Ένα χρόνο τώρα, από τότε που η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των γυναικών περιορίστηκε σε θέσεις υποβιβασμού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ, γνωρίζουν όλοι ότι ο παγκόσμιος πίνακας αξιολόγησης θα παρουσιάζει γι' αυτήν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ένα χρόνο τώρα, από τότε που η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των γυναικών περιορίστηκε σε θέσεις υποβιβασμού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ, γνωρίζουν όλοι ότι ο παγκόσμιος πίνακας αξιολόγησης θα παρουσιάζει γι’ αυτήν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι από εκεί θα κριθεί αν το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού θα τη βρει στην 3η κατηγορία ή θα μείνει στη 2η έχοντας ευνοϊκή θέση στον πίνακα. Παρότι λοιπόν, απομένει ένας ακριβώς χρόνος μέχρι το αποφασιστικό ranking list και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 (Τόκιο, 28 Απριλίου-5 Μαΐου) είναι ουσιαστικό να ειπωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η ομάδα του Γιώργου Καρύτσα βρίσκεται μέσα στον στόχο της παραμονής κι επιπλέον αυτόν τον μήνα ανέβηκε άλλη μία θέση στο World Team Ranking.

Στον πίνακα του Απριλίου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εμφανίζεται στο νούμερο 41 και είναι μαζί με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Τον Μάρτιο ήταν στο νούμερο 42 και ισοβαθμούσε με τη Δανία. Η 2η κατηγορία θ’ αποτελείται και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας από 24 ομάδες. Εξασφαλισμένη παρουσία έχουν 18 ομάδες και οι υπόλοιπες 6 θέσεις θα καλυφθούν του χρόνου μέσα από τον πίνακα αξιολόγησης.

Αμέσως μετά το τελευταίο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού (στην παγκόσμια κατάταξη του Απριλίου του 2012) η εθνική μας ομάδα των γυναικών βρισκόταν οριακά έξω από τις προνομιούχες θέσεις. Τότε ήταν στο νούμερο 49, τώρα όμως είναι στο 41 και η βελτίωση μέσα σ’ έναν χρόνο είναι αισθητή. Κι ενώ προς το τέλος του 2012 άρχισε να εμφανίζεται οριακά μέσα στην «εξάδα», αυτή τη στιγμή έχει το περιθώριο να χάσει και μία και δύο θέσεις. Επαναλαμβάνουμε βέβαια, ότι για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που πριν από λίγο καιρό πέτυχε την παραμονή στη 2η κατηγορία της Ευρώπης, είναι πολύ νωρίς να κριθεί που θα παίξει την επόμενη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σίγουρα πάντως, θα είναι πολύ σημαντικό και για το W.T.R. να πάνε καλά οι Ελληνίδες αθλήτριες  στο προσεχές Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων. Μία άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ότι στην πρώτη τριάδα αθλητριών, από την οποία υπολογίζονται πάντα οι βαθμοί, είναι πια η Αγγελίνα Παπαδάκη και βγήκε από αυτή η Φιλαρέτη Εξάρχου. Η Παπαδάκη επανήλθε στους πίνακες μετά τη συμμετοχή της στο όπεν της Αιγύπτου και βρέθηκε πρώτη στην ατομική κατάταξη από την ελληνική πλευρά.   

Όσον αφορά το εθνικό συγκρότημα των ανδρών βρίσκεται αυτόν τον μήνα στη 14η θέση μαζί με τη Λευκορωσία. Τον Μάρτιο ισοβαθμούσε στη 13η θέση με την ίδια ομάδα.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ 15Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ

Στη Γαλλία στο μεταξύ, διεξήχθη χτες βράδυ η 15η αγωνιστική στα κορυφαία διασυλλογικά πρωταθλήματα, στα οποία μετέχουν Έλληνες πρωταθλητές. Στην Α΄κατηγορία των ανδρών η Ενεμπόν του Καλλίνικου Κρεάνγκα έχασε 4-1 στην έδρα της από τη 2η της βαθμολογίας Ποντουάζ, ενώ η Ανζέ του Παναγιώτη Γκιώνη κατέβαλλε 4-2 εκτός έδρας την Ισιέν. Ο Κρεάνγκα πέτυχε τη μοναδική νίκη για την ομάδα του επικρατώντας του Πολωνού Γιάκαμπ Κοζόφσκι, ενώ ο Γκιώνης έχασε αρχικά από τον Λιν Τζου από τη Δομινικανή Δημοκρατία και ακολούθως νίκησε τον Γάλλο Αλεξάντρ Ρομπινό. Στη βαθμολογία η Ενεμπόν είναι 3η με 35 βαθμούς και η Ανζέ 5η με 33.

