Μεγάλη αγωνία μέχρι το φινάλε επιφυλάσσει εν τέλει για τα ελληνικά χρώματα η 7μηνη «περιπέτεια» στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Μεγάλη αγωνία μέχρι το φινάλε επιφυλάσσει εν τέλει για τα ελληνικά χρώματα η 7μηνη «περιπέτεια» στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Και δεν πρόκειται για κάτι απρόσμενο, αλλά για την επιβεβαίωση ενός πολύ πιθανού σεναρίου, καθώς από την έναρξη της διοργάνωσης, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012, ήταν σαφές ότι τόσο οι άνδρες στην 1η κατηγορία (Championship Division) όσο και οι γυναίκες στη 2η (Challenge Division) είχαν πολύ δύσκολο έργο για την παραμονή. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι και διαφορετική κατάληξη να είχαν τα δύο χτεσινοβραδινά ματς με τις ήττες από την Κροατία (3-2) και τη Λιθουανία (3-1) αντίστοιχα, πάλι στην τελευταία αγωνιστική, στις 12 Μαρτίου, θα κρινόταν η αποφυγή ή όχι του υποβιβασμού. Όντες στην τελευταία θέση των γκρουπ οι άνδρες θ’ αντιμετωπίσουν εντός έδρας την ισόβαθμή τους Ουγγαρία, οι γυναίκες εκτός έδρας την (επίσης ισόβαθμη) Ιταλία κι έχουν μπροστά τους έξι εβδομάδες να προετοιμαστούν κατάλληλα από κάθε άποψη. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα από τη μια πλευρά και η Αγγελίνα Παπαδάκη από την άλλη μιλούν για τα δύο καθοριστικά παιχνίδια, ενώ σχολιάζουν και τα χτεσινά ντέρμπι, όπου με βάση τη συνολική ελληνική παρουσία, όπως ήρθαν οι δύο ήττες θα μπορούσαν να καταγραφούν δύο νίκες, σημαντικές έστω από ψυχολογικής πλευράς.

ΚΡΕΑΝΓΚΑ: «ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΥ ΦΥΓΕΙ 2-0 ΣΤΑ ΣΕΤ Ο ΤΑΝ.»
«Ήταν ένα πολύ δυνατό ματς, όπως το περιμέναμε. Το στήσιμο δεν άρεσε στον κόουτς, καθώς υπολόγιζε να ξεκινήσει ο Παναγιώτης (σ.σ. Γκιώνης) με τον Γκάτσινα κι εγώ με τον Ταν Ρούι, αλλά τελικά δεν μας βγήκε σε κακό. Γενικά πήγαμε καλά και πέρα από το δικό μου παιχνίδι στο φινάλε θεωρώ ότι και ο Παναγιώτης μπορούσε τη νίκη με τον Ταν και ο Κώστας (σ.σ. Παπαγεωργίου) με τον Κόλαρεκ. Δυστυχώς, χάσαμε ξανά από την Κροατία, η οποία έδειξε ότι είναι καλύτερη ομάδα. Θέλουμε πάντως, να πούμε ένα ευχαριστώ και στον κόσμο, ο οποίος βοήθησε πολύ και δημιούργησε υπέροχη ατμόσφαιρα. Ήταν μία ωραία βραδιά», δήλωσε ο Κρεάνγκα και αναφορικά με τη δική του προσπάθεια ανέφερε: «Για την καθοριστική αναμέτρηση με τον Ταν αυτό που σκέφτομαι βασικά είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει ο αντίπαλός μου με 2-0 σετ. Εντάξει, με τον Γκάτσινα μπορεί να το γύρισα το παιχνίδι από 0-2, όμως ο Κινέζος έχει μεγαλύτερη εμπειρία, πολύ δύσκολα του ανατρέπεις τέτοιο προβάδισμα. Κι εγώ δεν φημίζομαι ότι γυρίζω αγώνες από 0-2 ή 0-3, σπάνια το κάνω, συνήθως τα παιχνίδια μου είναι μοιρασμένα. Για το τελευταίο σετ, όπου βρέθηκα μπροστά 9-4, δεν έχω να σχολιάσω κάτι ιδιαίτερο. Σημασία έχει ότι κάθε σετ τελειώνει στους 11 πόντους και κάθε αγώνας στα 3 ή τα 4 σετ. Και στο 2-2 σετ να πήγαινε το ματς κανένας δεν μπορεί να πει ότι θα έφτανα στην απόλυτη ανατροπή».
Για το καθοριστικό παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής με την Ουγγαρία ο νικητής του προπέρσινου ΤΟΠ 12 επισήμανε: «Είναι κι αυτό δύσκολο. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού, το 2011, η Ουγγαρία κατέκτησε την 6η θέση. Επίσης, βρεθήκαμε αντίπαλοι σε αγώνα κατάταξης, χάσαμε 3-1 κι εγώ γνώρισα δύο ήττες με 3-2 σετ από τον Κοσίμπα και τον Γιάκαμπ. Θέλει απόλυτη ετοιμότητα, θέλει συγκέντρωση και λίγη τύχη και ίσως μας βοηθήσει και η εμπειρία ότι έχουμε βρεθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν στη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα την κορυφαία κατηγορία».
