Το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Παίδων – Κορασίδων που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Πάλης στα Άνω Λιόσια θα διεκδικήσει το Σάββατο (9/9) ο Γιώργος Πιλίδης. Το «χρυσό» παιδί της ελληνικής πάλης θα αγωνιστεί το απόγευμα στον τελικό των ρεπεσάζ των 58κ. με φόντο το χάλκινο μετάλλιο. Αν ο Πιλίδης καταφέρει να κατακτήσει το μετάλλιο, τότε θα μπει στο πάνθεον της ιστορίας του αθλήματος, καθώς θα γίνει ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία της ελευθέρας που θα έχει κατακτήσει 6 διαδοχικά μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στην κατηγορία των Παίδων.
Ο 17χρονος Ελληνας παλαιστής έδωσε τρεις πολύ σκληρούς αγώνες με τους δύο πρώτους να κρίνονται στις λεπτομέρειες, επιβαρύνοντάς τον σωματικά. Ο Πιλίδης, στον πρώτο αγώνα του στους «16» της διοργάνωσης, παρά το άγχος, το πολύ κακό ξεκίνημα, όπου βρέθηκε πίσω με 6-0, από τον Αμερικανό Τζόρνταν Ντέκατουρ, προκρίθηκε στα προημιτελικά, υπό τις ζητωκραυγές των Ελλήνων φιλάθλων της πάλης που δημιούργησαν πανηγυρικό κλίμα στις εξέδρες του Ολυμπιακού Κέντρου Πάλης στα Άνω Λιόσια.
Αρχικά, μείωσε σε 6-4 λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου και στη δεύτερη απέφυγε τις παγίδες του Αμερικανού και πέρασε μπροστά στο σκορ με 7-6, περίπου δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα. Ο Ντέκατουρ τα έπαιξε όλα για όλα και κατάφερε να βγάλει λαβή που όμως, μετά από εξέταση του βίντεο – αρχικά από τους διαιτητές και στη συνέχεια μετά από ένσταση του Αμερικανού προπονητή – αποδείχθηκε πως ήταν εκτός χρόνου.
Στους «8» ο Πιλίδης, χωρίς το άγχος της πρεμιέρας νίκησε με 9-6 και το εμπόδιο του Ρώσου Αλεξαντρ Σαμπάνοφ.
Όμως, ο δις «ασημένιος» πρωταθλητής κόσμου εμφανίστηκε αρκετά κουρασμένος στον ημιτελικό απέναντι στον Ριούτο Σακάκι. Ο Ιάπωνας απέκτησε γρήγορα το ψυχολογικό προβάδισμα με 4-0, με τον Πιλίδη να δείχνει αρχικά πως μπορεί να αλλάξει το εις βάρος του σκηνικό παίρνοντας γρήγορα ένα πόντο. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με τον Σακάκι να εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες που είχε και στο τέλος να παίρνει την πρόκριση με τεχνική πτώση στον τελικό της κατηγορίας.
Ο αντίπαλος του Πιλίδη στον τελικό των ρεπεσάζ θα προκύψει το πρωί του Σαββάτου. Αρχικά θα κοντραριστούν οι Κάρολι Κις (Ουγγαρία) και Νόρμπερτ Γκαμπριέλ Ορμπάν (Ρουμανία), με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για τον β’ γύρο των ρεπεσάζ όπου περιμένει ο Ινδός Ραχούλ Ραχούλ. Ο νικητής το απόγευμα του Σαββάτου θα κοντραριστεί με τον Έλληνα πρωταθλητή για το χάλκινο μετάλλιο.
Εξαιρετικός ο Κουγιουμτσίδης
Πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης στα 50κ. της ελευθέρας. Αρχικά πήρε παλικαρίσια πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Αγωνιζόμενος στα προκριματικά της κατηγορίας του ο Ελληνας παλαιστής άντεξε στην επίθεση του Ελβετού Τόμας Επ στα τελευταία δευτερόλεπτα του της δεύτερης περιόδου και νίκησε με 4-2. Εξίσου καλή εμφάνιση έκανε και στον δεύτερο αγώνα του κόντρα στον Λάχναλ Μακνίλ από τον Καναδά. Ο Κουγιουμτσίδης δεν πτοήθηκε από τους γρήγορους πόντους του Καναδού, πέρασε στην αντεπίθεση και επικράτησε με 12-8. Στα προημιτελικά όμως, σε έναν αγώνα για γερά νεύρα, με πολλή ένταση και ενστάσεις, ο Κουγιουμτσίδης ηττήθηκε με 10-8 από τον Γερμανό Νίκαλς Στέχελε. Ο αγώνας ουσιαστικά κρίθηκε μετά από ένσταση που υπέβαλε η γερμανική πλευρά και έγινε δεκτή.
