Η αγωνία στο κόκκινο! Στην 5η και τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος οι εθνικές μας ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών και γυναικών τα παίζουν όλα για όλα αύριο το βράδυ σε δύο διαφορετικά μέτωπα με στόχο την παραμονή στην 1η (Championship Division) και τη 2η κατηγορία αντίστοιχα (Challenge Division).
Στις 7μ.μ., στην αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, οι άνδρες υποδέχονται την Ουγγαρία με την οποία ισοβαθμούν στην τελευταία θέση του γκρουπ Β. Οι εκατοντάδες Έλληνες φίλαθλοι, που αναμένεται να γεμίσουν τις εξέδρες, θα έχουν την ίδια ώρα το μυαλό τους και στην ομάδα των γυναικών, η οποία στις 7.30μ.μ. αντιμετωπίζει στην Πάρμα την Ιταλία, με την οποία είναι μαζί στην ουρά του γκρουπ Α. Οι αγώνες είναι πολύ δύσκολοι και περίπλοκα σενάρια δεν υπάρχουν. Αν πάρουν τις πολυπόθητες νίκες τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα διατηρούνται στις κατηγορίες τους σε βάρος των αυριανών αντιπάλων τους κι εκεί θ’ αγωνιστούν στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας (Σβέσατ 4-13 Οκτωβρίου). Αν συμβεί το απευκταίο και χάσουν, τότε υποβιβάζονται και η διοργάνωση του Σβέσατ θα τα βρει στη Challenge και τη Standard Division αντίστοιχα.
Η ομάδα του Κώστα Βατσακλή θα στηριχτεί στους Παναγιώτη Γκιώνη (νούμερο 21 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη), Καλλίνικο Κρεάνγκα, (Νο 27), Κώστα Παπαγεωργίου (Νο 89) και Κώστα Λαγογιάννη. (Νο 143). Ο Κρεάνγκα έχει αγωνιστεί στα εντός έδρας ματς με τη Ρωσία (η μοναδική νίκη έως σήμερα) και την Κροατία, ο Γκιώνης και ο Παπαγεωργίου ήταν παρόντες σε όλα τα παιχνίδια, ενώ ο Λαγογιάννης ήταν παρών στην πρεμιέρα στη Λευκορωσία. Η επιλογή του τελευταίου στην «αποστολή» και το ενδεχόμενο ν’ αγωνιστεί έχει σχέση με την ικανότητά του απέναντι στην άμυνα, δεδομένου ότι οι Μαγυάροι διαθέτουν παίκτη στο στυλ του Γκιώνη, τον Άνταμ Πατάντιους. Είναι μάλιστα, ο πρώτος Ούγγρος στη διεθνή κατάταξη (στην Ευρώπη τον Μάρτιο στο νούμερο 39). Πέρα από τον προαναφερόμενο, ο ομοσπονδιακός προπονητής των Ούγγρων Χάρτζι Ζολτ έχει στην Αθήνα τους Γιάνος Γιάκαμπ (Νο 88 στο ευρωπαϊκό ranking list) και Ντάνιελ Ζβικλ (Νο 57). Τελευταία στιγμή άλλαξε το πλάνο με τον Ντάνιελ Κοσίμπα (Νο 91), ο οποίος τελικά έμεινε εκτός αποστολής κι έτσι η σύνθεση των αντιπάλων είναι από τώρα γνωστή.
Η ΓΝΩΡΙΜΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ
Μέσα στη δεκαετία του 2000 η εθνική ανδρών έχει έρθει αρκετές φορές στη θέση να διεκδικεί τελευταία στιγμή τη «σωτηρία» της στην κορυφαία ευρωπαϊκή κατηγορία. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:
– Τον Δεκέμβριο του 2001 η Ελλάδα κάμπτει με 3-2 την Πολωνία στο Σ.Ε.Φ. και στο φινάλε των μπαράζ (στα οποία μετέχει και η Ρωσία) εξασφαλίζει την παραμονή στη Σούπερ κατηγορία τότε του Ευρωπαϊκού Λιγκ
– Τον Φεβρουάριο του 2003 πετυχαίνει μεγάλη νίκη επί της Αυστρίας μέσα στο Ίνσμπρουκ με 3-0 και σώζει ξανά την παρτίδα. Είχε φτάσει και τότε να δώσει αγώνες μπαράζ
– Τον Ιανουάριο του 2005 γνωρίζει καταδικαστική ήττα 3-2 από το Βέλγιο στην Ελευσίνα. Τότε ήταν φινάλε του ομίλου, η Ελλάδα περιορίστηκε στην τελευταία θέση και πριν από το ματς με τους Βέλγους (τον Νοέμβριο του 2004) είχε παίξει καθοριστικό ρόλο η αναπάντεχη εκτός έδρας ήττα 3-0 από τη Σερβία, για την οποία κάναμε λόγο χτες. Όλα αυτά τα παιχνίδια ήταν για διοργάνωση ανάλογη της σημερινής και για την εθνική μας είχαν αγωνιστεί οι Κρεάνγκα, Τσιόκας και Γκιώνης.
