Ο Γενικός Διευθυντής του Αθλητικού Κέντρου του Ντουμπάι, Κυριάκος Γιαννόπουλος, φιλοξενήθηκε στον “Sentra 103,3”.
Αναλυτικά τα όσα είπε…
Για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης 25άρας πισίνας: “Έχω αναλάβει τη διεύθυνση ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου, δεν είναι βέβαια Ο.Α.Κ.Α., αλλά μπορεί να γίνει στο μέλλον. Ολοκληρώσαμε, πριν από μια εβδομάδα την πρώτη μεγάλη διοργάνωση, η οποία ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης 25αρας πισίνας, το οποίο πήγε πολύ καλά. Κάτι που αποδεικνύεται, άλλωστε και από το γεγονός ότι γίνανε νέα παγκόσμια ρεκόρ. Υπήρχε μια αγωνία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι αθλητές.
Όπως υπήρχε αγωνία και από τη δική μας την πλευρά, για το αν ένα ολοκαίνουργιο συγκρότημα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι ένα τέτοιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από τη στιγμή, μάλιστα, που σε επίπεδο συμμετοχών, υπήρξε νέο ρεκόρ, συμμετείχαν 148 χώρες και 777 αθλητές”.
Από τι αποτελείται το αθλητικό κέντρο: “Το συγκεκριμένο συγκρότημα περιλαμβάνει 3 κολυμβητήρια Ολυμπιακών διαστάσεων, από τα οποία τα δυο καλύπτονται για να διεξαχθούν “ξηρά” αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και άλλες εκδηλώσεις, όπως να καλέσουμε συγκροτήματα και να κάνουμε πάρτι”.
Για τους στόχους του αθλητικού κέντρου: “Στην ατζέντα μας, μέχρι το 2015, είναι να διεκδικήσουμε κάποιες από τις διοργανώσεις της FINA, να γίνει ένα μεγάλο τουρνουά μπάσκετ με ευρωπαϊκές ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκα, καθώς και σπορ τα οποία είναι δημοφιλή στους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής. Επίσης, θέλουμε να καλέσουμε κάποια μεγάλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες για διάφορες παραστάσεις, οι οποίες θα φέρουν έσοδα στο πολυέξοδο, αυτό, κέντρο”.
Για την κατάσταση που επικρατεί στο Ντουμπάι: “Υπάρχουν δυο όψεις. Αυτή που βλέπει ο τουρίστας, που έρχεται για δέκα μέρες και περνάει μια χαρά, αλλά υπάρχει και καθημερινότητα η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ σκληρή, όπως και της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, είναι επιλογή του καθενός για το ποιο δρόμο θα επιλέξει, σύμφωνα, βέβαια και με την τσέπη του”.
Για την αθλητική κουλτούρα των κατοίκων του Ντουμπάι: “Δεν υπάρχει στο Ντουμπάι η αθλητική κουλτούρα της Ευρώπης. Υπάρχει μεγάλη αγάπη για ποδόσφαιρο. Έχουν έρθει, άλλωστε, και πολλοί γνωστοί ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν σε ομάδες της Μέσης Ανατολής. Έχουν, επιπλέον, αγάπη και για το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ, αλλά μέχρι εκεί. Οι περισσότεροι καλοί αθλητές είναι παιδιά μεταναστών, οι οποίοι ήρθαν στο Ντουμπάι για να δουλέψουν. Έχουν ξεκινήσει πολλά προγράμματα με σκοπό να “ξυπνήσουν”τον κόσμο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό Καθημερινά έχουν πολλά αθλητικά προγράμματα, ακόμη και για γυναίκες, σε αθλήματα όπως είναι η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα, το ποδήλατο, αγώνες δρόμου”.
Για την ανάθεση της οργάνωσης του Μουντιάλ στο Κατάρ: “Υπάρχει μεγάλο πλεονέκτημα. Έχουν 12 χρόνια να φτιάξουν πράγματα και θαύματα. Έχουν και την οικονομική βάση για να τα κάνουν όλα αυτά. Βλέπω μια ζήλια για την ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ από το Κατάρ. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα διεκδικήσουν κι άλλες μεγάλες διοργανώσεις και γιατί όχι από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα, το θέλουν και τους αρέσει ο αθλητισμός.
Γιατί να μην ανοίξει μια τέτοια αγορά; Ο αθλητισμός έχει ανάγκη από τέτοιες αγορές. Έχουν κλείσει αγορές, όπως οι ευρωπαϊκές και πλέον οι χώρες τις Ευρώπης όλο και τσιγκουνεύονται να αναλάβουν μεγάλες διοργανώσεις. Έτσι, οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα διεκδικήσουν κι άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις”.