Παναθηναϊκός: Και αν οι Μπακς δώσουν 4 εκ. δολάρια για τον Παπαγιάννη;

Στον μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, υπάρχει ένα ερωτηματικό που θα αφαιρεθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου για την εξαγορά της ρήτρας που έχει στο συμβόλαιο του Παπαγιάννη, μέχρι το 2023.

Ο Παναθηναϊκός προχωρά τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου από τον νέο τεχνικό του, Ντέγιαν Ράντονιτς και ενώ έχουν γίνει οι δυο πρώτες μεταγραφές του Πάρις Λί και του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη. Οι επόμενες κινήσεις θα αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση της περιφέρειας, το «γέμισμα» της θέσης του δεύτερου ψηλού με δυο μεταγραφές και το «back up» του Γιώργου Παπαγιάννη, τον δεύτερο σέντερ των «πρασίνων».

Στο τελευταίο κομμάτι του μεταγραφικού σχεδιασμού, όμως, υπάρχει ένα ερωτηματικό που θα αφαιρεθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου για την εξαγορά της ρήτρας που έχει στο συμβόλαιο του, μέχρι το 2023, ο διεθνής σέντερ από ομάδα του ΝΒΑ. Πολύ απλά, αν ομάδα του ΝΒΑ, καταθέσει στο ταμείο της ΚΑΕ, το ποσό των 4 εκ. ευρώ, ο Παπαγιάννης επιστρέφει στο ΝΒΑ, ύστερα από την σύντομη θητεία του στους Σακραμέντο Κίνγκς, πριν από 5 χρόνια. Και όταν «μιλούν» τα χρήματα και τα αμερικάνικα δολάρια για το «buy out» (εξαγορά ρήτρας), στον Παναθηναϊκό και σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κίνηση από την ανακοίνωση αποχαιρετισμού στον παίκτη που έχει, μαζί με τον Παπαπέτρου, το μεγαλύτερο συμβόλαιο στο «τριφύλλι».

Υπάρχουν δυο τινά για να γίνει ή όχι η μεταπήδηση του Μεγαρίτη σέντερ στο ΝΒΑ. Αν το ενδιαφέρον της ομάδας του ΝΒΑ, θα είναι έμπρακτο και όχι φιλολογικό, ώστε να έχει χώρο στην πεντάδα της να βάλει ως βασικό τον Έλληνα παίκτη, αν θα του δώσει την αγωνιστική προοπτική που χρειάζεται στην πιο καλή, ώριμη και καταξιωμένη φάση της καριέρας του ( ήταν πολύ νέος και «άγουρος» όταν πήγε στο Σακραμέντο μετά από εισήγηση των Στογιάκοβιτς-Ντίβατς).

Αν, ο Παπαγιάννης θέλει να επιστρέψει στο ΝΒΑ, αν η ομάδα που θα πληρώσει θα έχει και την προοπτική να έχει ανταγωνιστικό ρόστερ και όχι απλής συμμετοχής και αν υπάρχει οικονομική ικανοποίηση, πέραν του μίνιμουμ συμβολαίου που έχει δικαίωμα να υπογράψει. Γιατί, όταν αποκτάται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους σέντερ, είναι δυσανάλογο να του δοθούν πολύ λιγότερα χρήματα από όσα λάμβανε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ…

Οι Μιλγουόκι Μπακς, λόγω φυσικά και της ηγεμονικής παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της ανανέωσης του συμβολαίου του αδελφού του, Θανάση, έχουν στο στόχαστρο τους, τον Γιώργο Παπαγιάννη. Οι προδιαγραφές συνεργασίας τριών Ελλήνων διεθνών παικτών στα «ελάφια» είναι ευνόητες. Το ποσό των 4 εκ. δολαρίων δεν αποτελεί καν σκέψη για εμπόδιο για τους Μπακς. Το ζητούμενο είναι οι πρωταθλητές ΝΒΑ το 2021, έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στον Παπαγιάννη, όπως είχε γίνει στο draft 2014 με τον Giannis.

