Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Τι έδειξε η χρονιά εσόδων-εξόδων

Ο Παναθηναϊκός «πολιορκεί» τον Δημήτρη Πρίφτη για τον πάγκο του και ετοιμάζει τις προτάσεις του στους Παπαπέτρου και Μήτογλου για την διατήρηση του «κορμού» των διεθνών παικτών του.

Είναι βέβαιο ότι η φετινή αγωνιστική περίοδος που ήταν η πρώτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, χωρίς την χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη της, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ήταν δύσκολη. Ουσιαστικά, ήταν μια μεταβατική περίοδος σε μια νέα εποχή των «πράσινων» που κατέκτησαν ένα ακόμα ντάμπλ, συνέχισαν να σηκώνουν τρόπαια, όπως κάθε χρόνο, από το 1993 και εντεύθεν και ταυτόχρονα, έμειναν για ένατο χρόνο, μακριά από το Final-4 της Εuroleague. Ο «εξάστερος» πρόσθεσε μια ακόμα σεζόν στο αρνητικό ρεκόρ της μακρόχρονης απουσίας του από την διεκδίκηση του έβδομου «στέμματος», αλλά η επιδείνωση της ευρωπαϊκής εικόνας του,  σημειώθηκε με τον αποκλεισμό από την πρώτη φάση και την μη συμμετοχή στα play offs για πρώτη φορά σε 19 χρόνια συμμετοχών στην διοργάνωση.

Aυτή η παρένθεση που άνοιξε φέτος, μπορεί να κλείσει στην επόμενη Euroleague και να «ξεχαστεί» πολύ σύντομα. Όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα, διαχρονικά, σε μία ή και δυο άσχημες σεζόν πρόωρου αποκλεισμού, όπως συνέβη με τον Ολυμπιακό (2019 και 2021).

Για τον Παναθηναϊκό, την μεγαλύτερη σημασία έχει η αποτίμηση της φετινής χρονιάς, με την οικονομική διαχείριση εσόδων-εξόδων και τον αγωνιστικό αντίκτυπο που είχε, από την υψηλή ευθύνη που είχαν οι δυο μεγαλύτερες δόξες της νεότερης ιστορίας της ομάδας μπάσκετ, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι σε διαδικασία πώλησης, τον τελευταίο χρόνο, όπως είχε δηλώσει ο ιδιοκτήτης της, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος έχει παραχωρήσει στον Τάκη Τριαντόπουλο, την οικονομική διαχείριση. Εφόσον, δεν αλλάξει αυτό το στάτους και στην προσεχή περίοδο, οι «πράσινοι» θα πρέπει να πορευτούν με τα συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα εσόδων και τα οποία χρειάζονται προσπάθεια αύξησης τους από προσθήκη και νέων χορηγιών, ώστε να έχουν το περιθώριο δυνατότητας για μεγαλύτερη αγωνιστική ενίσχυση και ποιότητα. Σημαντικό έσοδο που στερήθηκαν στην προηγούμενη περίοδο, λόγω των άδειων εξεδρών από την πανδημία, θα είναι το σταδιακό «άνοιγμα» στους θεατές και η προπώληση εισιτηρίων διαρκείας, αλλά και των εισιτηρίων κάθε ευρωπαϊκού και ελληνικού αγώνα.

H σεζόν που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του ντάμπλ από τον Παναθηναϊκό, είχε τον αναγνωριστικό χαρακτήρα σε αυτή την δεδομένη, οικονομική πραγματικότητα. Τα χρήματα στο επαγγελματικό μπάσκετ έπαιζαν και θα συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του αρχικού, αγωνιστικού μπάτζετ και της δυνατότητας επιδιόρθωσης ανεπιτυχών επιλογών στην διάρκεια της περιόδου. Είναι δεδομένο ότι στον φετινό Παναθηναϊκό, υπήρξαν αστοχίες επιλογών και με τα μειωμένα χρήματα που δόθηκαν, με τρανότερο σημείο, την θέση του πλει μέικερ, του δημιουργού και του «εγκεφάλου» της ομάδας στην μετά Διαμαντίδη και Καλάθη εποχή.

Όπως και στην θέση του πρώτου προπονητή, με το υψηλό ρίσκο επιλογής του καθ’ όλα άρτιου τεχνικού, Γιώργου Βόβορα που αποδέχτηκε να…κολυμπήσει σε βαθιά νερά και ενώ ο αντικαταστάτης του, Όντετ Κάτας, ελάχιστα διαφοροποίησε την εικόνα της ομάδας, καθώς δεν σταμάτησε τις αυξομειώσεις απόδοσης από αγώνα σε αγώνα, την αγωνιστική διπροσωπία από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο ή από ημίχρονο σε ημίχρονο και ουσιαστικά στο θέμα διαχείρισης των διαμορφωμένων επιλογών παικτών που ανέλαβε, δεν πήρε θετικό πρόσημο.

Ο πάγκος του «τριφυλλιού» είναι η αρχή των…πάντων για την επόμενη σεζόν και η επιλογή του προσώπου, θα είναι η αφετηρία για την διαμόρφωση της επόμενης ημέρας, με την προφανή προσδοκία να είναι καλύτερη.

Ο Παναθηναϊκός είναι σε συνεχή επαφή με τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος έχει πετύχει στην Ούνικς και στο έργο που ανέλαβε πριν από 4 χρόνια. Αποτελεί την καλύτερη ελληνική επιλογή για τους «πράσινους», με κριτήριο την εμπειρία του, την τεχνογνωσία του και την καταξίωση της Ούνικς στο ρωσικό μπάσκετ και στο EuroCup που κατέκτησε φέτος. Φυσικά και ο «εξάστερος» Παναθηναϊκός είναι μεγαλύτερο μέγεθος από την Ούνικς. Η ρωσική ομάδα έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στον Έλληνα τεχνικό για την υπογραφή νέου, τριετούς συμβολαίου (2 συν 1), με ετήσιες αποδοχές 600.000 ευρώ. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να «ματσάρει», τουλάχιστον, αυτή την πρόταση, αλλά και να οριοθετήσει το μπάτζετ που θα του δώσει να διαχειριστεί σε μεταγραφές για την διαμόρφωση της ομάδας του στην επόμενη σεζόν. Το γεγονός ότι ο Πρίφτης δεν έχει υπογράψει ακόμα την πρόταση της Ούνικς που του έγινε πριν από 15 ημέρες, είναι θετικό για τους «πράσινους».

Παράλληλα, με το θέμα του προπονητή, η υπογραφή νέων συμβολαίων του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Ντίνου Μήτογλου για την διατήρηση του «κορμού» των διεθνών παικτών, είναι μείζονος σημασίας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Το αν ο Παναθηναϊκός συμφωνήσει ή όχι με τον Πρίφτη, πιθανότατα, θα έχει και συνδυαστικό χαρακτήρα με το θέμα των δυο διεθνών, πέραν των οικονομικών συζητήσεων.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.