Οι πιθανότητες να διεξαχθεί το προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ (23-28/6) περιορίζονται σημαντικά κάθε 24ωρο που περνάει, με την FIBA να έχει μπροστά της περίπου 15 ημέρες προκειμένου να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Οι υπεύθυνοι της παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τον τρόπο που θα καλυφθούν οι τέσσερις εναπομένουσες θέσεις (Ιαπωνία, Ισπανία, Γαλλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Νιγηρία, Ιράν και ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει το «εισιτήριο»), με τους ανθρώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
«Η υψηλή θέση που έχει η Εθνική στο παγκόσμιο ranking της FIBA αποτελεί ισχυρό όπλο για μας, στην περίπτωση που δεν διεξαχθεί Προολυμπιακό τουρνουά», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΟΚ.
Η «επίσημη αγαπημένη» βρίσκεται στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας, μπροστά από την Λιθουανία και την Τσεχία. Από τις ομάδες που είναι ψηλότερα από αυτήν, μονάχα η Σερβία δεν έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους Αγώνες του Τόκιο.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες του novasports.gr, πέρα από το ranking, υπάρχει μονάχα ένα αξιόπιστο εναλλακτικό κριτήριο. Δεν είναι άλλο από την τελική κατάταξη στο πρόσφατο Παγκόσμιο. Αν η FIBA προκρίνει αυτή τη λύση, τότε η Εθνική μας θα μείνει εκτός Αγώνων αφού τερμάτισε 11η στην Κίνα, έχοντας μπροστά τις πέντε ομάδες που προσδοκούν να πάρουν κι αυτές ένα «εισιτήριο» από το προολυμπιακό.
Είναι ωστόσο δύσκολο να θεωρηθεί πιο αξιόπιστο κριτήριο η τελική κατάταξη σε μία και μοναδική διοργάνωση κι όχι το ranking, το οποίο αξιολογεί τις ομάδες με βάση τις επιδόσεις τους την τελευταία πενταετία.
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως το ρεαλιστικό ενδεχόμενο ακύρωσης του Προολυμπιακού, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε τέσσερις πόλεις ανά την υφήλιο, δεν συνδέεται απαραίτητα με τις πιθανότητες μη διεξαγωγής των Ολυμπιακών, αφού:
Α. Γνωρίζουμε ήδη τους περισσότερους συμμετέχοντες (αθλητές, αθλήτριες και ομάδες) στα συνολικά 32 αθλήματα.
Β. Οι αρμόδιοι της ΔΟΕ και κυρίως των Παγκόσμιων Ομοσπονδιών προετοιμάζονται ήδη για το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι θέσεις που εκκρεμούν μέσω εναλλακτικών κριτηρίων, όπως είναι για παράδειγμα το ranking στο μπάσκετ.
Παράλληλα βεβαίως με τις κινήσεις της FIBA και των υπόλοιπων Ομοσπονδιών, η ΔΟΕ βρίσκεται ήδη σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ με τους Ιάπωνες, λόγω του κορωνοϊκού.
«Θεωρώ ότι η ματαίωση των Ολυμπιακών αγώνων (σ.σ. 24/7-9/8) είναι αδιανόητη», δήλωσε προ ημερών η κυβερνήτης της πόλης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε.
Η τοποθέτησή της ήρθε ουσιαστικά ως απάντηση στις προ τριών εβδομάδων δηλώσεις του μέλους της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ, ο οποίος επί της ουσίας είπε ότι υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο ακύρωσης των Αγώνων: «Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες για να σταθμίσουμε τα δεδομένα. Σε αυτό το διάστημα, θα έλεγα ότι οι λαοί θα πρέπει να ρωτήσουν:
Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να είμαστε πλήρως ασφαλείς για να πάμε στο Τόκιο;» αναρωτήθηκε ο εκ των αρχαιότερων μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο «Associated Press», καταλήγοντας:
«Δεν αναβάλλεται κάτι του μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα, τόσες πολλές χώρες και διαφορετικές συνθήκες, λόγω και της τηλεόρασης. Δεν μπορούμε να πούμε απλά «θα το κάνουμε τον Οκτώβριο», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί σε άλλη τοποθεσία.
Οι δηλώσεις Πάουντ δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τα οποία στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν μία επένδυση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αγγίζει τα 10 δις δολάρια, επιχειρούν να βάλουν μπροστά το ενδεχόμενο διεξαγωγής των Αγώνων το φθινόπωρο.
«Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τη ΔΟΕ απαιτεί να διεξαχθούν οι Αγώνες εντός του 2020. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως προκαθορισμένο πλαίσιο αναβολής».