Λεπτομέρειες διευθετούνται για τη διεξαγωγή του 23ου διεθνούς συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που διοργανώνει στην Κομοτηνή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκδήλωση που αρχίζει αύριο στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου, με την επίσημη τελετή έναρξης να είναι ορισμένη για τις 20.00 και ολοκληρώνεται την Κυριακή (17/5).

Λεπτομέρειες διευθετούνται για τη διεξαγωγή του 23ου διεθνούς συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που διοργανώνει στην Κομοτηνή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκδήλωση που αρχίζει αύριο στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου, με την επίσημη τελετή έναρξης να είναι ορισμένη για τις 20.00 και ολοκληρώνεται την Κυριακή (17/5). 

Περισσότεροι από 500 προσδιορίζεται πως θα είναι οι σύνεδροι, Ελληνες και ξένοι, με τους τελευταίους να προέρχονται από τις Αυστραλία, Ιράν, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Καζακστάν, Νορβηγία, ενώ 250 είναι ο αριθμός των ατόμων (φοιτητές, διδάσκοντες και όχι μόνο), που δήλωσαν συμμετοχή για εθελοντική εργασία στο συνέδριο. Σεμινάρια και στρογγυλές τράπεζες (9 και 11 αντίστοιχα), με εκλεκτούς ομιλητές, περιλαμβάνονται στις εργασίες του συνεδρίου, στο πλαίσιο των οποίων, επίσης, θα παρουσιαστούν 141 προφορικές και 121 αναρτημένες ανακοινώσεις με ερευνητικές μελέτες και εργασίες, πρακτικού ενδιαφέροντος, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της αθλητικής επιστήμης.

«Είμαστε έτοιμοι, ώστε αύριο στις 8 το πρωί να αρχίσουμε τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από το 1993 και έχει διαρκώς ανοδική πορεία. Στηρίζεται από σταθερούς και καινούργιους φίλους, αλλά και με καλές διασυνδέσεις, καθώς δουλεύουμε όλοι, με μεράκι, γι’ αυτό. Είμαι σίγουρος ότι και φέτος όλο θα πάνε καλά», επισήμανε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Αντώνης Καμπάς, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
 
Βραβεύσεις
 
Επίτιμη προσκεκλημένη στο συνέδριο είναι η επιστημονική ομάδα της Ομοσπονδίας Πάλης του Καζακστάν, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Νταουλέτ Τουρλικχάνοφ, κάτοχο δύο Ολυμπιακών μεταλλίων (ασημένιο στη Σεούλ, χάλκινο στη Βαρκελώνη) και τριών παγκοσμίων (χρυσό το 1999, ασημένιο το 1993, και χάλκινο το 1987). Το βραβείο «Νίκος Σαμαράς», επιπλέον, που έχει θεσπιστεί από τους διοργανωτές του συνεδρίου, στη μνήμη του προ διετίας αδικοχαμένου, από εγκεφαλικό ανεύρυσμα, διεθνή βολεϊμπολίστα, θα δοθεί φέτος στον Γιώργο Ιωάννη Τσιάνο, τον Ελληνα υπεραθλητή γιατρό, που πρόσφατα ολοκλήρωσε τον Marathon de Sables, έναν από τους πιο αντίξοους υπερμαραθωνίους στην έρημο Σαχάρα. Επίτευγμα με τον οποίο έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που ολοκλήρωσε τρεις από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις του κόσμου κάτω από ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες. Τη βράβευση του κ. Τσιάνου, ο οποίος θα αποτελέσει και τον κεντρικό ομιλητή του συνεδρίου, προσκλήθηκε να κάνει η σύζυγος του αείμνηστου, Νίκου Σαμαρά, Ελένη Δούκα.
 
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
 
Αναλυτικά, τα σεμινάρια και οι στρογγυλές τράπεζες στο συνέδριο έχουν ως εξής:

1) Baby Swimming, 2) Tai Chi και Qi Gong – εναλλακτικές μορφές άσκησης και οι εφαρμογές τους, 3) 16Ο Κλινικό-Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης & Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ):  Άσκηση και Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης, 4) Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Course Provider CPR/AED), 5) Παίζω με κάτι από το τίποτα: δραστηριότητες κινητικής αναψυχής με απλά και (επ)ανακυκλώσιμα υλικά, 6) Τένις στο Δημοτικό σχολείο, οργάνωση μαθήματος στο τένις , ατομικό και ομαδικό μάθημα, 7) Pilates με ελαστικές ταινίες (Bands) Thera-Band® , 8) Διαθεματική διδασκαλία μέσω της Φυσικής Αγωγής στα τμήματα συνεκπαίδευσης- πρακτικές εφαρμογές, 9) Fitness Party.
 
Στρογγυλές Τράπεζες

1)Ο Βιο-ιατρικός Βελονισμός στη Φυσική Αποκατάσταση Αθλητών, 2) Θεραπευτική Άσκηση στον Εργασιακό Χώρο (THEWS) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ κατηγορία «Στρατηγικών Συμπράξεων» (Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης), 3) Απολογιστική ημερίδα του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΤΕΦΑΑ «Αθλητικός Τουρισμός» (3ος -4ος κύκλος), 4) Καλές πρακτικές και καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία της φυσικής αγωγής στο Λύκειο, 5) Προώθηση παραδοσιακών και αρχαίων αθλημάτων και παιχνιδιών, 6) Τουρισμός και αναπηρία, 7) Συναισθηματική νοημοσύνη & ποιότητα ζωής: Νέες ερευνητικές προσεγγίσεις μετά από το πόρισμα των χορευτικών δραστηριοτήτων, 8) Ταχύτητα ή φορτίο για τη φυσιολογική επιβάρυνση του οργανισμού μέσω της άσκησης; 9) Άσκηση και οξειδωτικό στρες: Σύγχρονες θεωρητικές και πειραματικές προσεγγίσεις, 10) «Εν Σώματι»:  Μια καλή πρακτική για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής στο περιβάλλον του σχολείου, 11) Ολυμπιακή Πάλη και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.