίγα… δηνάρια

Η νέα εποχή της Παρτίζαν έχει ήδη αρχίσει με στόχο την κατάκτηση του EuroCup και την συμμετοχή στην Euroleague το 2022.

Η ΚΚ Παρτίζαν είναι το πρώτο «λιμάνι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, από το οποίο «έλυσε κάβους» πριν από 30 χρόνια και μέσα σ’ ένα βράδυ έβγαλε τη φανέλα του παίκτη, κάθισε στην πρώτη θέση του πάγκου και ύστερα από τρείς μήνες, οδήγησε την ομάδα της καρδιάς του, στην κορυφή της Ευρώπης. Με το απίθανο buzzer beater του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον τελικό του Final-4 της Κωνσταντινούπολης, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, η Παρτίζαν στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη και τελευταία φορά, μέχρι τώρα, στην ιστορία της.

Ο χαρακτηρισμός του «Gastone» (τυχερός) που δόθηκε περιπαικτικά στον Ομπράντοβιτς για την ιδανική αρχή της προπονητικής καριέρας του, αλλά και για την κατάκτηση της δεύτερης ευρωπαϊκής κούπας, στον τελικό Ολυμπιακού-Μπανταλόνα, το ’93 στο Τελ Αβίβ και πάλι με το αλήστου μνήμης τρίποντο του Κορνέλιους Τόμπσον, διαψεύστηκε περίτρανα στο πέρασμα αυτών των 30 χρόνων.

Γιατί, πολύ απλά και ιστορικά, ο…τυχερός Ζέλικο, κατέκτησε ακόμα 7 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με 3 διαφορετικές ομάδες (Ρεάλ 1, Παναθηναϊκός 5, Φενέρμπαχτσε 1).

Η ζωή κάνει κύκλους και ο «χρυσοδάχτυλος» προπονητής που έχει στην συλλογή του, ένα λιγότερο τρόπαιο, από την Ρεάλ των 10 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, επέστρεψε στο «λιμάνι» της αγαπημένης του, Παρτίζαν.

Πριν από μερικές ημέρες, η σερβική ομάδα που είχε χάσει την αίγλη του παρελθόντος και είχε επισκιαστεί από τον «αιώνιο» αντίπαλο και συμπολίτη της, στο Βελιγράδι, Ερυθρό Αστέρα, δημοσίευσε ένα βίντεο εφτά λεπτών από την προπόνηση των παικτών της και υπό τις οδηγίες του Ζότς.

Το πάθος του Ομπράντοβιτς στις εντολές που δίνει, «ξεχειλίζει» στα περισσότερα πλάνα που απεικονίζουν πόσο του λείπει η προπονητική, κάθε φορά που μένει στα… «πιτς» για μια σεζόν και επιστρέφει δριμύτερος. Έτσι είχε κάνει και την περίοδο 2012-13 και εν συνεχεία ανέλαβε τη Φενέρμπαχτσε, την οποία πήρε από την ανυποληψία του τουρκικού μπάσκετ και την έφτασε να γίνει η πρώτη ομάδα της εξ’ ανατολών γείτονας χώρας με ευρωπαϊκό «αστέρι» στην φανέλα.

Ο Ομπράντοβιτς, με εξαίρεση την πρώτη ενασχόληση του με την προπονητική, στο μισό της σεζόν 1991-92, με την Παρτιζάν, αλλά και στην Χουβεντούτ Μπανταλόνα, έχει μάθει να δουλεύει, με την διαχείριση ακριβών ομάδων και υψηλότατων προϋπολογισμών. Αυτή ήταν η τακτική του, έτσι δημιούργησε ομάδες ευρωπαϊκού πρωταθλητισμού, με αποκορύφωμα τον Παναθηναϊκό και έτσι προστάτεψε την υστεροφημία του. Ο Ζότς ήθελε τα μεγάλα μπάτζετ, γιατί είχε τέτοιο βιογραφικό που υπαγόρευε στις ομάδες που τον ήθελαν, να τον εμπιστευτούν στην αγωνιστική «εξαργύρωση» των εκατομμυρίων ευρώ που μπορούσε να επενδύσει και ουχί να σπαταλήσει.

Γιατί, οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, δίνουν εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσοστό επίτευξης στόχων και το «value for money» (αξία χρημάτων) που είχαν στην επίτευξη στόχων, οι ομάδες του Ομπράντοβιτς.

Χωρίς να περιμένει την ελκυστική πρόταση από το «κλειστό» κλαμπ των πρωταγωνιστικών ομάδων που θα μπορούσαν να τον προσεγγίσουν, ο Ομπράντοβιτς επέστρεψε στις «ρίζες» του. Νιώθει ότι στο σπίτι του, μπορεί να λειτουργήσει με μεγάλη ασφάλεια, αγάπη και αμέριστη συμπαράσταση από τον κόσμο της ομάδας. Ο πηγαιμός του στην Παρτίζαν, λειτούργησε ως το κουδούνι αφύπνισης όλου του οργανισμού και το ασφυκτικό γέμισμα των εξεδρών του γηπέδου «Αλεξάντερ Νίκολιτς».

Σε μια πρόσφατη ερώτηση που του έγινε για την σύγκριση της πρότασης που του έγινε το ’92 να αναλάβει με αυτή που αποδέχτηκε πριν από δυο μήνες, ο προπονητής της Παρτίζαν, μίλησε για την διαφορά κινήτρου και πρόκλησης: «Τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 1991. Έγινα προπονητής σε ένα βράδυ. Κάθισα και σκέφτηκα πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να γυρίσω στο σύλλογο που αγαπώ. Ήταν η σειρά μου να επιστρέψω και να δώσω πίσω στην ομάδα κάτι».

Η παραμονή του στο Βελιγράδι είχε μετατραπεί σε μεγάλη νοσταλγία του, στα 28 χρόνια που έζησε στην Βαρκελώνη, την Μαδρίτη, την Αθήνα (13 χρόνια) και την Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό που έπαιξε τον κυριότερο ρόλο ήταν τα συναισθήματα που έχω για την ομάδα. Ζούσα στο εξωτερικό για 28 χρόνια και όλο αυτό έπαιξε το ρόλο του. Μου έκανε “κλικ” το να βρίσκομαι κοντά σε αγαπημένους ανθρώπους. Σίγουρα το σημαντικότερο όλων για μένα είναι η αγάπη που έχω για την Παρτίζαν».

Ο «Ζότς» θα μείνει μακριά από την Ευρωλίγκα (13 συμμετοχές σε F4) για χάρη της Παρτίζαν που θα συμμετέχει στο ΕuroCup, την προσεχή περίοδο, αλλά όπως είναι αναμενόμενο, ο Ομπράντοβιτς το αντιμετωπίζει ως πρόκληση και ευκαιρία να κατακτήσει η ομάδα του Βελιγραδίου και πάλι ευρωπαϊκό τρόπαιο. Όχι μόνο για να την επαναφέρει στην «τροχιά» κατάκτησης ευρωπαϊκών τίτλων, στην πρώτη χρονιά του στον πάγκο, αλλά επειδή το κέρδος θα είναι η θέση στην Εuroleague 2022-23…

Η επιστροφή της Παρτίζαν στο στερέωμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μόλις…άρχισε, με την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα στο «rebuilding» του «σπιτιού» του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.