Η ιστορία της Ελλάδας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ξεκινάει πριν από 28 χρόνια. Έναν χρόνο πριν το έπος του 1987, η Εθνική κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 1986. Παρούσα σε κάθε διοργάνωση από τότε, με εξαίρεση το 2002, η συμμετοχή στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι η υπ' αριθμόν 7 για την επίσημη αγαπημένη.

Η ιστορία της Ελλάδας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ξεκινάει πριν από 28 χρόνια. Έναν χρόνο πριν το έπος του 1987, η Εθνική κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 1986. Παρούσα σε κάθε διοργάνωση από τότε, με εξαίρεση το 2002, η συμμετοχή στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι η υπ’ αριθμόν 7 για την επίσημη αγαπημένη.

Πάμε να θυμηθούμε την παρουσία της σε κάθε διοργάνωση.

Ισπανία, 1986
Θέση: 10η

Η FIBA αποφασίζει την επέκταση του αριθμού των συμμετεχόντων ομάδων σε 24 και η Ελλάδα κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση. Σε όμιλο με Βραζιλία, Ισπανία, Γαλλία, Παναμά και Νότια Κορέα, το σύνολο του Κώστα Πολίτη παίρνει την τρίτη θέση πίσω από τις δύο πρώτες, με την -ιστορική- πρώτη νίκη, να έρχεται στην πρεμιέρα με αντίπαλο τον Παναμά (110-81). Ο Νίκος Γκάλης συστήνεται για τα καλά στο παγκόσμιο (αλλά και στο ελληνικό) κοινό, πετυχαίνοντας 53 πόντους (!), ενώ θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 33.7 πόντους μέσο όρο.

Η Ελλάδα περνά στους ημιτελικούς ομίλους (12 καλύτερες ομάδες), ωστόσο θα γνωρίσει τρεις ήττες κατά σειρά από ΕΣΣΔ, Κούβα και Ισραήλ και θα παίξει για τις θέσεις 9-12. Αρχικά επιβάλλεται της Αργεντινής 102-88 ενώ θα τερματίσει τελικά 10η, μετά την ήττα από την Κίνα (112-111).

Το ρόστερ: Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Καρατζάς, Νίκος Γκάλης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Νίκος Φιλίππου, Νίκος Σταυρόπουλος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Χρήστος Χριστοδούλου.

Προπονητής:
Κώστας Πολίτης.

Αργεντινή, 1990
Θέση:

Οι θρίαμβοι του ’87 αλλά και του ’89 (αργυρό στο ευρωπαϊκό) τοποθετούν ψηλά τον πήχη και δεδομένης της απουσίας του Νίκου Γκάλη (τραυματίστηκε λίγο πριν το τουρνουά) η έκτη θέση λογίζεται ως σημαντική επιτυχία.

Με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου πλέον στον πάγκο και τον Παναγιώτη Γιαννάκη να οργιάζει (26 πόντοι μέσο όρο, τρίτος στο τουρνουά), η Εθνική τερματίζει δεύτερη στον όμιλο πίσω από ΗΠΑ και πάνω από Ισπανία, Ν. Κορέα. Στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Αμερικανούς, η Ελλάδα αγγίζει το θαύμα. Με το σκορ στο 89-89, ο Παταβούκας σουτάρει πίσω από το κέντρο, η μπάλα μπαίνει και βγαίνει, ο Γαλακτερός παίρνει το ριμπάουντ και ευστοχεί στο λέι απ, με τους διαιτητές να θεωρούν εκπρόθεσμο το καλάθι! Ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο κάποιος να διακρίνει αν έπρεπε να μετρήσει το λέι απ ή όχι, το μόνο σίγουρο όμως, είναι πως χάθηκε τεράστια ευκαιρία να γραφτεί ιστορία. Οι Αμερικανοί (των κολλεγιόπαιδων Μούρνινγκ, Λέτνερ, Κένι Άντερσον) θα πάρουν τη νίκη στην παράταση με 103-95.

Στον όμιλο των προημιτελικών, η Ελλάδα θα ηττηθεί από ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία, θα νικήσει τη Βραζιλία αλλά θα αποκλειστεί από τα ημιτελικά. Η γηπεδούχος Αργεντινή θα υποκλιθεί στον Παναγιώτη Γιαννάκη στα παιχνίδια κατάταξης (81-78) με τη Βραζιλία να παίρνει τη ρεβάνς της και μαζί την πέμπτη θέση (97-94).

Το ρόστερ: Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Βασίλης Λυπηρίδης, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Γάσπαρης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Μέμος Ιωάννου.

Προπονητής: Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου.

Καναδάς, 1994

Θέση:

Με τον Μάκη Δενδρινό στο τιμόνι, η Ελλάδα θα πάρει την καλύτερη μέχρι τότε θέση της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παρά την ήττα από το Πουέρτο Ρίκο στη πρώτη φάση, οι νίκες επί Γερμανίας και Αιγύπτου εξασφαλίζουν την γαλανόλευκη πρόκριση.

Ο γηπεδούχος Καναδάς και η Κίνα είναι τα δύο επόμενα «θύματα» ενώ η βαριά ήττα από την Κροατία (81-55) δεν κοστίζει, αφού η πρόκριση στα ημιτελικά για πρώτη φορά είναι γεγονός.