– Παρόμοια η θέση των διεθνών μας και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αγίας Πετρούπολης τον Οκτώβριο του 2008. Ο Κρεάνγκα ήταν απών, Τσιόκας, Γκιώνης, Παπαγεωργίου χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα παιχνίδια και η ομάδα απέτυχε να μείνει στην 1η κατηγορία. Καθοριστικός ο αγώνας με την Πολωνία για τις θέσεις 13-14 όπου ήρθε η ήττα με 3-1 και ο υποβιβασμός.
Η σημαντική εμπειρία λοιπόν, από αγώνες «με την πλάτη στον τοίχο», μπορεί ν’ αποδειχτεί χρήσιμη για τους Έλληνες αθλητές στη διαχείριση του αγώνα, ωστόσο ένα άλλο στοιχείο, που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν ψυχολογικά, είναι η αρνητική παράδοση. Από το 2001 και μετά εμφανίζουν τέσσερις ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008, όπου η εθνική μας έπεσε στη Challenge Division, στο πρώτο από τα ματς του ταμπλό 9-16 είχε χάσει 3-1 από την Ουγγαρία. Τότε είχαν αγωνιστεί από τη σημερινή ομάδα ο Ζβικλ και ο Γιάκαμπ, ενώ τη τριάδα είχε συμπληρώσει ο Πάτσι. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2011 στην Πολωνία η Ελλάδα συνάντησε τους Μαγυάρους στο ταμπλό των θέσεων 5-8. Έχασε 3-1 αγωνιζόμενη με τους Κρεάνγκα, Γκιώνη, Παπαγεωργίου, ενώ οι αντίπαλοι παρέταξαν κατά σειρά τους Γιάκαμπ, Κοσίμπα και Πατάντιους.
Επίσης, σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2005 στο Άαρχους, η Ουγγαρία είχε επικρατήσει 3-1 στον τελικό της Challenge Division, απλά εκείνο το παιχνίδι ήταν άνευ σημασίας με τις δύο ομάδες να έχουν εξασφαλίσει την άνοδο. Πιο παλιά τέλος, για τους ομίλους του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2001, στην Οζάκα της Ιαπωνίας, η προσεχής μας αντίπαλος είχε νικήσει με 3-2.
Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1979 στην Κορέα η Ουγγαρία (με Ίστβαν Γιόνιερ, Γκαμπόρ Γκέργκελι, Τιμπόρ Κλαμπάρ, Τιμπόρ Κρέιζ στην τρομερή τότε ομάδα, που είχε πετύχει δύο νίκες επί της Κίνας) έχει να παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια δύο πολύ καλές θέσεις σε κορυφαίες διοργανώσεις. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας το 2010 κατέκτησε την 8η θέση (είχε στη σύνθεση τους Γιάκαμπ, Κοσίμπα, Πάτσι και αναπληρωματικό τον Πατάντιους) κι ένα χρόνο μετά, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκντανσκ, την 6η θέση (με Γιάκαμπ, Κοσίμπα, Πατάντιους, Φαζέκας και Νάγκι). Να προσθέσουμε ότι ο Πατάντιους έχει πάρει μέρος και στα τέσσερα παιχνίδια των προκριματικών, ο Κοσίμπα έχει αγωνιστεί σε τρία, ο Ζβικλ σε δύο και ο Γιάκαμπ σε ένα. Δύο συμμετοχές έχει και ο Κρίστιαν Νάγκι, που τώρα έμεινε από την αρχή εκτός αποστολής. Στο αμέσως προηγούμενο ματς, αυτό εντός έδρας με τη Λευκορωσία στις 29 Ιανουαρίου (έληξε 1-3), την τριάδα είχαν συγκροτήσει οι Πατάντιους, Γιάκαμπ και Ζβικλ.