Στη Β΄κατηγορία των ανδρών η Φοντενέι του Κώστα Παπαγεωργίου  έφερε μία ακόμα από τις πολλές ισοπαλίες στη φετινή διοργάνωση, αυτή τη φορά εκτός έδρας με αντίπαλο τη Σεν Ντενί (3-3). Ο πρωταθλητής Ελλάδας κάμφθηκε από τον Σουηδό Γιον Πέρσον και νίκησε τον Γάλλο Ιμπραχίμα Ντιαβ. Η Μετς του Τάσου Ρηνιώτη έχασε εκτός έδρας από την παλιά κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ, Καέν, με 4-2. Ο 30χρονος διεθνής έχασε από τον κινεζικής καταγωγής Γουάνγκ Ξιν και νίκησε τον Σουηδό Ρόμπερτ Έρικσον. Η Αμικάλ Λεγκ Σεζέρ του Κώστα Λαγογιάννη αγωνίστηκε στην έδρα της και παραχώρησε ισοπαλία 3-3 στη Νις Καβιγκάλ. Ο φετινός πρωταθλητής Ελλάδας του διπλού ανδρών γνώρισε δύο ήττες από τον Άντονι Γκεμινιάνι και τον Μεξικανό Μάρκος Μαδρίντ.

Στη βαθμολογία η Φοντενέι είναι 7η με 25 βαθμούς. Μία θέση χαμηλότερα είναι η Μετς με 24, ενώ η Αμικάλ περιορίζεται στη 10η και τελευταία θέση με 23. Στην υπόθεση της παραμονής συνεπώς, οι τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές κρύβουν μεγάλη αγωνία για τους Έλληνες διεθνείς, αφού οι δύο τελευταίες ομάδες πέφτουν κατηγορία.

Τέλος, στη Β΄κατηγορία των γυναικών η Ελανκούρ χωρίς τη Μαρία Χριστοφοράκη στη σύνθεσή της είχε εύκολο έργο απέναντι στην ουραγό Ζουέ Λε Τουρ και επιβλήθηκε με 4-0. Βαθμολογικό άγχος δεν έχει καθώς βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης με 30 βαθμούς.

* Οι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη Γαλλία είναι γενικά στο.πόδι αυτές τις ημέρες και οι κύριοι λόγοι δεν αφορούν τα εγχώρια πρωταθλήματα. Μεθαύριο Παρασκευή η Σαρτρ, πρώην ομάδα του Γιάννη Βλοτινού, θα έχει την τιμή ν’ αγωνιστεί πρώτη φορά στην ιστορία της στον διπλό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ! Θ’ αντιμετωπίσει την κάτοχο του τίτλου ρωσική Όρενμπουργκ και το πρώτο ματς θα το δώσει εντός έδρας. Ο σπουδαίος αγώνας θ’ αρχίσει στις 20.00 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο από το πρόγραμμα www.laola1.tv. Ο δεύτερος τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 26 του μήνα στη Ρωσία. Από κει και πέρα οι Γάλλοι προετοιμάζονται εντατικά για το μεγάλο ραντεβού του αθλήματος, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων, το οποίο θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 13 έως τις 20 Μαΐου.

* Στις γυναίκες κρίθηκε το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Το κατέκτησε στα τέλη Μαρτίου η Φρόσμπεργκ Λιντς με δύο νίκες στον τελικό απέναντι στην ουγγρική Μπουνταόρζι. Αρχικά εκτός έδρας με 3-1 κι έπειτα στην Αυστρία με 3-2. Τη βασική τριάδα της Φρόσμπεργκ αποτέλεσαν η Τσέχα Ιβέτα Βασένοβσκα, η Αυστριακή Λιου Για και η Γερμανίδα Πετρίσα Σόλγια. Αναπληρωματική ήταν η Σοφία Πολτσάνοβα, η οποία έχει γεννηθεί στη Μολδαβία, αλλά έχει πάρει την αυστριακή υπηκοότητα.