Από το 2008 έχει κάνει τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, με τους γιατρούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για το τέλος μιας λαμπρής καριέρας.

Από το 2008 έχει κάνει τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, με τους γιατρούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για το τέλος μιας λαμπρής καριέρας. Η αλλαγή προπονητή το 2010, έφερε νέο αέρα στον αγωνιστικό της χαρακτήρα, αλλά οι… αναποδιές με τους συνεχείς τραυματισμούς την τρομοκράτησαν χωρίς όμως και να την αποθαρρύνουν να εγκαταλείψει το αρχικό της πλάνο: να είναι παρούσα στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Καρολίνα Πελενδρίτου, ένα αστέρι της κολύμβησης με πολλές και σημαντικές διακρίσεις στο βιογραφικό της (δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο σε Παραολυμπιακούς, κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ κ.α.) βρίσκεται εδώ για να «κυνηγήσει» το νέο της στόχο, ένα μετάλλιο και (γιατί όχι) και ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα πρόσθιο, το μοναδικό αγώνισμα στο οποίο θα λάβει μέρος.

«Από το 2008 έως σήμερα έχω κάνει τρεις χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες δεν μου αφήνουν το περιθώριο να αγωνιστώ και σε άλλο αγώνισμα δυστυχώς. Ακόμη και στα 100 μέτρα πρόσθιο, η συμμετοχή μου δεν ήταν σίγουρη. Αντιμετώπισα ένα πρόβλημα με τον αριστερό μου ώμο το φθινόπωρο του 2009 και μου είχαν πει ότι ενδεχομένως δεν θα ερχόμουν καθόλου στους Αγώνες. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε τώρα εδώ και διεκδικούμε κάτι καλό, για μένα είναι μεγάλη επιτυχία. Πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι δεν θα ήμουν εδώ», εξομολογήθηκε στο ΑΜΠΕ η Κύπρια κολυμβήτρια, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο με επίδοση που αποτέλεσε έκπληξη για την ίδια, αλλά όχι και για τον προπονητή της, τον Στέλιο Κακαβογιάννη.
«Η επίδοση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποτέλεσε τεράστια έκπληξη για μένα, αλλά όχι για τον προπονητή μου. Γενικά, στο μυαλό μου όλο αυτό το διάστημα είναι χαραγμένα τα χειρουργεία, το οποία μου έχουν δημιουργήσει μια ανασφάλεια. Απλά, γνωρίζω ότι αυτό που κάνω μέσα στην πισίνα, το κάνω με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, πολύ οργανωμένα και βλέποντας το τεστ του Βερολίνου που με συγκεκριμένη προπόνηση έκανα έναν πολύ καλό χρόνο στο 50άρι, θέλω να πιστεύω ότι τώρα που βρίσκομαι στην τελική ευθεία όλα θα πάνε κατ` ευχήν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ακόμη νιώθω έτοιμη», τόνισε η Καρολίνα Πελενδρίτου, την προσπάθεια της οποίας στήριξε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.
«Με στήριξαν όσον αφορά τις προετοιμασίες. Μπορεί να μην υπάρχουν τα πριμ, αλλά υπήρχε οργανωμένος σχεδιασμός που μας έδωσε το δικαίωμα να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Έστω κι αυτό το κομμάτι που καλύπτουν, είναι απαραίτητο».

Η Κύπρια πρωταθλήτρια, η οποία μέχρι και πριν από 3-4 χρόνια διατηρούσε τα παγκύπρια ρεκόρ στα 50 και 100 μέτρα πρόσθιο σε επίπεδο αρτιμελών, το 2010 άλλαξε προπονητή και, όπως διευκρινίζει, νιώθει πολύ τυχερή.

