Μια χρονιά γεμάτη πολλές συγκινήσεις, αθλητικό υπερθέαμα και σπουδαίες μονομαχίες. Από αυτήν δεν θα μπορούσε να λείψει η ποδηλασία.
Ένα άθλημα που στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα προόδου, οδηγώντας τους αθλητές της προς την κατεύθυνση που ήδη έχουν χαράξει οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, την ποδηλασία δρόμου και τους μεγάλους γύρους.
Υπάρχουν χαρακτηριστικές στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας…
Γιάννης Ταμουρίδης
Ο αθλητής του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας πίστας ο οποίος με μια δεύτερη θέση (Μελβούρνη – Αυστραλία) και μια νίκη (Κάλι – Κολομβία), ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, παίρνοντας για πρώτη φορά την φανέλα του κυπελλούχου κόσμου έλληνας ποδηλάτης.
Επίσης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατέλαβε την 7η θέση στο Ολυμπιακό Αγώνισμα του Όμνιουμ, παρά τις ομολογουμένως όχι τόσο καλές επιδόσεις που είχε στα αγωνίσματα ταχύτητας.
Την πολύ καλή παρουσία του φέτος συμπληρώνουν οι αγώνες που έτρεξε στην ποδηλασία δρόμου, συμμετέχοντας με τα χρώματα της ελληνικής επαγγελματικής ομάδας, SP Tableware, όπως π.χ. η νίκη στον πρόλογο του γύρου Ρουμανίας.
Sp Tableware
Ο κορυφαία από τις Ελληνικές επαγγελματικές ομάδες ποδηλασίας είχε εκτός από συχνή συμμετοχή σε αγώνες στο εξωτερικό και κάποια πολύ καλά αποτελέσματα.
Ο Γιάννης Ταμουρίδης ως μέλος της Sp Tableware στην ποδηλασία δρόμου εκτός από τα δύο χρυσά που πήρε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα σε αντοχή και ατομική χρονομέτρηση αντίστοιχα, κατάφερε να πάρει δύο δεύτερες θέσεις στον γύρο Ρουμανίας αλλά και την 3η θέση στη γενική κατάταξη. Επίσης στον γύρο Σλοβακίας ήταν δεύτερος στην ατομική χρονομέτρηση και 5ος στη γενική κατάταξη, ενώ στο Τροφέου Αγκοστίνιο της Πορτογαλίας πήρε την 4η θέση.
Ο Κολομβιανός της ελληνικής ομάδας, Βάλτερ Πεντράθα στον ποδηλατικό γύρο των Πυρηναίων στη Γαλλία έχασε για μερικά δευτερόλεπτα το βάθρο, μένοντας στην 4η θέση ενός αγώνα με απίστευτη ανηφόρα στην οροσειρά της Γαλλίας. Ο ίδιος αθλητής στον γύρο Σέκερλαντ της Ρουμανίας έφτασε μέχρι την δεύτερη θέση της γενικής.
Οι Βασίλης Σημαντηράκης, Καμίλο Καστιμπλάνκο, Γκιγιέμ Πόντ επίσης κατάφεραν να πάρουν φανέλες πρωτοπόρων ή να διακριθούν σε ετάπ διεθνών γύρων φέτος.
Χρήστος Βολικάκης
Ο Χρήστος Βολικάκης μπορεί να δείχνει ότι έχει πλούσιο μέλλον μπροστά του, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός στα μέσα της άνοιξης τον άφησε εκτός αγωνιστικής και προπονητικής δράσης για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.
Εν τούτοις ο πρωταθλητής κόσμου εφήβων του 2005 μόλις επανήλθε στους αγώνες έφτασε κατ ευθείαν εκεί που ανήκει. Στην ελίτ των αθλητών ταχύτητας, αφού στους δύο πρώτους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου έφτασε μέχρι την 4η και 8η θέση αντίστοιχα, στο αγώνισμα του Κέιριν, παρά την φαινομενικά μεγάλη απουσία.
Φαμπιάν Κανσελάρα
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μορφές της ποδηλασίας, αφού για ακόμα μια χρονιά πέτυχε σε ότι είχε βάλει στόχο. Σε έναν από τους τελευταίους αγώνες του, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Ελβετός κατέκτησε για 4η φορά τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου, αριθμό ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.
Επίσης στον γύρο Γαλλίας για ακόμα μια φορά νίκησε τον πρόλογο διατηρώντας την κίτρινη φανέλα στην κατοχή του για 6 ημέρες, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επίτευξη των στόχων της ομάδας του.
Το αποκορύφωμα γι αυτόν ήταν στους δύο από τους πιο γνωστούς μονοήμερους αγώνες στον κόσμο, τον γύρος της Φλάνδρας και τον αγώνα Παρίσι – Ρουμπαί, τους οποίους κέρδισε με τόσο χαρακτηριστική άνεση, που άφησε κάποιους να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι μπορεί μέσα στον σκελετό του ποδηλάτου του να έχει καλά κρυμμένο ένα μικρό μοτέρ. Πάντως όσο κι αν ψάξανε κάτι τέτοιο δεν βρέθηκε, υποχρεώνοντας τους διοργανωτές εφεξής να κάνουν και έλεγχο ντόπινγκ ποδηλάτων…
Γύρος Ιταλίας
Ο γύρος Ιταλίας του 2010 ξεκίνησε από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και μετά από έναν πρόλογο και δύο ακόμα ημέρες ατελείωτων πτώσεων ο αγώνας συνεχίστηκε σε Ιταλικό έδαφος.
