Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν χτες βράδυ στο τέλος τους με το τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης να έχει και αυτή τη φορά έντονο ελληνικό ενδιαφέρον χάρη στην παρουσία του Καλλίνικου Κρεάνγκα και του Παναγιώτη Γκιώνη.

Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν χτες βράδυ στο τέλος τους με το τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης να έχει και αυτή τη φορά έντονο ελληνικό ενδιαφέρον χάρη στην παρουσία του Καλλίνικου Κρεάνγκα και του Παναγιώτη Γκιώνη. Καθώς όμως, σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση είναι πάντα γενικό το ενδιαφέρον, θελήσαμε και μία εκτενή αναφορά σε στοιχεία και αριθμούς, που προέκυψαν από τα 28 ομαδικού και 139 ατομικού χαρακτήρα ματς στο εντυπωσιακό ExCel Arena. Είναι ένα συμπλήρωμα σε ορισμένα στατιστικά, που γράψαμε τις προάλλες και πρέπει να σημειωθεί ότι πήραμε πολλά στοιχεία από τον τομέα Ολυμπιακής Πληροφόρησης, που δούλεψε για τους αγώνες του Λονδίνου. Η βρετανική πρωτεύουσα, που το 1926 είχε διοργανώσει το 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Επιπλέον, ο σημερινός δήμαρχός της Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή και τις ρίζες του αθλήματος στην Αγγλία, είχε τονίσει, σε διάρκεια ομιλίας του στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ότι «το πινγκ πονγκ έρχεται σπίτι του». 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

* Ο Ζανγκ Τζικ έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του πινγκ πονγκ, που πέτυχε το απόλυτο «γκραν σλαμ» του αθλήματος αν μπορούμε, λόγω περίστασης, να το θέσουμε έτσι. Εννοούμε ότι οι τίτλοι στο απλό στις τρεις κορυφαίες διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας ήρθαν διαδοχικά, χωρίς να μεσολαβήσει πρωτιά από άλλον αθλητή! Κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011 και το Ολυμπιακό τουρνουά του 2012! Ο Σουηδός Γιαν Όβε Βάλντνερ, ο Κινέζος Λιου Γκουολιάνγκ και ο επίσης Κινέζος Κονγκ Λινγκουί, που είναι οι υπόλοιποι τρεις αθλητές με «γκραν σλαμ», δεν κατέκτησαν διαδοχικά αυτές τις τρεις πρωτιές.

* Σε ανάλογη επίδοση παραλίγο να φτάσει και η Ντινγκ Νινγκ. Η νεαρή Κινέζα πήρε το 2011 το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά στο Λονδίνο κάμφθηκε στον τελικό από τη συμπατριώτισσά της Λι Ξιάοξια. Και σκεφτείτε ότι αρχικά ήταν εκτός αγώνων και μπήκε σε αυτούς αντικαθιστώντας τη συναθλήτριά της Γκούο Γιαν, που τραυματίστηκε!

* Αύξησαν το ρεκόρ τους στις ολυμπιακές συμμετοχές ο Σουηδός Γιόργκεν Πέρσον, ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς και ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ. Οι ίδιοι είχαν κάνει το απόλυτο στο Πεκίνο το 2008 με έξι παρουσίες, οι ίδιοι κατάφεραν στο Λονδίνο να φτάσουν στις επτά. Κάτι μας λέει ότι έστω ένας θα επιχειρήσει να είναι παρών και στο Ρίο ντα Τζανέιρο στο 2016.

* Ο Ιάπωνας Κόκι Νίβα είχε τρεις.ιδιαίτερες πρωτιές. Κατ’ αρχάς ήταν ο νεότερος αθλητής του τουρνουά, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα το 18ο έτος της ηλικίας του (γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1994). Δεύτερον, ήταν ο πιο κοντός αθλητής με ύψος 1 μέτρο και 62 εκατοστά και τρίτο ήταν ο πιο αδύνατος με βάρος μόλις 51 κιλά! 

* Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής των αγώνων ήταν ο πολιτογραφημένος Ισπανός Χε Ζιβέν. Ο αξιοθαύμαστος «Χουανίτο» συμπλήρωσε αισίως τα 50 του χρόνια γεννημένος στις 31 Μαΐου 1962! Ο Αυστραλός Ρόμπερτ Φρανκ ήταν ο υψηλότερος αθλητής (1.95) και ο Αιγύπτιος Ομάρ Ασάρ ο βαρύτερος (92 κιλά).