Η Ουγγαρία είχε πετύχει απέναντι στην Κροατία και μάλιστα εκτός έδρας (3-1) τη μοναδική νίκη της στη διοργάνωση. Εκτός από την παραμονή αύριο κρίνεται και η πρωτιά στο γκρουπ Β της Championship Division! Κρίνεται στην Αγία Πετρούπολη όπου διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι ισόβαθμες στην κορυφή του γκρουπ Ρωσία και Κροατία. Το κίνητρο της 1ης θέσης δεν έχει να κάνει μόνο με το πρεστίζ, αφού τα αποτελέσματα στα προκριματικά παίζουν ρόλο για τις τοποθετήσεις των φαβορί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η κατηγορία θα έχει και στο Σβέσατ δώδεκα ομάδες και οι δύο πρώτες από τα ισάριθμα γκρουπ θα βρεθούν απευθείας στην τελική 8άδα του αγωνίσματος. Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής συμπληρώνει η αναμέτρηση της Λευκορωσίας με την Αυστρία στο Μινσκ. Η Ελλάδα σε περίπτωση νίκης αύριο δεν μπορεί να πάρει καλύτερη θέση από την 5η, καθώς είτε με την Αυστρία ισοβαθμήσει είτε με τη Λευκορωσία υστερεί στα μεταξύ τους.
Επί τη ευκαιρία να σημειωθεί ότι στο γκρουπ Α θα είναι σίγουρα νικήτρια η εντυπωσιακή Πορτογαλία, η οποία κατέβαλλε ακόμα και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία. Στον τελευταίο της αγώνα θα παρατάξει νεαρή ομάδα για ν’ αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Σουηδία. Η Γερμανία και η Γαλλία, που συγκατοικούν στη 2η θέση δίνουν πολύ ενδιαφέροντα αγώνα στο Μέρσεμπουργκ, ενώ το πρόγραμμα κλείνει με το παιχνίδι Ισπανίας-Σερβίας. Τελευταία στο γκρουπ είναι η Σερβία χωρίς νίκη, προτελευταίες η Σουηδία και η Ισπανία με μία νίκη. Οι Σέρβοι μπορούν να γλιτώσουν την πτώση στη Challenge Division αν επικρατήσουν των Ιβήρων, μόνο που εξακολουθούν να μην έχουν μαζί τους τον πρώτο αθλητή τους στην παγκόσμια κατάταξη, τον Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς, ο οποίος αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση.
ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Η εθνική μας ομάδα των γυναικών έφτασε νωρίς το μεσημέρι στον τελικό της προορισμό και με δύο προπονήσεις απόψε και αύριο το πρωί θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καρύτσας έχει στην αποστολή τις Μαρία Χριστοφοράκη (νούμερο 174 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη), Κατερίνα Τόλιου (Νο 183) και Αγγελίνα Παπαδάκη (παραμένει εκτός πινάκων αξιολόγησης). Η Ιταλία έχει γνωστοποιήσει ότι θα επιλέξει την τριάδα ανάμεσα στις Νικολέτα Στεφάνοβα (νούμερο 44 στον ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης), Λίζα Ριντόλφι (Νο 135), Ντεμπόρα Βιβαρέλι (Νο 139) και Τζόρτζια Πικολίν (Νο 307). Όπως αναμενόταν λοιπόν, επιστρατεύεται ξανά η πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του ομαδικού και δευτεραθλήτρια Ευρώπης του διπλού γυναικών Νικολέτα Στεφάνοβα. Έτσι είχε γίνει και στα τέλη Ιανουαρίου στον αγώνα με τη Σουηδία, όπου πάντως η παρουσία της δεν βοήθησε καθόλου.