Οι πιο κρίσιμες ημέρες, από τις 23 του συνόλου ήταν η 4η που στην ομαδική χρονομέτρηση η ομάδα του Ιβάν Μπάσο απέδειξε ότι ήταν μακράν η ισχυρότερη όλων, το 7ο ετάπ, του Μονταλτσίνο, όπου περνώντας από χωματόδρομους ορισμένα φαβορί έχασαν χρόνο λόγω πτώσεων και το 11ο που τερμάτιζε στη Λάκουιλα, όπου εκεί έκαναν λάθος οι περισσότερη αθλητές και τους ξέφυγε ένα γκρουπ 50 αθλητών για περισσότερο από 13 λεπτά, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μην μαζέψουν ποτέ αυτή την διαφορά τις υπόλοιπες ημέρες του αγώνα.
Έτσι ακολουθώντας μια αριστερόστροφη πορεία γύρω από την Ιταλία, έφτασαν κοντά στις Άλπεις, όπου λογικό ήταν να πάρουν εκδίκηση οι κορυφαίοι της ανηφόρας. Ο Ιβάν Μπάσο άρχισε να κερδίζει όσο περισσότερο χρόνο γινόταν, αλλά κατάφερε μόλις την τελευταία ημέρα βουνού να ανέβει στην πρώτη θέση της γενικής, ο οποίος εύκολα παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος του γύρου των 23ων ημερών, παίρνοντας και τη νίκη στο Giro d Italia για δεύτερη φορά στην καριέρα του.
Γύρος Γαλλίας
Για τον γύρο Γαλλίας, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως, οι κορυφαίοι ποδηλάτες έκαναν ειδική προετοιμασία για να κερδίσουν τον αγώνα. Τα δύο μεγαλύτερα ονόματα, Αλμπέρτο Κονταδόρ, Άντι Σλέκ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Καντέλ Έβανς αλλά και ο εφτάψυχος – επτά φορές νικητής, Λανς Άρμστρονγκ έδωσαν το παρόν.
Όλα ξεκίνησαν με έναν πρόλογο όπου ο Λανς Άρμστρονγκ παρά τα 38 του χρόνια έδειξε ότι ήταν σε καλύτερη κατάσταση από όλα τα υπόλοιπα φαβορί και η ελπίδα για την 8η νίκη ήταν αισθητή. Στο τρίτο ετάπ όμως που περνούσε από διαδρομές που θυμίζουν καλντερίμι στην Ελλάδα είχε σκασμένο λάστιχο και έχασε πάνω από δύο λεπτά. Αποδείχτηκαν αρκετά ώστε να χάσει το γύρο.
Η μάχη συνεχίστηκε στις Άλπεις με τον Άντι Σλέκ να κερδίζει λίγα δευτερόλεπτα από τον Κονταδόρ, αλλά ο ίδιος χρειαζόταν κι άλλα, τα οποία δυσκολεύεται να αποκτήσει. Όταν έφτασαν στα Πυρηναία, την τιμώμενη οροσειρά αφού φέτος γιόρταζαν τα 100 χρόνια απ την πρώτη τους επίσκεψη, Κονταδόρ και Αντι Σλέκ αρχίζουν τις επιθέσεις.
Βέβαια στο 15ο ετάπ που τερμάτιζε στο Λουσόν, ο Κονταδόρ ανέβηκε στην πρώτη θέση της γενικής με έναν όχι τόσο έντιμο τρόπο, με αποτέλεσμα οι θεατές του αγώνα να τον γιουχάρουν έντονα. Ο λόγος ήταν ότι επιτέθηκε ενάντια στον Αντι Σλέκ όταν ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είχε μηχανικό πρόβλημα (βγήκε η αλυσίδα από το ποδήλατό του Σλέκ), ξεσπώντας θύελλα παρασκηνιακών αντιδράσεων.
Έτσι σφίγγοντας τα δόντια οι δύο πρωταγωνιστές στις τρεις επόμενες ημέρες έκαναν πάνω από 50 επιθέσεις ο ένας στον άλλο, ώστε να κερδίσουν δευτερόλεπτα διαφοράς, αλλά μάταια.
Την προτελευταία ημέρα του αγώνα στη νοτιοδυτική Γαλλία υπήρχε η μοναδική ατομική χρονομέτρηση, όπου ήταν βέβαιο ότι θα ξεχώριζε ο ένας από τους δύο, διαδικασία που αμέσως μετά θα μας έδειχνε και τον τελικό νικητή του γύρου της Γαλλίας. Έχοντας ξεκινήσει από το Ρότερνταμ και διανύοντας 3500 χιλιόμετρα, πέρασαν από τις κορυφές των Άλπεων και των Πυρηναίων αλλά η διαφορά των δύο δεν μπόρεσε να αυξηθεί πάνω από 8 δευτερόλεπτα. Τελικά αυτά τα 52 χιλιόμετρα θα όριζαν το νικητή. Ο Κονταδόρ ήταν το φαβορί σε αυτή τη δοκιμασία, τα κατάφερε αλλά πολύ δύσκολα, ανεβαίνοντας στο βάθρο με δάκρυα χαράς για την τρίτη του νίκη στον δυσκολότερο ποδηλατικό γύρο του κόσμου.