* Η κινεζικής καταγωγής Λιλί Ζανγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν η νεότερη αθλήτρια του Ολυμπιακού τουρνουά. Μόλις 16 ετών γεννημένη στις 16 Ιουνίου 1996. Γηραιότερη φυσικά η Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο, που βαδίζει στο 50ο έτος της ηλικίας της (γεννημένη στις 4 Ιουλίου 1963). 

* Μεγαλόσωμη η Ιρέν Ιβάνκαν από τη Γερμανία, που έχει ύψος 1.81, κοντόσωμη η Ιταλίδα Ταν Γουενλίνγκ των 152 εκατοστών. Οι ίδιες αθλήτριες είναι στο μίνιμουμ και το μάξιμουμ της επόμενης κατηγορίας. Η κινεζικής καταγωγής Ταν ήταν η πιο ελαφριά (ζυγίζει 45 κιλά) και η Ιβάνκαν η πιο βαριά (78 κιλά).

* Κορυφαίος εκπρόσωπος της αφρικανικής ηπείρου ο Νιγηριανός Σεγκούν Τοριόλα, ο οποίος μετείχε για έκτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Είναι ο πιο μικρός από τα εννέα αδέρφια της οικογένειάς του! 

* Δύο αθλήτριες που άρχισαν την προσπάθειά τους από την προκριματική φάση κατάφεραν με δύο νίκες να προχωρήσουν μέχρι τον 2ο γύρο του αγωνίσματος. Είναι η Αιγύπτια Ντίνα Μεσρέφ και η Ζανγκ Μο από τον Καναδά.

* Στους άνδρες δεν έγινε κάτι παρόμοιο, όμως ο Αιγύπτιος Ελ-Σαγιέντ Λασίν, που άρχισε από τον 1ο γύρο, μπήκε στους «32» με δύο σπουδαίες νίκες στο.όριο των επτά σετ. Πρώτα επί του Σουηδού Παρ Γκέρελ κι έπειτα επί του Κροάτη Ζόραν Πρίμορατς! Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε και ο Κροάτης Αντρέι Γκάσινα, που κατέβαλλε  τον Σουηδό Γιόργκεν Πέρσον με 4-0 σετ, τον Ρώσο Αλεξάντερ Σιμπάεφ με 4-3 και πλασαρίστηκε στους «16» παλεύοντας και τον αγώνα με τον Τσουάν Τσι Γιουάν από την κινεζική Ταϊπέι (ήττα με 4-1).

* Στο Λονδίνο αγωνίστηκε μόλις ένας από τους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες του απλού κατά το κοντινό ή μακρινό παρελθόν. Ήταν ο Κορεάτης Ρίου Σέουνγκ Μιν, ο οποίος είχε και γενέθλια στις ημέρες που σημείωνε επιτυχίες στο ομαδικό (γεννημένος στις 5 Αυγούστου 1982). Ο Κορέατης Γιου Ναμ Κίου (νικητής το 1988) και οι Κινέζοι Λιου Γκουλιάνγκ και Κονγκ Λινγκουί (πρώτοι το 1996 και το 2000 αντίστοιχα) είναι σήμερα προπονητές, ο Σουηδός Γιαν Όβε Βάλντνερ (θριαμβευτής το 1992) έχει σταματήσει τη διεθνή καριέρα, ενώ ο Μα Λιν (κάτοχος το 2008) δεν είχε προκριθεί και πήγε στη βρετανική πρωτεύουσα ως βοηθός προπόνησης. Από τις συνολικά τέσσερις αθλήτριες, που πριν από το Λονδίνο είχαν γράψει το όνομά τους στον αντίστοιχο ολυμπιακό τίτλο (Τσεν Γινγκ, Ντεν Γιαπίνγκ, Γουάνγκ Ναν, Ζανγκ Γινίνγκ), καμία δεν συνεχίζει την αγωνιστική δράση-τουλάχιστον σε επίπεδο πρωταθλητισμού. 

* Η Κίνα των 24 χρυσών μεταλλίων στην επιτραπέζια αντισφαίριση μόνο σε τρία αθλήματα έχει κατακτήσει περισσότερες πρωτιές στην ιστορία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμφανίζει 33 χρυσά μετάλλια στις καταδύσεις, 29 στην άρση βαρών και 26 στην ενόργανη γυμναστική. Στο Λονδίνο έκανε το καλύτερο δυνατό στο πινγκ πονγκ με τέσσερα χρυσά, ενώ στα προαναφερόμενα αθλήματα είχε έξι, πέντε και τέσσερα αντίστοιχα.

* Στην Αγγλία παίζουν πινγκ πονγκ 134.900 άνθρωποι σε εβδομαδιαία βάση σύμφωνα με το Sport England Active People Survey.

* Στο Λονδίνο χρησιμοποιήθηκαν 3.600 μπαλάκια του πινγκ πονγκ.