Προετοιμασίες έχουν αρχίσει στη ΔΟΕ προκειμένου να βγάλει από την κατάψυξη και να «ξεσκονίσει» τα δείγματα που είχαν ληφθεί το 2006 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο

Προετοιμασίες έχουν αρχίσει στη ΔΟΕ προκειμένου να βγάλει από την κατάψυξη και να «ξεσκονίσει» τα δείγματα που είχαν ληφθεί το 2006 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο και να αναζητήσει πιθανά δείγματα ντόπινγκ, πριν εκπνεύσει το απαιτούμενο διάστημα των οκτώ χρόνων μέχρι τη διοργάνωση του Σότσι. Η ΔΟΕ θα περάσει από κόσκινο τα κατεψυγμένα δείγματα αφού στο μεταξύ έχουν προκύψει νέες μέθοδοι ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών.

Σε ένα μεγάλο καταψύκτη στο εργαστήριο ντόπινγκ στη Λωζάννη, η ΔΟΕ διατηρεί από τους Αγώνες της Αθήνας το 2004 και μετά, όλα τα τεστ που συνέλλεξε για τους μεγαλύτερους πρωταθλητές μέσα στο καθορισμένο Ολυμπιακό δεκαπενθήμερο, ώστε να μπορεί μια μέρα να ανιχνεύσει όσους παραβίασαν το σχετικό κανονισμό.
«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία και ίσως το πιο αποθαρρυντικό που χρησιμοποιεί η ΔΟΕ κατά του ντόπινγκ. Είναι γνωστό πλέον ότι η ΔΟΕ είναι ένας από τους λίγους οργανισμούς που μπορεί να διατηρήσει δείγματα μέχρι το τέλος της εξουσιοδοτημένης χρονικής περιόδου την οποία έχει στη διάθεσή της και ανέρχεται στα οκτώ χρόνια», δήλωσε ο Ρισάρ Μπανγκέ, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας και επιστημονικός σύμβουλος της ΔΟΕ.
«Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στην επανεξέταση των δειγμάτων από το Τορίνο και ελπίζω να ικανοποιηθείτε από το γεγονός ότι η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο μέσα σε οκτώ χρόνια», είπε ο γιατρός. «Θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν έχουμε νέα ευρήματα». Σύμφωνα με το ίδιο, οι δοκιμές είναι περισσότερο ευαίσθητες και ουσίες όπως η αυξητική ορμόνη είναι πλέον ανιχνεύσιμη, κάτι που δεν συνέβαινε σε παλαιότερες περιπτώσεις.

Η μέθοδος της ΔΟΕ με την διατήρηση των δειγμάτων για μια οκταετία, δίνει την ευκαιρία στα εργαστήρια αντιντόπινγκ να βελτιώσουν τις μεθόδους ανίχνευσης που διαθέτουν και να συλλαμβάνουν αθλητές που λίγα χρόνια πριν ήταν αδύνατο.
Μεταξύ των γνωστών αθλητών που έχουν «πιαστεί» στα δίχτυα της ΔΟΕ και τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια, ακόμη και μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας, είναι ο δρομέας (1.500μ) από το Μπαχρέιν, Ρασίντ Ραμζί, ο Ιταλός ποδηλάτης Νταβίντε Ρεμπελίν, ο Ουκρανός σφαιροβόλος Γιούρι Μπιλόνογκ, ο Λευκορώσος σφυροβόλος Ιβάν Τσικάν και η δισκοβόλος συμπατριώτισσά του Ιρίνα Γιατσένκο, η Ρωσίδα σφαιροβόλος Σβετλάνα Κριβέλιοβα και άλλοι.