«Είμαι πολύ τυχερή που άλλαξα προπονητές το 2010. Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα για όλους μας, αφού δεν γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον. Στο Βερολίνο ήταν οι πρώτοι μας αγώνες, τους οποίους μπορώ να χαρακτηρίσω ως αγώνες προσαρμογής τόσο με τον προπονητή μου, όσο και τον γυμναστή μου. Τώρα που έχουμε ζήσει αγώνες, προετοιμασίες, είναι καλύτερα».

Αναφέρεται στις δύσκολες ώρες που πέρασε, ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι εάν κατάφερνε να γυρίσει πίσω τον χρόνο θα άλλαζε αρκετά πράγματα. «Είχα πει το Νοέμβριο ότι αν βγάλω αυτή τη χρονιά θα σταματήσω. Πίστευα ότι ήταν αδύνατο να την βγάλω τη χρονιά και να έρθω εδώ. Πίστευα ότι με τόσους τραυματισμός ήταν αδύνατον να συνεχίσω. Οι επεμβάσεις με έχουν κουράσει πολύ ψυχολογικά. Ήταν ψυχοφθόρο. Νιώθω κάποιες στιγμές ότι δεν έχω δυνάμεις να συνεχίσω να κάνω το ίδιο πράγμα. Κουράστηκα πολύ, αλλά το κολύμπι είναι η ζωή μου. Δηλαδή δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς το κολύμπι. Πληρώνω κάποια λάθη του παρελθόντος που έκανα τόσες πολλές επεμβάσεις. Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα άλλαζα κάποια πράγματα, αλλά δεν γυρίζει πίσω», ενώ σχετικά με την επόμενη ημέρα δεν δίστασε να πει ότι «θα ήθελα να συνεχίσω και μετά το Λονδίνο».

Ο αγώνας που είχε δώσει η Καρολίνα Πελενδρίτου ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και αντιμετωπίζουν κάποιοι την αναπηρία («είτε από κόμπλεξ, είτε από προσωπικά συμφέροντα έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν την ίδια μου την αναπηρία», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της), ήταν μακρύς. Ωστόσο όπως λέει προτίμησε να κρατήσει την αγάπη του κόσμου.
«Δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία στην Κύπρο, υπάρχει ζήλια. Ο κόσμος με έχει αγαπήσει και μου το δείχνει και αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλά, απλά στη ζωή δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Κάποιοι πιστεύουν και σκέφτονται διαφορετικά. Με πλήγωνε πολύ κάποιες φορές η αμφισβήτηση αυτή, απλά δεν μπορούσα να σταθώ σε αυτό. Προτίμησα να κρατήσω την αγάπη του κόσμου και αυτούς που δείχνουν ενδιαφέρον και προσπαθούν να με βοηθήσουν».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της κυπριακής κρατικής τηλεόρασης να καλύψει ζωντανά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. «Είναι σημαντικό και η κυπριακή κοινωνία να δει κάποια πράγματα και να αποκτήσει παιδεία για τον αθλητισμό των ΑμεΑ. Υπάρχει άγνοια. Δεν ξέρουν τι σημαίνει Παραολυμπιακοί και πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι που αμφισβητούν εμένα ή και τους συναθλητές μου, το κάνουν λόγω άγνοιας. Δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Ο κόσμο αν δεν δει, δεν μπορεί να μάθει».

