Η Νόρα Δράκου ξεκίνησε σήμερα (14/2) με εντυπωσιακό τρόπο τις προσπάθειές της στην Ντόχα, στο 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της καριέρας της.

Η Ελληνίδα κολυμβήτρια πέρασε με την πέμπτη επίδοση στα ημιτελικά των 50μ. ύπτιο, με το 28.09 που σημείωσε μάλιστα να συνιστά την ταχύτερη κούρσα της καριέρας της σε προκριματικό. Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, βοήθησε την ομάδα 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed να πάρει την πρόκριση για τον τελικό, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κολυμπώντας σε 54.97 το τελευταίο σκέλος της κούρσας. Με τον τρόπο αυτό διασφάλισε και την τέταρτη διαδοχική συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς, την οποία πολύ δύσκολα θα κερδίσει από ατομικό αγώνισμα (τα 50μ. ύπτιο δεν περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα).

«Τα καταφέραμε και θα πάμε Παρίσι όλοι μαζί!» τόνισε η Δράκου μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς της. «Ήταν ένας βασικός στόχος που τον είχαμε για αυτό το Πρωτάθλημα. Αυτή η ομάδα είναι πάρα πολύ καλή, έχουμε χημεία με τα παιδιά, μας αρέσει αυτή η “σκυταλοδρομία” και ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Μπήκαμε και τελικό, οπότε νομίζω πήγε ιδανικά. Ο χρόνος μας ήταν πολύ καλός και περιμέναμε κάτι γύρω στο 3:46. Κολυμπήσαμε όλοι πολύ καλά, προσπαθήσαμε πολύ για πρωί και νομίζω ότι το θέλαμε όλοι πάρα πολύ, ακόμα και τα παιδιά που έχουν όριο για ατομικό αγώνισμα και πάλεψαν για εμάς και τους εαυτούς τους. Αυτή είναι η αξία του ομαδικού» πρόσθεσε η κορυφαία σε διάρκεια Ελληνίδα κολυμβήτρια όλων των εποχών, που παραδέχθηκε ότι «όταν ξεκίνησα την πορεία μου, δεν περίμενα ότι σήμερα θα μιλάμε για την τέταρτη Ολυμπιακή συμμετοχή μου. Όμως έγινε και είμαι χαρούμενη και περήφανη για την προσπάθειά μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την επιμονή στα όνειρά μου».

Αναφορικά με την παρουσία της στα 50μ. ύπτιο, η Πατρινή πρωταθλήτρια υπογράμμισε ότι μπροστά της έχει μία μεγάλη ευκαιρία. «Το πρώτο βήμα έγινε. Η κούρσα ήταν πάρα πολύ ωραία και πολύ καλύτερη από ό,τι περίμενα. Είναι η πρώτη κούρσα μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που δεν πήγε πολύ καλά. Νομίζω ήμουν σε πάρα πολύ ωραία κατάσταση και το ένιωθα από το ζέσταμα. Είναι πολύ ωραίος χρόνος για πρωί, μου δίνει πολλές ελπίδες για τελικό. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για να μπω τελικό μετά από 10 χρόνια σχεδόν, καθώς τελευταία φορά ήταν το 2015 στο Καζάν. Δεν ήθελα να την χάσω. Είναι ένα Παγκόσμιο ευκαιριών, γιατί υπάρχουν πολλές απουσίες και πολλοί αθλητές δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Οπότε θέλω για μια φορά στην καριέρα μου να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία, γιατί τόσες φορές μου έχουν δοθεί ευκαιρίες που δεν τις αξιοποίησα. Σήμερα το πρωί η κούρσα μου, μου έδειξε ότι μάλλον θα την εκμεταλλευτώ την ευκαιρία».

Ατυχώς, το πρόβλημα στον ώμο που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τη Δράκου έκανε την επανεμφάνισή του στις πρωινές κούρσες, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της το απόγευμα, στον ημιτελικό των 50μ. ύπτιο (18:36) και στον τελικό της μικτής ομαδικής (19:48) να είναι αμφίβολη. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αγωνιστεί στη “σκυταλοδρομία”, τη θέση της θα πάρει η Μαρίλεια Δρασίδου.

