Η Εθνική Γυναικών προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στο 3ο τουρνουά “Βάσω Μπεσκάκη” που θα αρχίσει την Δευτέρα (17/6) και διεξαχθεί για πρώτη φορά, στα Ιωάννινα και στη μνήμη της πρώην διεθνούς παίκτριας και στελέχους της ΕΟΚ.
Η Βασιλική Λούκα έδωσε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ και μίλησε για την Εθνική Γυναικών και φυσικά την εκλιπούσα Βάσω για την προσφορά της συνολικά στο μπάσκετ γυναικών.
Η συνέντευξη της διεθνούς παίκτριας:
Το φετινό φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην υπάρχουν επίσημες υποχρεώσεις για την Εθνική Γυναικών όμως σε λίγους μήνες η ομάδα θα παίξει τους αγώνες για τα «παράθυρα» των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025 και σ’ έναν χρόνο από τώρα, θα μιλάμε για τη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα. Ποια θα είναι τα οφέλη από το προπονητικό καμπ και τα παιχνίδια που θα διεξαχθούν στο τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη»;
«Σίγουρα το γεγονός ότι μαζευτήκαμε και δεν χάσαμε την επαφή με την ομάδα έστω και για ένα καλοκαίρι που δεν έχουμε επίσημες υποχρεώσεις, είναι σημαντικό για να μείνουμε στην φιλοσοφία του προπονητή, να μας περάσει κάποια πράγματα που θέλει και το πώς θέλει να παίξουμε. Ναι, έχουμε μπροστά μας τα “παράθυρα” που κι αυτά είναι σημαντικά, οπότε οι δέκα μέρες του προπονητικού καμπ και οι δύο φιλικοί αγώνες, θα βοηθήσουν ώστε να δούμε σε ποιους τομείς πρέπει να δουλέψουμε για να είμαστε έτοιμες το 2025».
Τα παιχνίδια για τα «παράθυρα» ίσως θα είναι και τα πιο σημαντικά τεστ εν όψει της διοργάνωσης που είναι ο μεγάλος στόχος της Εθνικής. Πόσο μπορούν να τη βοηθήσουν πριν μπει στην τελική ευθεία για το Ευρωμπάσκετ 2025;
«Στους αγώνες για το δεύτερο “παράθυρο” του Νοεμβρίου, ναι μεν δεν θα έχουμε άγχος από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλίσει την παρουσία μας στο Ευρωμπάσκετ, αλλά θα είναι ένα τεστ για ‘μας το οποίο θα δείξει πού πρέπει να είμαστε για να έχουμε μια καλή παρουσία στη διοργάνωση. Ο στόχος μας δεν είναι απλώς να βρισκόμαστε σ’ αυτήν. Στόχος μας είναι να πετύχουμε κάτι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά. Νομίζω ότι όλες καταλαβαίνουμε ότι το Ευρωμπάσκετ θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να έρθει ο κόσμος να μας δει αλλά και να παίξουμε καλό μπάσκετ. Μέχρι τότε θα έχουν επιστρέψει οι παίκτριες που λείπουν αυτή την περίοδο, η ομάδα ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικά πλήρης και χωρίς απουσίες, και θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.
Παίζουμε με καλές ομάδες (σ.σ. Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία), οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στο Ευρωμπάσκετ και σίγουρα οι αγώνες μαζί τους δεν θα είναι εύκολοι. Μόνο κέρδος θα έχουμε από αυτά τα παιχνίδια.
Θα μαζευτούμε ξανά το Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, θα έχουν την επαφή μας με την Εθνική ομάδα, θα παίξουμε το μπάσκετ που θέλει ο προπονητής μας, και τον Μάιο του 2025 που θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διοργάνωση, θα είμαστε έτοιμες πνευματικά και σωματικά».
Στην «15άδα» των αθλητριών που κλήθηκαν για το προπονητικό καμπ και τα παιχνίδια με την Κροατία και τη Δανία, υπάρχει ένα «μείγμα» έμπειρων και νεαρών παικτριών. Με ποιον τρόπο μπορούν οι παλιότερες να βοηθήσουν τις νεότερες ούτως ώστε να δώσουν στην ομάδα αυτό που θέλει;
«Νομίζω ότι ένας λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό το καμπ όπου έχουμε αρκετές νέες ηλιακά παρουσίες, είναι γιατί εμείς, καλώς ή κακώς, έχουμε περάσει κάποια καλοκαίρια και χειμώνες με τον κόουτς Πρέκα, επομένως ξέρουμε πώς θέλει να παίξει. Το μόνο που μπορούμε να μεταφέρουμε στα κορίτσια είναι η αγωνιστική φιλοσοφία του.
Σ’ εμάς έχει γίνει συνήθεια πλέον αυτά που μας ζητάει ο προπονητής, οπότε αυτό προσπαθούμε να τους “περάσουμε”. Να τους εξηγήσουμε ότι από την στιγμή που βρίσκονται στην Εθνική ομάδα, υπάρχει η δική της φιλοσοφία. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε υποδείξεις. Κάνουμε απλώς αυτό που έκαναν σε ‘μάς οι πιο έμπειρες παίκτριες όταν ήμασταν στην ηλικία των νέων κοριτσιών.
Η Άρτεμις (Σπανού) η Πηνελόπη (Παυλοπούλου), η Ελεάννα (Χριστινάκη) και η Άννα-Νίκη είναι εκείνες που ως παλαιότερες στην Εθνική ομάδα έχουν αναλάβει περισσότερο αυτόν τον ρόλο».
Λες ότι ο ρόλος των παλιότερων είναι συμβουλευτικός. Ποια είναι η συμβουλή που δίνεις από τη δική σου πλευρά στα κορίτσια; Τι λες στην Εύα Κουμαντσιώτου, για παράδειγμα, με την οποία αγωνίζεστε στην ίδια θέση;
«Να έχει τα μάτια της και τα αυτιά της ανοιχτά! Να λαμβάνει όποια πληροφορία μπορεί και να κρατάει ό,τι την κάνει καλύτερη. Να ακούει ό,τι έχουν να της πουν, να κρατάει αυτά που πρέπει, να συνεχίσει να δουλεύει και κάθε χρόνο να έρχεται καλύτερη. Σ’ αυτές τις ηλικίες, όταν βρίσκεσαι στην Εθνική Γυναικών, πρέπει μόνον να ακούς. Γιατί ό,τι ειπωθεί, λέγεται για να σε κάνουν καλύτερη!».
Τη Δευτέρα (17/6) ξεκινάει το τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη». Πόσο βοήθησε η συγκεκριμένη γυναίκα το μπάσκετ Γυναικών;
«Νομίζω πω ό,τι και να πω για την Βάσω Μπεσκάκη είναι λίγο. Έδωσε και την ψυχή της για το γυναικείο μπάσκετ! Προσωπικά τη θυμάμαι από τις Παγκορασίδες, το 2010 που πήγα για πρώτη φορά. Η εικόνα της ήταν από τις πρώτες που κρατάω. Είχε κατέβει στο γήπεδο να μας καλωσορίσει και να μας χαιρετήσει. Προπονήτριά μας τότε στην ομάδα, ήταν η σημερινή team manager στην Εθνική Γυναικών, Σοφία Κλιγκοπούλου. Ήταν πάντα με το χαμόγελο. Δεν θυμάμαι να το είχε χάσει ποτέ».