Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ για την παρουσία των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ για την παρουσία των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας, υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον των αθλητών, λόγω των δύσκολων οικονομικών δεδομένων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, αλλά και του τετραετούς Ολυμπιακού κύκλου 2008-2012, ο ΣΕΓΑΣ συγχαίρει τους Έλληνες Αθλητές -Αθλήτριες και Προπονητές, γιατί μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και γενικότερης υποβάθμισης του Αθλητισμού έδωσαν τον Αγώνα τους  και προσπάθησαν να εκπροσωπήσουν αξιοπρεπώς την Χώρα.

Ο απολογισμός του συνόλου της Ολυμπιακής Ομάδας, όσο και αυτής του Στίβου ήταν κατώτερη του αναμενόμενου , αλλά απόλυτα εξηγήσιμη αν λάβει κανείς υπόψη του τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τον Ελληνικό Αθλητισμό τα τελευταία χρόνια.

Ο απολογισμός του Στίβου ήταν από τους καλύτερους μεταξύ των αθλημάτων που είχαν παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, παρά την έλλειψη κάποιου μεταλλίου.

Επτά Αθλητές -τριες έκαναν Πανελλήνια, ατομικά ή φετινά ρεκόρ και πέντε, επιδόσεις παραπλήσιες με τις καλύτερες φετινές,  που συνιστούν μια επιτυχημένη παρουσία για 12 Αθλητές -τριες από τους 23 του συνόλου της ομάδας.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αθλητών – τριών που είχαν θετική παρουσία είναι νέοι σε ηλικία, γεγονός που προδικάζει ότι η κορύφωση της αθλητικής τους εξέλιξης, αναμένεται να συμπέσει με τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016.

Ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει τη λύπη του γιατί επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι προβλέψεις που επανειλημμένα και δημόσια διατύπωσε, ότι δηλαδή οι πολιτικές  που   εφαρμόσθηκαν τα τελευταία χρόνια θα επιφέρουν την αποδιάρθρωση του Ελληνικού Αθλητισμού, τόσο στη βάση, όσο και στην κορυφή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα χρόνια αυτά:

1. Δεν έγινε καμία θεσμική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής του νομικού πλαισίου λειτουργίας των Αθλητικών Φορέων, αντίθετα επιχειρήθηκε η κρατικοποίηση των Αθλητικών Σωματείων και Ομοσπονδιών και η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε υδροκέφαλο οργανισμό υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών, ακόμη και σε ζητήματα καθημερινής λειτουργίας και αθλητικής δραστηριότητας.

2. Καταργήθηκαν ουσιαστικά οι χρηματοδοτήσεις των Αθλητικών Σωματείων και κατακρεουργήθηκαν οι επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών, χωρίς μάλιστα κανένα κριτήριο, παρά μόνο των προσωπική άποψη του Γ.Γ.Α., για την δουλειά που γίνεται σε κάθε Ομοσπονδία.

3. Περικόπηκαν αιφνιδιαστικά στο τέλος της χρονιάς, οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί του 2011, βυθίζοντας στα χρέη εκείνες ιδιαίτερα τις Ομοσπονδίες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές, όπως ο ΣΕΓΑΣ, αφού και στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξαν κριτήρια ούτε καν αυτό της αναλογικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΕΓΑΣ υπέστη αναδρομική περικοπή του εγκεκριμένου του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 1,9 εκ.? ή ποσοστό 25% περίπου, ενώ σε άλλες Ομοσπονδίες η περικοπή ήταν ελάχιστη ή μηδενική.

4. Καταργήθηκαν ουσιαστικά τα κίνητρα τόσο για νέους Αθλητές, όσο και για τους Πρωταθλητές και επί πλέον θεσμοθετήθηκαν σοβαρά αντικίνητρα για όσους από τους τελευταίους εργάζονται στο Δημόσιο.

5. Εγκαταλείφτηκαν   οι Εθνικές Αθλητικές εγκαταστάσεις στην τύχη τους, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι πρωταθλητές μας να αντιμετωπίζουν καθημερινά τραγικές συνθήκες στη διάρκεια της προετοιμασίας τους.

6. Τέλος δεν υπήρξε καμία πρόοδος στον τομέα της επιστημονικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα Αθλητές και Προπονητές να προσπαθούν με πρωτόγονα μέσα να εφαρμόσουν προπονητικές μεθόδους για την βελτίωση των επιδόσεών τους, αλλά και την κορύφωση αυτών των επιδόσεων στον αγώνα στόχο της χρονιάς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που βιώνει η Ελλάδα και οι Έλληνες, αποτελεί θαύμα ακόμη και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι παρούσα στις Διεθνείς Αθλητικές αναμετρήσεις, σε πολλές από τις οποίες μάλιστα οι Αθλητές μας εξακολουθούν να σημειώνουν αξιοσημείωτες διακρίσεις.

Η νέα Αθλητική ηγεσία θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Ο Ελληνικός Αθλητισμός βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Σωματεία και Ομοσπονδίες οδηγούνται σε πτώχευση. Οι προπονητές είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες και οι Αθλητές έχουν χαμηλό ηθικό και αδυναμία αντιμετώπισης ακόμη και  των βιοποριστικών τους αναγκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται ούτε Αθλητισμός, πολύ περισσότερο ούτε Πρωταθλητισμός.

Παρ’ όλα αυτά και παρά την δυσχερή οικονομική συγκυρία μπορεί να γίνουν πολλά. Αρκεί η νέα αθλητική ηγεσία που προέρχεται από τας σπλάχνα του Ελληνικού Αθλητισμού να θελήσει να παλέψει, να καθίσει να μιλήσει με τους φορείς του αθλητισμού και να ξεκινήσει ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στη γενικότερη οικονομική συγκυρία, για τη διάσωση και επιβίωση του Ελληνικού Αθλητισμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση: ΟΧΙ άλλες περικοπές στις χρηματοδότηση του Ελληνικού Αθλητισμού και υλοποίηση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των Ομοσπονδιών για το 2012».