Στις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές στην ελευθέρα πάλη των παίδων, στους «16» των 42κ.ο Πέτρος Στεφανίδης ηττήθηκε με τεχνική πτώση από τον Μουράτ Κουνταϊμπέργκεν από το Καζαχστάν. Στα προκριματικά των 69κ. ο Γιάννης Λοϊζίδης ηττήθηκε από τον Ρώσο Σόσλανμπεκ Μπουντάεφ με τεχνική πτώση. Στα 85κ. ο Στέλιος Σταμάτης δεν τα κατάφερε κόντρα στον Κάμο Χακομπιάνιαν από την Αρμενία. Ο νεαρός Ελληνας αθλητής ηττήθηκε με 8-0 στα προκριματικά της κατηγορίας.
Στα ρεπεσάζ στα ρεπεσάζ των 70κ. της πάλης γυναικών η Μαρία Μακρίδη στάθηκε εξαιρετικά άτυχη αφού έχασε στις λεπτομέρειες από την Τουρκάλα Μεχτάπ Γκουλτεκίν η οποία ισοφάρισε με τη λήξη του αγώνα σε 2-2 και πήρε την πρόκριση λόγω καλύτερων τεχνικών βαθμών.
Οι θέσεις των κορασίδων:
46κ. Αθηνά Γιατζόγλου 9η θέση
49κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου 17η θέση
52κ. Ρουμπίνι Τριανταφυλλοπούλου 18η θέση
56κ. Γεωργία Γκουγκούδη 22η θέση
60κ. Άννα Μαρία Πανταζή 21η θέση
65κ. Θοδώρα Τελιανίδου 20η θέση
70κ. Μαρία Μακρίδη 12η θέση
Κυρίαρχη για δεύτερη ημέρα η Ιαπωνία
Τέσσερα χρυσά μετάλλια πρόσθεσε στη συλλογή τη η Ιαπωνία μετά την ολοκλήρωση της 5ης ημέρας της διοργάνωσης, έχοντας μόλις έναν χαμένο τελικό από την Ινδία.
Η Χανάνο Σακουράι ήταν αυτή που άνοιξε τον… χρυσό χορό για τις Ιαπωνέζες. Στον τελικό των 40 κιλών κέρδισε την Πέτια Ζάρκοβα Ντέλτσεβα (Βουλγαρία) και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Τα χάλκινα μετάλλια μοιράστηκαν οι Σιμράν Σιμράν από την Ινδία και η Αϊσάν Γιουσίφοβα από το Αζερμπαϊτζάν.
Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ιαπωνία ήρθε στα 46 κιλά από την Ρεμίνα Γιοσιμότο που νίκησε με τεχνική πτώση απέναντι στη Ρωσίδα Εκατερίνα Μιχαΐλοβα. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου βρέθηκαν οι Λουτσία Γιαμιλέθ Γέπεζ Γκουζμάν (Εκουαδόρ) και Μανίσα Μανίσα (Ινδία).
Την τρίτη επιτυχία έφερε η Γιουζούκα Ιναγκάκι στα 52 κιλά μετά τη νίκη της με 3-0 απέναντι στην Αντρέα Μπεατρίς Άνα από τη Ρουμανία. Τα χάλκινα μετάλλια πήραν οι Κονγκόρζουλ Μπολντσαϊκάν (Μογγολία) και Μινάκσι Μινάκσι (Ινδία).
Την κυριαρχία της χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου έσπασε η Ινδή Άνσου Άνσου στα 60κ. που κέρδισε με 2-0 τη Ναόμι Ρούικε (Ιαπωνία) και αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Τα χάλκινα μετάλλια μοιράστηκαν οι Κριστίνα Σαζίκινα (Λευκορωσία) και Έρικα Μπόγκναρ (Ουγγαρία).
