Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις αναφορικά με τον τζόγο στον αθλητισμό

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις αναφορικά με τον τζόγο στον αθλητισμό και μάλιστα ότι θα πρέπει να παίρνουν μερίδιο οι διοργανωτές και οι Ομοσπονδίες από τα έσοδα του στοιχήματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μια ημέρα πριν από τη συνάντηση με υπουργούς, μέλη της Ιντερπόλ και ευρωπαϊκών οργανισμών για τις παράνομες και παράτυπες πρακτικές στοιχηματισμού, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε ότι η ΔΟΕ τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης κυβερνητικής ενασχόλησης με τις πρακτικές στοιχηματισμού.

“Συγκεκριμένα, είμαστε υπέρ ενός συστήματος, όπου οι φορείς που ασχολούνται με το στοίχημα θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την κυβέρνηση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτό θα βοηθούσε την παρακολούθηση παράτυπων στοιχηματικών προτύπων, καθώς και τη ροή κεφαλαίων των εταιρειών. “Οι διοργανωτές αθλημάτων, οι εθνικές ομοσπονδίες και οι διεθνείς ομοσπονδίες θα έπρεπε να έχουν ένα δίκαιο αντάλλαγμα για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διοργάνωση του αθλήματος. Θα πρέπει να αναγνωρίζονται με ένα αντάλλαγμα από τα οικονομικά έσοδα”, συμπλήρωσε ο Ρογκ.

Αυτή τη στιγμή, το νόμιμο στοίχημα στον αθλητισμό λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους σε πολλές χώρες, καθώς κάποιες εξασκούν αυστηρό έλεγχο μέσω κρατικού μονοπωλίου και άλλες έχουν φιλελευθεροποιήσει την αγορά. Στη συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα στο «αρχηγείο» της ΔΟΕ στη Λοζάνη, θα παρευρεθούν ακόμη υπουργοί από Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία, καθώς και εκπρόσωποι από τα Ηνωμένα Έθνη και φορείς που ασχολούνται με το στοίχημα στον αθλητισμό.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνδέσμους με τις κυβερνήσεις. Θέλουμε ν’ αρχίσουμε με αυτές τις χώρες, επειδή έχουν ήδη νομοθετήσει ή ετοιμάζονται να νομοθετήσουν. Ξέρουν τους κινδύνους (του παράνομου και παράτυπου στοιχήματος)”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και παρότρυνε τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τις εταιρείες στοιχηματισμού, προκειμένου να ελέγχουν αν υπάρχει ξέπλυμα χρήματος. “Νομίζω ότι πρέπει να υποθέσουμε πως, όπως στο ντόπινγκ, επηρεάζονται όλα τα αθλήματα και κανένα δεν είναι απόλυτα ελεύθερο, αλλά αυτά τα αθλήματα με τα μεγαλύτερα ακροατήρια θα επηρεαστούν (από το παράνομο και παράτυπο στοίχημα). Αυτό εννοείται”, υπογράμμισε ο Ρογκ και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομου στοιχήματος μέσω επιχειρήσεων της αστυνομίας. “Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό”, επισήμανε.

Η ΔΟΕ εισήγαγε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης παράτυπου στοιχηματισμού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ το 2010, ωστόσο δεν έδειξαν κάτι ύποπτο στις δύο διοργανώσεις. “Δεν υπήρξε κάτι ύποπτο (στο Πεκίνο και το Βανκούβερ) και χαρήκαμε γι’ αυτό”, είπε ακόμη ο Ρογκ και συνέχισε: “Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς. Αργά ή γρήγορα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες”.
Καταλήγοντας, ο Ρογκ υπογράμμισε ότι η ΔΟΕ, η οποία έχει απαγορεύσει στους αθλητές και το περιβάλλον τους να στοιχηματίζουν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν ζητά τη δημιουργία μιqς δύναμης, παρόμοιας με αυτό που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του ντόπινγκ για τις απαγορευμένες ουσίες. “Δεν λέω ότι θα έχουμε μια WADA για το στοίχημα, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε μια ευρεία σύμπραξη με τις κυβερνήσεις”, είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ο οποίος θα αποχωρήσει από το πόστο του το 2013, ύστερα από θητεία 12 ετών.