Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (27/3) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, ημερίδα που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ με κεντρικό θέμα «Η Κρίση στον ελληνικό αθλητισμό» Εισηγητές στην ημερίδα, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον επαγγελματιών αθλητικών συντακτών αλλά και σπουδαστών δημοσιογραφικών σχολών, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της ΕΓΟ, Αθανάσιος Βασιλειάδης, ο Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης Κώστας Θάνος και ο συνάδελφος από την εφημερίδα «Καθημερινή» Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (27/3) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, ημερίδα που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ με κεντρικό θέμα «Η Κρίση στον ελληνικό αθλητισμό» Εισηγητές στην ημερίδα, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον επαγγελματιών αθλητικών συντακτών αλλά και σπουδαστών δημοσιογραφικών σχολών, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της ΕΓΟ, Αθανάσιος Βασιλειάδης, ο Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης Κώστας Θάνος και ο συνάδελφος από την εφημερίδα «Καθημερινή» Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πινγκ-Πονγκ Μανώλης Κολυμπάδης, το μέλος του Δ.Σ στον ΣΕΓΑΣ Γιάννης Μαμουζέλος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης.

Την ημερίδα του συνδέσμου τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Super League Γιάννης Μώραλης και η Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη που απηύθυνε και χαιρετισμό.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γυμναστικής, Αθανάσιος Βασιλειάδης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Βρισκόμαστε σε άτακτη υποχώρηση και διάλυση του ελληνικού αθλητισμού. Στη ΓΓΑ επικρατεί ένα γραφειοκρατικό χάος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αντί για κορυφαίο αθλητικό όργανο είναι σημείο συνάντησης διαλογισμού, στο οποίο οι 385 πολιτικά τοποθετούμενοι υπάλληλοι εισπράττουν το 75% των χρημάτων της. Στον αθλητισμό δεν γίνεται καμία αξιολόγηση, στα σωματεία δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εγκαταλειφθήκαν χωρίς σχέδιο, κλείνουν κολυμβητήρια και άλλοι χώροι άθλησης. Αθλητικά κέντρα υποτίθεται ότι λειτουργούν με δύο υπαλλήλους χωρίς ρεύμα με καταστροφές και σαπίζουν στην κυριολεξία. Με τα ΤΕΦΑΑ δεν υπάρχει καμιά συνεργασία, χαρακτηριστικά να σας πω ότι ο Βλάσης Μάρρας δεν μπορούσε να κάνει ειδικότητα!!! Το μοντέλο του ελληνικού αθλητισμού που ξέραμε έχει πεθάνει, και το νέο δεν υπάρχει. Ζητήσαμε ένταξη στην γενική κυβέρνηση με το μίνιμουμ της επιχορήγησης και είχαν προαποφασίσει τον οικονομικό στραγγαλισμό του αθλητισμού. Είναι πολλοί παράγοντες έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον χώρο.»

Ο Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της ομοσπονδίας Πάλης Κώστας Θάνος, καυτηρίασε το παρελθόν και εστίασε ως βασικές αιτίες του κακού, την εμπλοκή της πολιτικής στον αθλητισμό, αλλά και την επίδειξη του συστήματος να χειραγωγήσει τον αθλητισμό για κομματικά αλλά και προσωπικά οφέλη κυρίως για ψηφοθηρία. Τα πολλά λεφτά των προηγούμενων χρόνων έκανα πολύ κακό σε πολλά πράγματα.».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πάλης αναφέρθηκε και στην προκλητική και ανιστόρητη διάθεση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ να βγάλει από το Ολυμπιακό πρόγραμμα το με αρχαιοελληνικές ρίζες άθλημα του, με καθαρά εμπορικά κριτήρια, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του γιατί δεν έχουμε αντιδράσει επισήμως ακόμη ως χώρα, και ευελπιστώντας ότι τελικά η απειλή δεν θα γίνει πράξη. Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Θάνος επεσήμανε πως «Παρά το γεγονός ότι σχεδιάζουν αθλητικά νομοσχέδια εν αγνοία μας ,θα πρέπει να αποφασίσουμε:
1) Τι αθλητισμό θέλουμε. 2) Τι μοντέλο διοίκησης θέλουμε. Είναι αναγκαίος και άμεσος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Ε.Ο.Ε.»

Ο συνάδελφος Νίκος Κωνσταντόπουλος από την εφημερίδα «Καθημερινή» στην εισήγηση του μεταξύ άλλων υπογράμμισε στην τεράστια ευθύνη παραγόντων και πολιτείας στην διαχείριση πακτωλού χρημάτων τα προηγούμενα πολλά χρόνια, αλλά και στην συνευθύνη του τύπου στην κατιούσα πορεία του αθλητισμού, για να καταλήξει στις εξής προτάσεις: «Οφείλουμε ως χώρα να ρίξουμε το βάρος στην ανάπτυξη σε βάθος στην ανάπτυξη του λαϊκού και μαζικού αθλητισμού και την στήριξη των σωματείων. Οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών να βασίζονται όχι τόσο στις διεθνείς διακρίσεις, αλλά στην ουσιαστική καλλιέργεια των αθλημάτων. Είναι μονόδρομος η λειτουργική συνένωση των αθλητικών ομοσπονδιών»

Τέλος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πινγκ-Πονγκ Μανώλης Κολυμπάδης ξεκίνησε την παρέμβαση του λέγοντας ότι: «Είμαι ένα από τα 32 λαμόγια του ελληνικού αθλητισμού όπως μας αποκαλούν. Δεν είμαι παιδί κομματικού σωλήνα, αλλά υπηρετώ το άθλημα μου πολλές δεκαετίες. Φτάσαμε σε αυτό το χάλι γιατί υιοθετήσαμε το Κουβανικό μοντέλο με άκρατη και ακατάσχετη κρατικοποίηση του αθλητισμού. Πακτωλός χρημάτων που μοίρασε το κράτος προσέλκυσε άτομα με ύποπτες επιδιώξεις και συμφέροντα. Το φαινόμενο είχε παρενέργειες με την έξαρση της βίας και του ντόπινγκ και στα ομαδικά αθλήματα. Για να βγούμε από το τέλμα απαιτείται άμεσα: 1) Σχέδιο 2) Διαφάνεια 3) Δικαιοσύνη 4) Αθλητική λογική 5) Ευαισθησία απέναντι στην κοινωνία.
Αναγκαία όσο ποτέ: 1) Η επαναξιολόγηση όλων των αθλημάτων 2) Ο εξορθολογισμός του διοικητικού προσωπικού 3) Η Συγκρότηση ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών 4) Η συστέγαση όλων των αθλητικών ομοσπονδιών 5) Η δέσμευση χορηγικής υποστήριξης από τον νέο ιδιοκτήτη της ΟΠΑΠ. Α. Ε 6) Η ένταξη του προσωπικού στο ενιαίο μισθολόγιο 7) Ο επαναπροσδιορισμός λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων 8) Η παρέμβαση στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή όλων των αθλημάτων.