Οι γειτόνισσες έχασαν και τότε 3-0, όπως και σε όλους τους αγώνες τους έως τώρα στα European Championships Qualifications! Δεν υπάρχει αμφιβολία ωστόσο, ότι για τις Ελληνίδες διεθνείς η αριστερόχειρας αθλήτρια είναι πολύ δυνατή με την ποιότητα και την εμπειρία της. Από κει και πέρα η Ιταλία, που μετά την ανανέωση έχει πέσει φυσιολογικά στο διεθνές στερέωμα, έχει χρησιμοποιήσει πολλές νεαρές αθλήτριες στα παιχνίδια του γκρουπ Α. Η Λίζα Ριντόλφι έχει τρεις συμμετοχές, η Ντεμπόρα Βιβαρέλι, η Τσιάρα Κολαντόνι και η Τζόρτζια Πικολίν από δύο, η Ελίζα Τρότι και η Ροσέλα Σκαρντίνιο από μία. Ιδία άποψη για τις περισσότερες από τις συγκεκριμένες αθλήτριες έχει η Αγγελίνα Παπαδάκη, που θυμίζουμε ότι αγωνίζεται στη Serie Α της Ιταλίας με τη φανέλα της Νορμπέλο. Μάλιστα, φέτος έχει αντιμετωπίσει κάποιες με επιτυχία κι αυτό ίσως είναι στοιχείο, που παίξει τον ρόλο του.
Η εθνική μας έχει θετική παράδοση με την Ιταλία και προέρχεται από τρεις νίκες στη σειρά! Η πιο πρόσφατη ήταν με 3-2 σε ματς κατάταξης (θέσεις 23-24) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκντανσκ το 2011 και είναι και το σημείο στο οποίο πρέπει να σταθεί περισσότερο κανείς, αφού τέθηκαν αντιμέτωπες αθλήτριες, που φοράνε και τώρα το εθνόσημο. Για την Ελλάδα είχαν παίξει Χριστοφοράκη, Τόλιου, Εξάρχου και είχαν πετύχει από μία νίκη, ενώ στην τριάδα της Ιταλίας ήταν οι Κολαντόνι, Ριντόλφι και Σκαρντίνιο.
Προηγήθηκαν δύο ακόμα σπουδαίες νίκες για την εθνική μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010 στην Οστράβα, όμως τότε αγωνιζόταν η Κατερίνα Ντουλάκη και είχε καθοριστική συμβολή με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρώτα στον όμιλο της Challenge Division η ελληνική ομάδα είχε νικήσει 3-1 με δύο μεγάλες νίκες της Ντουλάκη (κόντρα στη δευτεραθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών το 2003 Ταν Γουενλίνγκ Μονφαρντίνι και τη Στεφάνοβα) και μία της Χριστοφοράκη και μετά σε παιχνίδι κατάταξης, πάλι με δύο νίκες της Ντουλάκη (εκεί χρησιμοποιήθηκε μόνο η Στεφάνοβα από τις κορυφαίες Ιταλίδες) και μία της Χριστοφοράκη. Η Τουρίνι είχε κλείσει την ιταλική τριάδα στο πρώτο ματς, η Βιβαρέλι και η Τουρίνι στο δεύτερο.
Τα υπόλοιπα δύο παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής του γκρουπ Α είναι Λιθουανία-Ουκρανία και Σερβία-Σουηδία. Στερούνται βαθμολογικού ενδιαφέροντος όμως, καθώς η αήττητη Ουκρανία έχει σίγουρη την 1η θέση και την άνοδο στη Championship Division, ενώ οι άλλες τρεις ομάδες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή στη Challenge Division. Εξάλλου, στο γκρουπ Β θα τερματίσει σίγουρα πρώτη η Τουρκία, που επίσης έχει μόνο νίκες, ενώ η ουραγός Εσθονία θα προσπαθήσει να νικήσει αύριο εκτός έδρας τη Βουλγαρία και ν’ αποφύγει τελευταία στιγμή τον υποβιβασμό. Η Βουλγαρία είναι 5η αυτή τη στιγμή κι αν χάσει θα υστερήσει στην ισοβαθμία.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Β ΤΗΣ CHAMPIONSHIP DIVISION ΑΝΔΡΩΝ (σε 4 αγώνες)
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Ρωσία 7 10-7
-. Κροατία 7 10-8
3. Αυστρία 6 10-8
-. Λευκορωσία 6 7-8
5. Ελλάδα 5 7-10
————————————————-
-. Ουγγαρία 5 7-10
H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Α ΤΗΣ CHALLENGE DIVISION ΓΥΝΑΙΚΩΝ (σε 4 αγώνες)
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Ουκρανία 8 12-3
—————————————————-
2. Σουηδία 7 11-5
-. Σερβία 7 10-4
4. Λιθουανία 6 8-7
5. Ελλάδα 4 2-12
—————————————————–
-. Ιταλία 4 0-12