Κατά 11 εκατομμύρια ευρώ θα είναι, τελικά, αυξημένος ο προϋπολογισμός των αθλητικών ομοσπονδιών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης.

Κατά 11 εκατομμύρια ευρώ θα είναι, τελικά, αυξημένος ο προϋπολογισμός των αθλητικών ομοσπονδιών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο νέο κτίριο όπου στεγάζεται πλέον το Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο Μαρούσι. Ετσι, οι ομοσπονδίες θα λάβουν συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 14 εκατομμυρίων ευρώ που προβλεπόταν αρχικά. «Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά τον αθλητισμό και επενδύει σε αυτόν», επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού. «Του ανέλυσα την κατάσταση και ενέκρινε να δοθούν επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ. Στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές αβάντες στους προϋπολογισμούς. Εγώ δεν κάνω σε κανέναν. Θα κοιτάξουμε να πάνε τα χρήματα εκεί που πραγματικά πρέπει».

Ο κ. Ιωαννίδης ανακοίνωσε παράλληλα ότι με το νέο νόμο θα ισχύσουν αναδρομικά -από το 2008- τα κίνητρα των αθλητών σχετικά με την εισαγωγή τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: «Το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος», υπογράμμισε. «Εκτός από. τον Πάπα, όλοι οι άλλοι κάνουν λάθη. Κάναμε λάθος το 2008 και τώρα το διορθώνουμε με το νέο νόμο». Αυτός ο νόμος αφορά όσους πήραν μια από τις έξι πρώτες θέσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα και μια από τις τρεις πρώτες σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι θα δημιουργηθούν δύο Αθλητικά Σχολεία, ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη, στα οποία θα υπάρχει και τμήμα ΑμεΑ. «Τα Σχολεία αυτά θα είναι ανάλογα με τα μουσικά», είπε. «Τα παιδιά θα κάνουν κανονικά τα μαθήματά τους, αλλά θα εξειδικεύονται στον αθλητισμό. Οσον αφορά στους μαθητές της περιφέρειας, θα μπορούν να μένουν μέσα στα Σχολεία αυτά και να σιτίζονται. Εχουμε υποχρέωση να προσέχουμε τα παιδιά. Θα μετρήσουμε το βάρος τους, το ύψος τους, θα κάνουμε λιπομέτρηση και θα δούμε τις διατροφικές συνήθειές τους. Τα παιδιά θα πάνε στα Αθλητικά Σχολεία βάσει των αποτελεσμάτων τους. Θα σταλεί, μάλιστα, μια σχετική εγκύκλιος σε όλα τα σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα για τα παιδιά είναι τριετές και το κόστος του ανέρχεται σε 500.000 ευρώ ετησίως, το οποίο έχει πληρωθεί από τον ΟΠΑΠ. Αναλογεί περίπου μισό ευρώ για κάθε παιδί, αφού αφορά 950.000 μαθητές, συνολικά». Ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε στη συνέχεια την επιθυμία του να μην πληρώνει κανένα παιδί που πηγαίνει σε Εθνικό στάδιο ή κολυμβητήριο.

Σχετικά με το θέμα της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγιου Κοσμά, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι συνεχίζεται κανονικά, ενώ πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Αττικής θα δώσει το ποσό του 1.400.000 ευρώ για την λειτουργία των πισινών του Κέντρου, καθώς και για άλλα έξοδα. Αναφερόμενος στις δράσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Καταγράφουμε την ακίνητη περιουσία της ΓΓΑ, ενώ φτιάχνουμε τον αθλητικό χάρτη». Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για δύο ακόμη καίριους τομείς, που θα υπάρξει δράση: «Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι καταπιέζουμε τα μικρά παιδιά και πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλο είναι αθλητισμός κι άλλο πρωταθλητισμός. Ο δεύτερος τομέας είναι πως μπορούμε με τον αθλητισμό να καταπολεμήσουμε αρρώστιες και ειδικά τον παδικό διαβήτη, Πολλά παιδιά έχουν γλιτώσει τον διαβήτη, λόγω του αθλητισμού».

Ακόμη, ο κ. Ιωαννίδης σχολίασε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να βγει η πάλη από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να μην ισχύσει αυτή η απόφαση. Η πάλη είναι ευγενικό άθλημα».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε και για την αποκέντρωση του αθλητισμού, τονίζοντας ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει την δράση αυτή, ενώ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να δοθούν χρήματα σε σωματεία που έχουν πραγματική ανάγκη για ανάπτυξη. Για το θέμα της κάρτας υγείας της ΕΠΟ, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως πρότεινε να πληρώσει η ίδια η εταιρεία τα λειτουργικά έξοδα και όχι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για μία διετία.
Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφερόμενος στο θέμα των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας σε βάρος αθλητικών συντακτών, υπογράμμισε: «Λειτουργούμε με το μυαλό και όχι με τα μπράτσα. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι συμπεριφορές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