Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος κήρυξε στο Λόφο της Πνύκας, παρουσία του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, την έναρξη των εργασιών της 59ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 15 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος κήρυξε στο Λόφο της Πνύκας, παρουσία του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, την έναρξη των εργασιών της 59ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 15 Ιουνίου.

Το βασικό θέμα της Συνόδου είναι: «Ολυμπιακή Διπλωματία και Ειρήνη» με ειδικό θέμα: ««Ολυμπιακή Διπλωματία: Με ποιον τρόπο μπορούν τα Ολυμπιακά αθλήματα να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη διεθνή διπλωματία» και την Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα Λάμπης Νικολάου, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης και το μέλος της Εφορείας της ΔΟΑ Γκόρντον Τανγκ.

Στη Σύνοδο παίρουν μέρος 171 άτομα από 91 χώρες, ενώ υπάρχουν 14 συντονιστές και 9 ομιλητές. Τους νέους και τις νέες από όλο τον κόσμο, καλοσώρισε ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία έχει ανατεθεί το έργο της διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών και αυτό πράττει για σχεδόν 60 χρόνια τώρα με επιτυχία, αναπτύσσοντας με κάθε πρόσφορο εκπαιδευτικό μέσο την Ολυμπιακή παιδεία, σε κάθε επίπεδο μελών της Ολυμπιακής οικογένειας.  

Οι εποχές έχουν αλλάξει και το motto Citius – Altius – Fortius, το οποίο ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων προώθησε προκειμένου να δώσει υπόσταση στη σημασία κυρίως της φυσικής άσκησης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, φαίνεται πλέον μακρινό! Είναι ίσως καιρός να «ξαναδιαβάσουμε» τον Κουμπερτέν λαμβάνοντας υπ’ όψη τα σύγχρονα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις των καιρών μας. 

Πιστεύω πως στη σημερινή, εύθραυστη πολιτικά παγκόσμια κατάσταση, η Ολυμπιακή εκπαίδευση πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτές τις προκλήσεις και να δώσει έμφαση στην πρακτική τους αντιμετώπιση. Γι’ αυτό και το motto Citius –- Altius – Fortius που απευθύνεται στον σύγχρονο άνθρωπο, θα πρέπει να συμπληρωθεί, ακολουθώντας μια σύγχρονη απόδοση, με τα «ισορροπημένος», «καλύτερος», «ειρηνικός». Γιατί μόνον επιτυγχάνοντας συνολικά τις παραπάνω προτροπές, μπορείς να πλησιάσεις ασφαλέστερα την υπέρτατη Ολυμπιακή Αξία της Αριστείας!
Προς αυτήν την κατεύθυνση, αγαπητοί μου φίλοι από όλο τον κόσμο, θα σας οδηγήσει η Ολυμπιακή παιδεία για να ανακαλύψετε μέσα από αυτήν και τον Ολυμπιακό πολιτισμό!»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Λόφο της Πνύκας, έγινε απονομή της τιμητικής διάκρισης «Oλυμπία» της ΔΟΑ, στον Ολυμπιονίκη Valeriy Borzov, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ουκρανία ενώ απονεμήθηκε και η τιμητική διάκριση «Αθηνά», στην Ολυμπιακή Ακαδημία της Κινεζικής Ταϊπέι.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Τόμας Μπαχ, τόνισε μεταξύ άλλων:  Στόχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι η διαφύλαξη αυτής της πολύτιμης ελληνικής κληρονομιάς και η προώθηση του Ολυμπιακού πνεύματος στον σημερινό μας κόσμο. Λειτουργεί εν πολλοίς ως ο ακαδημαϊκός πυλώνας του Ολυμπιακού Κινήματος, εφαρμόζοντας τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές αρχές του Ολυμπισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία βοηθάει και στηρίζει τη ΔΟΕ στην πρωταρχική της αποστολή που είναι να θέσει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στη ΔΟΑ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρο Κούβελο και τα μέλη της Εφορείας. Υπό την εξαιρετική τους ηγεσία, η ΔΟΑ έθεσε τα θεμέλια ενός θεσμού που θα συμβάλει στην ενίσχυση του Ολυμπιακού πνεύματος.

Στον σημερινό εύθραυστο κόσμο, χρειαζόμαστε το Ολυμπιακό πνεύμα περισσότερο από ποτέ. Ακούμε σχεδόν καθημερινά ειδήσεις για άνοδο του εθνικισμού, δυσπιστία και προστατευτισμό. Σε μια εποχή παγκόσμιων κρίσεων, βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις απομόνωσης, διχασμού και λιγότερης συνεργασίας. Το παράδοξο είναι ότι, στη σημερινή ψηφιακή εποχή που οι ευκαιρίες επικοινωνίας είναι περισσότερες από ποτέ, υπάρχει λιγότερος διάλογος και λιγότερη επαφή με άτομα που έχουν διαφορετικές απόψεις.

Σε έναν κόσμο που διχάζεται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεχωρίζουν ως η μόνη εκδήλωση που συγκεντρώνει όλη την υφήλιο σε μια ειρηνική αναμέτρηση. Φέτος που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή γιορτάζει την 125η επέτειό της, τα ιδανικά και οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, που αναβίωσε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν είναι πιο επίκαιρα από ποτέ».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος είπε: «Η ΔΟΕ, αντιλαμβανόμενη πλήρως τη σημασία της διπλωματίας στον αθλητισμό και τη δύναμή του στην προώθηση της ενότητας, έχει επιτελέσει αξιοσημείωτο έργο προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαι βέβαιος ότι θυμάστε όλοι την ομάδα προσφύγων που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ενώ στους προσεχείς αγώνες στο Τόκιο του χρόνου θα έχουμε και πάλι συμμετοχή ομάδας προσφύγων. Επίσης, είμαι βέβαιος ότι οι στιγμές κατά την Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Αγώνων στην PyeongChang, όταν οι αθλητές της Δημοκρατίας της Κορέας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας παρήλαυναν μαζί, θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφέρω ακόμη τη στενή και συνεχή συνεργασία της ΔΟΕ με τα Ηνωμένα Έθνη».

Τα μουσικά μέρη της εκδήλωσης ερμήνευσε η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση της Kωνσταντίνας Πιτσιάκου και συνόδευσε η πιανίστα Μαρία Νεοφυτίδου.