Εξαιρετικά χαρούμενοι με την πρόκριση στον τελικό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν και οι υπόλοιποι αθλητές της 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed. Εναν λόγο παραπάνω, βέβαια, είχε ο Αρκάδιος Ασπουγαλής, ο οποίος εξασφάλισε την παρθενική συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς. «Είναι απίστευτο. Χρόνια ονειρεύομαι αυτή την στιγμή. Είναι από το 2014, το 2015, το 2016, δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια. Έχω ρίξει πάρα πολλή δουλειά στα 100μ. πρόσθιο με στόχο αυτή την “σκυτάλη”. Όλοι οι κόποι ανταμείφθηκαν και δικαιώθηκα. Μπορεί κάποιοι να μην πίστευαν σε μένα όλη την χρονιά, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που τα καταφέραμε και πήγαμε και πολύ γρήγορα. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και αυτό με κάνει να θέλω να κάνω όλο και παραπάνω πράγματα. Να πάω όλο και πιο γρήγορα. Το ότι περάσαμε τέταρτοι στον τελικό, που δεν το έχει ξανά καταφέρει αυτή η “σκυτάλη”, είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι ήμουν μέλος της. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά που κολύμπησαν και αυτοί γρήγορα και καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση» δήλωσε ο 23χρονος κολυμβητής.

Ο Απόστολος Χρήστου εξασφάλισε τη συμμετοχή του σε τέταρτο αγώνισμα στο Παρίσι (δύο ατομικά και δύο ομαδικά), κλείνοντας, όπως υπογράμμισε, τον κύκλο των προκρίσεων, αφού στη μικτή ομαδική των ανδρών θα αγωνιστεί στη θέση του ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης. «Ήταν βασικός στόχος η Ολυμπιακή πρόκριση και έπρεπε να την εξασφαλίσουμε. Ήταν μέσα στις δυνατότητές μας, όπως και η 4Χ100μ. ελεύθερο την πρώτη μέρα, και είμαι χαρούμενος που το βράδυ θα έχουμε μία κούρσα, την οποία θα χαρούμε και θα την απολαύσουμε. Είναι ένας ακόμα τελικός, γιατί καλώς ή κακώς δεν ξέρεις πόσους θα έχεις στην καριέρα σου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ήταν λίγο πιο γρήγορη η κούρσα από αυτή που κολύμπησα προχθές και έκανα τον ίδιο χρόνο και νιώθω ότι έχει μαζευτεί λίγη κούραση από όλες αυτές τις μέρες που κολυμπάω 100άρια (σ.σ. ήταν το έκτο του στη διοργάνωση), αλλά περίμενα ότι θα ήταν δύσκολα. Συνεχίζω όμως και δεν τα παρατάω. Δεν έχω άλλο αγώνισμα να προσθέσω στο πρόγραμμά μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι νομίζω ότι έκλεισε ο κύκλος των προκρίσεων για μένα» δήλωσε ο “χάλκινος” πρωταθλητής κόσμου των 100μ. ύπτιο.

Η Άννα Ντουντουνάκη από την πλευρά της ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι, για να πείσω τον εαυτό μου να ξυπνήσω το πρωί, έλεγα ότι σήμερα παίζεται η Ολυμπιακή πρόκριση και το είπα πολλές φορές από μέσα μου. Εντέλει νομίζω ότι, ενώ χάρηκα πολύ για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς, χάρηκα περισσότερο που μπήκαμε στον τελικό και θα έχουμε άλλη μία ευκαιρία για καλύτερο χρόνο. Δεν το είχα καθόλου στο μυαλό μου ότι μπορούμε να περάσουμε τελικό, και πόσο μάλλον με την τέταρτη θέση, και νομίζω αυτή η κατάσταση με… ξύπνησε για τα καλά. Είχα ανάγκη από αυτήν την ένταση και την ενέργεια που ζούμε τώρα. Πιστεύω το γεγονός ότι περάσαμε τέταρτοι και με αυτήν την επίδοση για πρωί έχει δώσει σε όλους μας πολύ ισχυρό κίνητρο για το απόγευμα».

Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Βαζαίο, η απόσυρσή του από τα προκριματικά των 200μ. μικτή ατομική έγινε με σκοπό να κρατήσει δυνάμεις για τα 4Χ200μ. ελεύθερο, που θα γίνουν την Παρασκευή (16/2) και όπου η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει ακόμη μία πρόκριση για το Παρίσι. Με βάση το επίπεδο του αγωνίσματος, ο Βαζαίος λογικά θα περνούσε στα ημιτελικά και προτιμήθηκε να αποφύγει την επιβάρυνση από δύο απαιτητικές κούρσες και να “πέσει” πιο ξεκούραστος στη “σκυταλοδρομία”.