Το βράδυ της Τρίτης η Ουγγαρία είχε εξαιρετικά δύσκολο έργο στη Βουδαπέστη απέναντι στη Λευκορωσία, διότι βρήκε απέναντί της τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Οι Λευκορώσοι επιβλήθηκαν 3-1 και ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου πέτυχε δύο εύκολες νίκες εναντίον του Γιάνος Γιάκαμπ και του «αμυντικού» Άνταμ Πατάντιους. Η τρίτη νίκη των Λευκορώσων ήρθε από τον Πάβελ Πλατόνοφ (3-2 τον Πατάντιους, που τοποθετήθηκε πρώτος παίκτης), ενώ για τους Ούγγρους το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα έφερε ο Ντάνιελ Ζβικλ κόντρα στον «αμυντικό» Τσετίνιν (3-1).
Στο Βιένε Νέουντορφ η Αυστρία είχε ξανά έξω πρωτοκλασάτα ονόματα (Σχλάγκερ, Γκάρντος) και δεν απέφυγε την ήττα από τη Ρωσία, που επιλέγει τριάδες ανάμεσα σε πλειάδα σπουδαίων αθλητών. Στο τελικό 2-3 ο Κιρίλ Σκάτσκοφ άνοιξε κι έκλεισε το σκορ. Αρχικά νίκησε τον Στέφαν Φέγκερλ (3-0) και μετά τον Ντάνιελ Χάμπεσον (3-1). Στο δεύτερο στη σειρά ματς ο Αλεξέι Σμιρνόφ δεν είχε προβλήματα με τον Χάμπεσον (3-0), ενώ οι Αυστριακοί ισοφάρισαν με διαδοχικές νίκες του Τσεν Βεσίνγκ (3-0 τον Μικάιλ Παΐκοφ) και του Φέγκερλ (3-2 τον Σμιρνόφ). Οι πρωτοπόροι Κροατία, Ρωσία, όπως και οι Αυστρία, Λευκορωσία, που ακολουθούν, δεδομένα παίζουν πια μόνο για την τελική κατάταξη. Από το γκρουπ Α είναι αξιοσημείωτο ότι η Πορτογαλία νίκησε 3-1 και (την ελλιπή πάντως, πρωταθλήτρια Ευρώπης) Γερμανία και σιγούρεψε την πρωτιά, ενώ η ουραγός Σερβία θα προσπαθήσει στην τελευταία αγωνιστική να γλιτώσει τον υποβιβασμό έναντι της Ισπανίας ή της Σουηδίας που έχουν έναν βαθμό παραπάνω (θα παίξει εκτός με τους Ίβηρες).

ΠΑΠΑΔΑΚΗ: «ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΗ ΒΙΑΣΤΩ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΩΣ ΧΑΛΑΡΩΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΣΟ ΘΑ ‘ΠΡΕΠΕ»
Στο γκρουπ Α της 2ης κατηγορία των γυναικών η εθνική μας αντιστάθηκε σθεναρά απέναντι στη Λιθουανία, που εξαιτίας της πρώτης παίκτριας είχε προβάδισμα στα προγνωστικά. Η Λίνα Μισικονίτε έκανε πράγματι δύο νίκες χωρίς να χάσει σετ, όμως η Ελλάδα είχε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί 2-1 και να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες (έστω στο πέμπτο ματς) την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση. «Πράγματι ήταν πολύ σημαντικό το δικό μου παιχνίδι και είχα άγχος για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ήξερα ότι η Πρεϊτζιούτε είναι στα μέτρα μου και θεωρητικά είχα τον πρώτο λόγο και δεύτερον επειδή τον Σεπτέμβριο δεν είχα πάει καθόλου καλά απέναντι στην Ουκρανία. Δεν ήθελα να δείξω την ίδια εικόνα, ειδικά τώρα που παίρνω ευκαιρίες από τον προπονητή μου και δεν πρέπει να τις πετάω. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έβγαλα άγχος σε τέτοιο βαθμό όπως στο προηγούμενο ματς. Αγωνίστηκα σίγουρα καλύτερα, σε κάποια κομμάτια ήμουν πιο συγκεντρωμένη», δήλωσε η Αγγελίνα Παπαδάκη και για το συναρπαστικό φινάλε του αγώνα της επισήμανε: «Ήμουν μπροστά στο μεγαλύτερο μέρος του 5ου σετ και σκέφτηκα να μη βιαστώ να τελειώσω το ματς. Να μην εκβιάσω ούτε ένα χτύπημα, να συνεχίσω με ήρεμο παιχνίδι για να μην αγχωθώ. Τελικά συνέβη το αντίθετο, δηλαδή ίσως χαλάρωσα πιο πολύ απ’ ό,τι θα ‘πρεπε και βρέθηκα εγώ σε μειονεκτική θέση. Παράλληλα η αντίπαλος έπαιξε καλύτερα στους κρίσιμους πόντους και παρότι την ισοφάρισα και απέκτησα ματς μπολ, στο τέλος έχασα. Είναι κρίμα γιατί ψυχολογικά έστω θα ήταν μεγάλο το όφελος αν κερδίζαμε και θεωρώ ότι ίσως και να είχαμε το πάνω χέρι αν έφτανε το ματς στο 2-2».