Τότε, βέβαια, το ρίσκο ήταν πολύ μεγαλύτερο για έναν ρούκι που είχε παίξει μόνο στην ελληνική Α2 κατηγορία και εξελίχθηκε σε δις MVP του ΝΒΑ και πρωταθλητής. Ο Παπαγιάννης είναι ένας καταξιωμένος σέντερ που έχει οφθαλμοφανή βελτίωση, την τελευταία τριετία και έχει ακόμα περιθώρια να βελτιώσει το σουτ του από μέση απόσταση, ενώ δεν έχει καθόλου τρίποντο, όπως συμβαίνει με τον Λόπεζ που είναι ο βασικός σέντερ των Μπακς.

Σε πρόσφατο άρθρο ανάλυσης αυτής της μεταγραφικής κίνησης από του Μπάκς, το «Behind The Buck Pass» που ασχολείται ιδιαίτερα με την ομάδα του Ουινσκόσιν, o Λούκας Βαλίντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο 25χρονος θα ήταν μία κίνηση με χαμηλό ρίσκο για τους Μπακς.

Αναφέρει στη ανάλυση του ο Αμερικάνος δημοσιογράφος:

«Επιλέχθηκε από τους Φοίνιξ Σανς ως 13ος στο Draft του 2016, προτού παραχωρήσουν τα δικαιώματά του στους Σακραμέντο Κινγκς. Ο Παπαγιάννης είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής κατά τη σύντομη θητεία του στο ΝΒΑ, αφού έπαιξε σε μόνο σε 39 αγώνες, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2018.

Η καλύτερη χρονιά του Παπαγιάννη ήταν η rookie σεζόν του, όταν είχε κατά μέσο όρο 5,6 πόντους και 3,9 ριμπάουντ, ενώ έπαιζε λίγο περισσότερο από 16′ ανά παιχνίδι.

Γνωρίζω ότι αυτοί δεν είναι αριθμοί που εντυπωσιάζουν, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είχε τέσσερα χρόνια από τότε για να αναπτύξει καλύτερα το παιχνίδι του για το ΝΒΑ. Όταν ο Παπαγιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα, είχε την ευκαιρία να παίξει υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο, που γνωρίζει καλά πώς να αναπτύσσει ταλέντο σε επίπεδο NBA.

Κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την πορεία του Πιτίνο ως προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Παπαγιάννης εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρωλίγκας.

Ο Παπαγιάννης προέρχεται αυτή τη στιγμή από μια άκρως παραγωγική σεζόν με τον Παναθηναϊκό, στην οποία ήταν πρώτος στο πρωτάθλημα στα ριμπάουντ με μέσο όρο 8,2 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Παρόλο που δεν είχε το πιο εκπληκτικό ξεκίνημα στην καριέρα του στο ΝΒΑ πριν από μερικά χρόνια, πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν μόλις 19-20 ετών τότε. Τώρα, στα 25 του, είχε πολύ χρόνο να αναπτυχθεί και να κάνει το παιχνίδι του πιο κατάλληλο για το ΝΒΑ.

Η πραγματική ανησυχία, όσον αφορά το ενδιαφέρον του Μιλγουόκι γι’ αυτόν, είναι η έλλειψη μακρινού σουτ. Έχει επιχειρήσει μόλις 18 τρίποντα και έχει ευστοχήσει σε 3 από αυτά, Αν οι Μπακς σκοπεύουν να τον χρησιμοποιούν στην ίδια πεντάδα με τον Γιάννη, τότε θα πρέπει να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Συνολικά, μιλάμε για μία κίνηση με χαμηλό ρίσκο για τους Μπακς. Αν υπογράψει, θα πάρει το μίνιμουμ συμβόλαιο, ενώ μιλάμε για μία περίπτωση με προοπτική. Μιλάμε για ένα draft pick του 2016. Δεν επιλέγονται παίκτες, αν δεν υπάρχει σε αυτούς προοπτική».

Αν οι Μπακς ή άλλη ομάδα του ΝΒΑ, δεν προχωρήσει στην απόκτηση του Γιώργου Παπαγιάννη, ο Παναθηναϊκός θα ολοκληρώσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό του, με επικέντρωση στην κάλυψη των κενών που έχει. Αν, όμως, γίνει η μεταγραφή του, η ανατροπή θα είναι μεγάλη, αν και θα υπάρχουν χρήματα για μια σπουδαία, επίσης, μεταγραφή στην ίδια θέση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.