Ο Στέλιος Κακαβογιάννης εδώ και δύο χρόνια προσπάθησε να αλλάξει την αγωνιστική φιλοσοφία της Καρολίνας Πελενδρίτου και, παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στο δρόμο, δείχνει να τα έχει καταφέρει. Τονίζει στο ΑΜΠΕ ότι η Κύπρια κολυμβήτρια έχει βάλει τον πήχη ψηλά, ενώ πιστεύει ότι και την επόμενη τετραετία η αθλήτριά του θα εξακολουθεί να είναι η πρωταγωνίστρια στις πισίνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε πριν από λίγες εβδομάδες στο Βερολίνο, το είχα προβλέψει από το προηγούμενο βράδυ του αγώνα. Ο χρόνος που έκανε στο Βερολίνο, με βάση πάντα την προπόνηση, ήταν αυτός που έπρεπε. Εφέτος δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μπούμε στο χειρουργείο σε μια παραολυμπιακή χρονιά. Τα πήγαμε όλα πολύ πιο σιγά και μετρημένα. Το πενηντάρι ήταν κάτι που είχαμε δουλέψει και γι` αυτό το λόγο βγήκε και ο χρόνος στο Βερολίνο. Το 100άρι δεν ήταν το ίδιο καλό σαν επίδοση, αλλά μέχρι εκείνη στιγμή δεν το είχαμε δουλέψει. Τώρα έχουμε κάνει ό,τι πρέπει για να είμαστε έτοιμοι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Δεν τον έχουμε χαμηλώσει. Ο πήχης είναι να γίνει παγκόσμιο ρεκόρ. Τέσσερα χρόνια μετά το παγκόσμιο ρεκόρ σου, πας για να κάνεις ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, κατά συνέπεια ο πήχης είναι στο υψηλότερο σημείο. Με λίγη τύχη όλα θα πάνε όπως ακριβώς πρέπει».

Για το ρόλο που έχει διαδραματίσει στη «νέα» Καρολίνα, είπε ότι «σίγουρα έχει αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Έχει αλλάξει την τεχνική της, τη φιλοσοφία της στην προπόνηση, γιατί άλλαξε προπονητικό περιβάλλον, άλλαξε προπονητές. Λειτουργούμε σαν ομάδα, σαν τεχνικό τιμ, τελείως διαφορετικά. Γι` αυτό πέρυσι η επίδοσή της δεν ήταν το ίδιο καλή όσο είναι αυτή τη στιγμή. Την έχουμε μάθει, μας έχει μάθει. Είμαστε σε μεγάλο ποσοστό ευχαριστημένοι από τις αλλαγές που έχει καταφέρει να πετύχει. Έχει κι άλλα περιθώρια. Ο αθλητισμός δεν έχει ταβάνι. Όσο κάποιος έχει διάθεση και όλα όσα απαιτούνται, τότε βελτιώνεται διαρκώς. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Η Καρολίνα δείχνει να μην είναι έτοιμη. Το θέμα είναι να ξεπεράσει τον εαυτό της. Απλά άμα ξεπεράσει τον εαυτό της θα πετύχουμε αυτό που ψάχνουμε».

Ο Στέλιος Κακαβογιάννης αναφέρθηκε και στην εφετινή «τεράστια» εμπειρία, με τις πολλές και διαφορετικές γνώμες των γιατρών σχετικά με το αγωνιστικό μέλλον της Καρολίνας. «Η προπονητική δεν είναι αριθμοί, είναι τέχνη. Αν πάρεις το πρόγραμμα της Καρολίνας και το δώσεις σε έναν άλλο αθλητή που έχει τις ίδιες επιδόσεις, το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό, ίσως καλύτερο ίσως και χειρότερο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο. Έχει βρεθεί μία φόρμουλα αυτή τη στιγμή, ένα πλάνο προπόνησης που είναι τελείως ατομικό και νομίζω ότι το βγάζει ευχάριστα, της αρέσει η καθημερινή ρουτίνα, προστατεύουμε τα χέρια μας. Παίζουμε πάντα με τα όρια. Μετά την εφετινή χρονιά που ήταν τεράστια εμπειρία, πήγαμε σε πάρα πολλούς γιατρούς για να μας πουν τι συμβαίνει, άλλος μας έλεγε χειρουργείο, άλλος ότι μπορούμε να το αποφύγουμε, άλλος έλεγε τέλος στην κολύμβηση. Έχουμε βρει μία φόρμουλα η οποία μας επέτρεψε να κάνουμε παγκόσμιο ρεκόρ και να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι η επόμενη τετραετία είναι πάντα με κολύμβηση».