Η παραμονή θα κριθεί στην Ιταλία πια, εκεί όπου συνεχίζει την καριέρα της η αριστερόχειρας διεθνής με τη φανέλα της Νορμπέλο. Γνωρίζει λοιπόν, τις Ιταλίδες αθλήτριες, μάλιστα τη μία από αυτές τη συνάντησε στο φετινό πρωτάθλημα. «Είναι αρκετά σταθερές και έμπειρες παίκτριες. Ακόμα κι αν παίξει η κορυφαία τους παίκτρια, η Στεφάνοβα, που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά χτες, έχουμε σημαντικές πιθανότητες για τη νίκη διότι οι αθλήτριες αυτές είναι πιο στρωτές από τις Λιθουανές. Παίζουνε όλες ίσια κι αυτό είναι το παιχνίδι, που ξέρουμε καλύτερα να παίζουμε και μας βολεύει. Επιπλέον, πιστεύω ότι θα έχουν πρόβλημα με το αμυντικό παιχνίδι της Κατερίνας (σ.σ. Τόλιου). Στο πρωτάθλημα αντιμετώπισα τη Ριντόλφι. Έχασα 3-1, αλλά έκανα λάθη τακτικής, τα οποία δεν θα επαναλάβω σε δύο εβδομάδες, που θα την αντιμετωπίσω ξανά. Έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε, η χτεσινή ήττα δεν μας επηρεάζει, απλά στεναχωρηθήκαμε γιατί είχαμε ευκαιρία για την πρώτη νίκη. Ίσως περιορίσει την πίεση το γεγονός ότι θα παίξουμε εκτός έδρας γιατί είναι αλλιώς όταν σε βλέπουν εκατοντάδες φίλαθλοι και μέσα σε αυτούς πολλοί δικοί σου άνθρωποι. Θα πάμε στον καθοριστικό αγώνα να τα δώσουμε όλα για την παραμονή».
Στο Τέρνι χτες βράδυ, με αντίπαλο τη Σουηδία, η Ιταλία όχι μόνο υπέστη την τέταρτη ήττα της, αλλά απέτυχε ξανά να πάρει έστω ένα επί μέρους ματς! «Επιστράτευσε» την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του ομαδικού και δευτεραθλήτρια Ευρώπης του διπλού γυναικών Νικολέτα Στεφάνοβα, όμως την είδε να χάνει με 3-1 στην αρχή από τη Ματίλντα Έκολμ. Στη συνέχεια η Ντεμπόρα Βιβαρέλι κάμφθηκε 3-2 από τη Λίντα Μπέργκστρομ και η Λίζα Ριντόλφι 3-0 από τη Ντανιέλα Μόσκοβιτς. Κατά τα άλλα, στο γκρουπ πέρασε στην 1η θέση, που χαρίζει και την άνοδο, η Ουκρανία. Έριξε από την κορυφή τη Σερβία νικώντας την στο Ντόνετσκ με 3-1. Δύο νίκες σημείωσε η Μαργαρίτα Πεσότσκα (3-2 την Άνα-Μαρία Έρντελγι, 3-1 τη Γκαμπριέλα Φέχερ) και μία η Άνα Γκαπόνοβα (3-0 τη Μόνικα Μόλναρ), ενώ για τη Σερβία η Φέχερ κατέβαλλε 3-1 σετ την Τατιάνα Μπιλένκο-Σοροσίνσκαγια.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Β ΤΗΣ CHAMPIONSHIP DIVISION ΑΝΔΡΩΝ (σε 4 αγώνες)

ΟΜΑΔΑ           ΒΑΘΜΟΙ         ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Ρωσία                  7        10-7
-. Κροατία                7        10-8
3. Αυστρία               6        10-8
-. Λευκορωσία          6        7-8
5. Ελλάδα                5        7-10
————————————————-
-. Ουγγαρία             5        7-10
 
H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΥΠ Α ΤΗΣ CHALLENGE DIVISION ΓΥΝΑΙΚΩΝ (σε 4 αγώνες)
ΟΜΑΔΑ           ΒΑΘΜΟΙ         ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Ουκρανία             8                  12-3
—————————————————-
2. Σουηδία               7                  11-5
-. Σερβία                 7                  10-4
4. Λιθουανία             6                  8-7
5. Ελλάδα                4                  2-12
—————————————————–
-. Ιταλία                  4                  0-12