Τα Βίκος Street Relays είναι σειρά αγώνων τρεξίματος στην Ελλάδα που έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Σε κάθε αγώνα, σε κάθε πόλη επιλέγεται ένας οργανισμός που προσφέρει κοινωνικό έργο, στηρίζοντας συνανθρώπους και μέρος των εσόδων που προκύπτουν από τον αγώνα δίνονται ως προς την ενίσχυση αυτού του έργου.
Στον Πειραιά, ο Δήμος Πειραιά επέλεξε φέτος την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων “Καλός Ποιμήν”. Η Προϊστάμενη Διεύθυνσης, Αγγελική Κουζούμη εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά, του Δημάρχου, Γιάννη Μώραλη και του Προέδρου του Ο.Π.Α.Ν., Σταύρου Ελληνιάδη και τόνισε: “Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Μώραλη και τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κ. Ελληνιάδη που πήραν την πρωτοβουλία και μας έχουν κοντά τους. Φυσικά, ο Δήμαρχος ως πατέρας είναι πάντα κοντά μας και εγώ ως μητέρα μια μεγάλης οικογένειας προσπαθούμε για την καθημερινότητά μας. Έτσι, φροντίζουμε τα παιδιά σε καθημερινή βάση να έχουν ό,τι καλύτερο μπορούμε. Φυσικά για εμάς είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στον «Καλό Ποιμένα», γιατί προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτό που ήταν έτοιμο να «φύγει». Με τη βοήθεια του Δημάρχου και άλλων φορέων, το καταφέρνουμε σιγά – σιγά. Θα είμαστε μαζί σας. Να σας ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά δημόσια και θα τρέξουμε όλοι μαζί στον αγώνα που θα δώσει ο Πειραιάς”.
Το κοινωνικό έργο του “Καλού Ποιμένα”
Η εταιρεία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Λειτουργεί στην έδρα του Εφετείου Πειραιά και έχει ως σκοπό την παροχή στέγασης, πρόληψης και φροντίδας, με γνώμονα την φυσιολογική ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων που φιλοξενεί.
Τμήμα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά αποτελεί η 24ωρη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων «Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ» και υποδέχεται παιδιά που τελούν κάτω από δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή και ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, ύστερα από σχετική εντολή του Εισαγγελέα Ανηλίκων ή αίτηση των γονέων τους ή κατόπιν δικαστικής απόφασης, χωρίς αυστηρό νομικό πλαίσιο καθορισμού ηλικίας των εισερχομένων ανηλίκων ηλικίας 4 έως 21 ετών.
Το ανώτατο όργανο της ΕΠΑΠ διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.
Το οίκημα αυτό, κληροδότημα της Αθηνάς Δηλαβέρη το 1965 έχει πόρους που προέρχονται από επιχορήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και από δωρεές.
Καθοριστικό ρόλο προς την ενίσχυση και ανάπτυξη, ποιοτικά και ποσοτικά, των υπηρεσιών, διαδραμάτισε η Πρόεδρος της Ε.Π.Α.Π., κ. Αργυρώ Αρναούτη-Μπλέτσα, Εφέτης Πειραιά, για την ενεργοποίηση του νόμου 100 περί Δικαστικών Ποινών, όπου μέρος των παραπάνω πόρων καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας.
Κεντρική στόχευση των ενεργειών αναφέρεται η σχηματοποίηση, συν τω χρόνο, του παρόντος Κέντρου Φιλοξενίας Ανηλίκων, σε Πρότυπη Μονάδα Φιλοξενίας Ανηλίκων, σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Φιλοξενίας Ανηλίκων(μοντέλο οικογένειας).