Η Ιαπωνία επανήλθε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 70 κιλά. Η Γιούκα Καγκάμι αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, καθώς κυριάρχησε απέναντι στην Αλένα Τιμοφέεβα (Ρωσία), κερδίζοντας με τεχνική πτώση. Στο βάθρο ανέβηκαν και οι Μπέρναντετ Νάγκι (Ουγγαρία), Βικτόρια Τσόλουζ (Πολωνία).
Με τα τέσσερα μετάλλια της 5ης ημέρας της διοργάνωσης η Ιαπωνία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην πάλη κορασίδων και ακολούθησαν Ινδία και Ρωσία. Τις απονομές έκανε ο πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης Δημήτρης Τραμπάκουλας
Οι αντίπαλοι των Ελλήνων
Η δράση στην ελευθέρα πάλη συνεχίζεται το Σάββατο (9/9). Το πρωί της 6ης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παίδων Κορασίδων θα αγωνιστούν πέντε Έλληνες αθλητές. Στα 46 κιλά ο Ιωάννης Μαρτίδης θα αντιμετωπίσει τον Γεωργιανό Γιόργκι Γκεγκελασβίλι στη φάση των “16”. Στα προκριματικά των 54 κιλών ο Χρήστος Χριστοφορίδης θα παίξει επίσης με αντίπαλο από τη Γεωργία, καθώς κληρώθηκε με τον Βλαντιμέρι Γκαμκρελίτζε. Στα 63 κιλά προκριματικό θα δώσει ο Χριστόφορος Λοϊζίδης, που θα αντιμετωπίσει τον Ινάρ Κέτια (Ρωσία). Στα 76 κιλά ο Σταύρος Αλεβίζος βρίσκεται στη φάση των “16” και περιμένει το νικητή του ζευγαριού Ισλάμ Αλίεφ (Αζερμπαϊτζάν)-Κάρσον Μπάρι Λι (Καναδάς). Τέλος στα 100κ. ο Γιώργος Βρόντος θα παλέψει με τον Ινδό Ακάς Αντίλ.
Συγχαρητήρια από Συναδινό και Τερζή
Στο Ολυμπιακό Κέντρο Πάλης στα Άνω Λιόσια βρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και μέλος της ΕΟΕ Πέτρος Συναδινός και το μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και μέλος της ΕΟΕ Θανάσης Τερζής. Αμφότεροι παρακολούθησαν τους αγώνες του πρωινού προγράμματος της 5ης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης Παίδων – Κορασίδων και έμειναν εντυπωσιασμένοι από την αρτιότητα της διοργάνωσης.
«Πρόκειται για μια άρτια διοργάνωση. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης σε τέτοιους δύσκολους καιρούς ανέλαβε ένα μεγάλο βάρος. Να φιλοξενήσει περισσότερους από 1000 αθλητές και περισσότερους από 200 παράγοντες και κριτές. Για τα ελληνικά δεδομένα και την οικονομική στενότητα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βάρος. Είναι αντιστρόφως ανάλογη η επιτυχία από τα οικονομικά δεδομένα των ομοσπονδιών. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που ανέλαβαν αυτό το βαρύ φορτίο. Είδα γνωστούς παράγοντες από το εξωτερικό να έχουν μείνει πολύ ευχαριστημένοι από την άψογη διοργάνωση και πως τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν στην ανάπτυξη του αθλήματος ιδίως όταν πρόκειται για νέα παιδιά» σχολίασε ο Πέτρος Συναδινός.
Από τη μεριά του ο Θανάσης Τερζής επισήμανε: «Είναι μια παρά πολύ καλή διοργάνωση αν σκεφτεί κανείς πως η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης πήρε το ρίσκο σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να φέρει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αθήνα. Τα οφέλη για το άθλημα, την ΕΛΟΠ αλλά κυρίως για τη χώρα είναι πάρα πολλά. Καιρός είναι η Πολιτεία να καταλάβει πλέον ότι πρέπει να ενθαρρύνει τα αθλήματα έτσι ώστε να έρχονται μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας.
Ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Αττικής κι ο Δήμος Φυλής είναι οι υποστηρικτές της διοργάνωσης. Τα νερά Θεόνη και η Ipirotiki είναι χορηγοί των αγώνων, ενώ το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Cosmote TV και το Sportime είναι χορηγοί Επικοινωνίας.