Απέναντι στους Αμερικανούς του Σακίλ Ονίλ και πληθώρας σταρ του ΝΒΑ (επονομαζόμενη και ως Dream Team II) οι παίκτες του Δενδρινού θα ηττηθούν με 97-58, ωστόσο θα πάρουν τη… μικρή τους νίκη. Ήταν το μοναδικό παιχνίδι που οι ΗΠΑ δεν έφτασαν τους 100 πόντους στο τουρνουά, ενώ η εικόνα του ταμπλό με το σκορ στο 17-14 υπέρ της Εθνικής μας μετά το λέι απ του Γιαννάκη, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως συλλεκτική φωτογραφία! Η «κατάρα» των μικρών τελικών, θα κάνει την εμφάνισή της στον Καναδά, με την ήττα 78-60 από την Κροατία να μας στερεί το πρώτο μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ.

Το ρόστερ: Ευθύμης Ρεντζιάς, Γιώργος Σιγάλας, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Νίκος Μπουντούρης, Ευθύμης Μπακατσιάς, Γιάννης Μυλωνάς, Χρήστος Τσέκος, Νάσος Γαλακτερός, Αργύρης Παπαπέτρου.

Προπονητής: Μάκης Δενδρινός.

Αθήνα, 1998
Θέση:

Μπροστά στο αθηναϊκό κοινό και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στην άκρη του πάγκου, η Ελλάδα θα μπει στο τουρνουά με τον στόχο να είναι «μετάλλιο».

Το καλό ξεκίνημα στον όμιλο με τρεις νίκες επί Καναδά, Ιταλίας και Σενεγάλης, θα φέρει την πρόκριση στο δεύτερο γύρο (12 ομάδες). Εκεί η Ελλάδα θα νικήσει το Πουέρτο Ρίκο αλλά θα ηττηθεί από Ρωσία και Γιουγκοσλαβία, θα τερματίσει τρίτη και θα βρει απέναντί της στα προημιτελικά την Ισπανία.

Η είσοδος στη ζώνη των μεταλλίων θα έρθει μετά τη νίκη με 69-62 επί των «φούριας ρόχας», ωστόσο στα ημιτελικά, ο κακός δαίμονας Γιουγκοσλαβία θα μας κόψει το δρόμο προς τον τελικό. Η διαφορά θα φτάσει ακόμα και τους 12 (48-36) 11 λεπτά πριν το φινάλε, αλλά η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα γυρίσει τούμπα την κατάσταση και θα οδηγήσει το ματς στην παράταση (57-57). Εκεί οι Γιουγκοσλάβοι θα πάρουν τη νίκη με 78-73, στέλνοντας την απογοητευμένη Ελλάδα να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς στον μικρό τελικό. Η ήττα θα έρθει με 84-61 με το στόχο του μεταλλίου να μην επιτυγχάνεται.

Το ρόστερ: Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Οικονόμου, Γιώργος Σιγάλας, Δημήτρης Παπανικολάου, Άγγελος Κορωνιός, Παναγιώτης Φασούλας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Μπουντούρης, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ιάκωβος Τσακαλίδης.

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ιαπωνία, 2006
Θέση:

Η μεγαλύτερη ίσως στιγμή του ελληνικού αθλητισμού θα λάβει χώρα στα γήπεδα της Ιαπωνίας στο Μουντομπάσκετ του 2006. Η εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης έναν χρόνο νωρίτερα, θα μπει με υψηλούς στόχους στη διοργάνωση και θα φτάσει πολύ μακριά…

Κατάρ, Λιθουανία, Αυστραλία, Βραζιλία και Τουρκία θα φύγουν κατά σειρά με σκυμμένο κεφάλι από το παρκέ με την Ελλάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη να περνάει αήττητη στα νοκ άουτ των «16». Η Κίνα θα αποδειχθεί πολύ εύκολο πρόβλημα (95-64), θα ακολουθήσει η Γαλλία στα προημιτελικά (73-56) και η μεγαλύτερη στιγμή θα έρθει στους «4». Αντίπαλος οι ΗΠΑ των Τζέιμς, Άντονι, Χάουαρντ, Γουέιντ, Μπος που θα υποκλιθούν στην Εθνική, με το ταμπλό να γράφει 101-95!

Την πιο μεγάλη στιγμή ωστόσο, ακολούθησε ένα από τα χειρότερα βράδια στην ιστορία της ομάδας, αφού το κακό βράδυ της πλειοψηφίας των Ελλήνων παικτών σε συνδυασμό με την πολύ δυνατή και ανερχόμενη Ισπανία, θα φέρουν οδυνηρή ήττα με 70-47. Το όνειρο της παγκόσμιας κορυφής θα μείνει ανεκπλήρωτο με το αργυρό χρώμα του μεταλλίου να μένει και να θυμίζει το έπος απέναντι στους Αμερικανούς.

Το ρόστερ: Θοδωρής Παπαλουκάς, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης.

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης.

Τουρκία, 2010
Θέση: 11η

Τα όνειρα στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας σταμάτησαν νωρίς (16) αφού το εμπόδιο της Ισπανίας αποδείχθηκε (για ακόμα μια φορά) ανυπέρβλητο.

Η Ελλάδα θα νικήσει Κίνα, Πουέρτο Ρίκο και Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά οι ήττες από Τουρκία και Ρωσία θα την υποχρεώσουν στην τρίτη θέση του ομίλου, στέλνοντάς τη πάνω στους Ισπανούς. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια των παικτών του Γιόνας Καζλάουσκας, οι εν ενεργεία πρωταθλητές Ευρώπης θα πάρουν τη νίκη-πρόκριση με 80-72, αφήνοντας την Εθνική στη χειρότερη μέχρι σήμερα θέση της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το ρόστερ: Κώστας Καϊμακόγλου, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Πρίντεζης, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ίαν Βουγιούκας, Σοφοκλής Σχορτσανίτης.

Προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας.