Με μία ιδιαίτερα λαμπερή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στον περιβάλλοντα χώρο του «Λίντο», κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο για τα 90 χρόνια της FIBA, τις οποίες διοργανώνει η ΕΟΚ σε συνεργασία με το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Στο επίσημο gala, έλαβαν χώρα οι βραβεύσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο διεθνές μπάσκετ, αλλά και πρωταγωνιστών του μπάσκετ της Κρήτης.
Παρουσία του γενικού γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή, του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βαγγέλη Λιόλιου, του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του εντεταλμένου συμβούλου αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου Λευτέρη Ζερβού και αρκετών ακόμα εκπροσώπων τοπικών φορέων.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος επεσήμανε στον χαιρετισμό του:
«Βρισκόμαστε ανάμεσα στα δύο σπίτια του ελληνικού μπάσκετ, το Παγκόσμιο που είναι η FIBA και το ελληνικό που είναι το υφυπουργείο Αθλητισμού. Γιορτάζουμε τα 90 χρόνια της FIBA σε ένα νησί που υποδέχεται μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια και θεωρήσαμε δίκαιο η πρώτη στάση αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων να είναι το Ηράκλειο. Θα πάμε φυσικά και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Θέλαμε όμως να τιμήσουμε τους ανθρώπους της επαρχίας που έχουν υπηρετήσει το μπάσκετ επί δεκαετίες.
Μαζί μας βρίσκεται ο γ.γ. της FIBA ο κ. Ζαγκλής και αυτό δείχνει πόσο τιμά το ελληνικό μπάσκετ. Τον ευχαριστούμε πραγματικά. Είναι κοντά μας και ο κ. Αυγενάκης, ένας φίλος του μπάσκετ, ο υπουργός όλων των σπορ στη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω ότι με τη συνεργασία του υπουργείου και της FIBA, θα φέρουμε και άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη».
Ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής που έκανε ταξίδι αστραπή για να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να τιμηθεί φυσικά από τους διοργανωτές, τόνισε :
«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι μαζί σας. Η Ελλάδα δεν είναι απλά ένα ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ, έχει συνεισφέρει με τον δικό της τρόπο στις μεγάλες σελίδες της ιστορίας του αθλήματος. Υπάρχει ένα μεγάλο μπασκετικό κίνημα στη χώρα μας, το οποίο είχε ως αφετηρία τις μεγάλες διακρίσεις που υπήρξαν.
Είναι φυσιολογικό λοιπόν να έχουμε πολύ στενή και αρμονική συνεργασία με την ΕΟΚ και παράλληλα έχουμε τη στήριξη του υπουργού για να πραγματοποιούμε σπουδαίες διοργανώσεις όπως τα 90α γενέθλια της FIBA.
Θεωρώ ότι έχει φθάσει η στιγμή, πέρα από το να τιμάμε την ιστορία μας, να ονειρευόμαστε για το μέλλον. Η παρουσία εκατοντάδων παιδιών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αναδεικνύει πόσο βαθιά έχει δυεισδύσει το μπάσκετ στην ελληνική κοινωνία.
Θέλω να συγχαρώ την ΕΟΚ και το υπουργείο για το νέο πανελλήνιο πρόγραμμα 3Χ3, το οποίο μαζί με την άνοδο του γυναικείου μπάσκετ, θα δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό μπάσκετ να καυχιέται ότι είναι το πιο δημοφιλές κίνημα στη χώρα.
Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία, την Πολιτεία, τον δήμο Ηρακλείου και τις τοπικές αρχές. Κλείσαμε τα 90 και μπορούμε να ονειρευόμαστε τα καλύτερα».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ΕΟΚ και τη FIBA.
«Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το τριήμερο, που είναι η αρχή των εκδηλώσεων για την γιορτή των 90 χρόνων της FIBA . Οταν ανέλαβα το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν το είδα με καλό μάτι. Αυτή η σκέψη έφυγε γρήγορα γιατί ήθελα όσο μείνω να προσφέρω και να βοηθήσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαύμαζα όταν ήμουν μικρός, όπως όλοι. Αυτό έγινε κι έφυγε η αρχική μου σκέψη και σήμερα δεν θέλω να φύγω.
Η αρχή ήταν θυελλώδης, ειδικά με την παλιά διοίκηση της ομοσπονδίας μπάσκετ και στην πλειονότητα των ομοσπονδιών. Προσπαθήσαμε να δείξουμε σε όλους ότι ο αθλητισμός πρέπει να αλλάξει. Η προσπάθεια έγινε και το αποτέλεσμα ήρθε. Θυμάμαι τα Χριστούγεννα στα γραφεία της ΕΟΚ συναντηθήκαμε με τον Αντρέα Ζαγκλή και Βαγγέλη Λιόλιο και να κάνουμε μια συμφωνία και να δώσουμε μια συνέντευξη Τύπου. Μέρος της συμφωνίας γίνεται σήμερα πράξη. Μάλιστα όπως ενημερώθηκα ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκε το υπουργείο, η ομοσπονδία και η παγκόσμια ομοσπονδία κι έκατσαν στο ίδιο τραπέζι. Το αυτονόητο έγινε πράξη.
Η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με το μπάσκετ, αλλά ακόμα έχει πολύ χώρο για να γράψετε τη δική σας ιστορία. Δεν μας φτάνει μόνο το παρελθόν θέλουμε κι άλλα. Αυτό θα συμβεί με τη δική σας μαχητικότητα και τη δική σας αγάπη.
Θέλω να ευχαριστήσω τέλος όλους τους αθλητές που έγραψαν ιστορία και τους διαιτητές που είναι κοντά μας. Σας ευχαριστούμε για ότι κάνατε για την χώρα μας. Είστε πηγή ενέργειας και μας δώσατε κίνητρα για να αγαπήσουμε κι εμείς τον αθλητισμό».
Kαταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στα αθλητικά έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο.
Οι τιμητικές βραβεύσεις
Ειδική βράβευση έγινε στον γενικό γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή και τους Μάικ Μπατίστ, Ντορόν Τζάμσι.
ΑΘΛΗΤΕΣ
Γυναικείο Μπάσκετ: Μαρία Γιαλιτάκη, Κατερίνα Γλυνιαδάκη, Αλεξία Τριαλώνη
Ανδρικό Μπάσκετ: Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Κώστας Γκαγκαουδάκης, Δημήτρης Κοκολάκης, Γιώργος Κουκλάκης, Κώστας Κυριακάκης, Πέτρος Οικονομακης (Εις Μνήμη), Μανώλης Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Μαυροειδής (στο πρόσωπό του βραβεύονται όλοι οι εν ενεργεία κρητικοί αθλητές -Ιωάννα Κριμίλη, Γιώργο Καλαϊτζάκη, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Χρήστος Σαλούστρος, Αντώνης Κόνιαρης)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Μιχάλης Δασκαλάκης, Φρόσω Δημητρουλάκη, Γιώργος Καλαφατάκης, Γιώργος Μακράκης, Μιχάλης Κανάκης, Αργύρης Πεδουλάκης, Κώστας Πλευράκης, Νίκος Τούλης
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιάννης Μαλαμάς, Γιάννης Ράλλης
Ειδικές αναφορές για αποβιώσαντες: Παύλος Βαρζακιάν, Κώστας Διονυσόπουλος, Χάρης Ευαγγελινός
Βραβεύθηκε ακόμα η ομάδα βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας καθώς και ο Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης.
*Τις απονομές έκαναν μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ, όπως o Παναγιώτης Γιαννάκης, η Εβίνα Μάλτση, η Τούλα Καλέντζου, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Νίκος Ζήσης, ο Δήμος Ντικούδης, ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο Κώστας Ρήγας κ.α.