Το Field Target είναι ένα αγώνισμα σκοποβολής Αεροβόλου Ανοικτού Πεδίου με μεγάλη διάδοση σε όλο τον Κόσμο τα τελευταία χρόνια. Διεξάγεται με αεροβόλα όπλα σε υπαίθριους χώρους (Πεδία βολής Στρατού, Υπαίθρια Σκοπευτήρια κ.λπ.) με μεταλλικούς στόχους Knock Down από τα 9μ. εώς τα 50μ.
Για το πεδίο του αγώνα δεν απαιτούνται μόνιμες κατασκευές και μπορεί να φιλοξενηθεί εύκολα από κάποιον σκοπευτικό σύλλογο.
Έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας μιας και τα αεροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλής δύναμης με συνέπεια η τροχιά του βλήματος να επηρεάζεται ακόμη και με λίγο άνεμο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ένα αγώνισμα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες (κόστος προπόνησης 200 βολών 3 € & κόστος συμμετοχής σε αγώνα 20 €)
Υπάρχει Παγκόσμια Ομοσπονδία http://www.world-field-target-federation.com/ καθώς και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία http://www.eftf.eu/ της οποίας είναι μέλος η Ελλάδα από το 2014 όπου η Σ.Κ.Ο.Ε. υιοθέτησε το αγώνισμα και συντάχτηκε Εθνικός Κανονισμός Field Target.
Ο πρώτος αγώνας FT στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Σ.Κ.Ο.Ε. έγινε αρχές του 2015 και από τότε κάθε χρόνο διοργανώνεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα απ’ όπου προκύπτει ο Πρωταθλητής Ελλάδος της χρονιάς και η Εθνική Ομάδα για την επόμενη χρονιά. Η ranking list των αθλητών της κάθε χρονιάς σχηματίζεται από τον αγώνα πρωταθλήματος και από τους αγώνες κυπέλλου όλα της χρονιάς.
Για την ανάπτυξη του αγωνίσματος FT γίνονται προσπάθειες από τους συλλόγους που εξασκούν το αγώνισμα στην Ελλάδα για την διάδοση τους αλλά όπως κάθε νέο αγώνισμα στην χώρα έχουν προκύψει διάφορα θέματα που χρήζουν βοήθειας από την Ομοσπονδία.
1. Εξασφάλιση μόνιμων χώρων προπόνησης και αγώνων τουλάχιστον στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ως συνέπεια απαιτείται η βοήθεια της ΣΚΟΕ για την εξεύρεση κατάλληλων Πεδίων Βολής. Στη συνέχεια απαραίτητη είναι η θεσμική παρέμβαση της ΣΚΟΕ για την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού – συμβολαίου για την χρήση των μελλοντικών σκοπευτηρίων των αστικών κέντρων.
2. Καθορισμός προδιαγραφών από την ΣΚΟΕ για Άδεια Σκοπευτηρίου FΤ ώστε να μπορούν να βρεθούν και άλλοι κατάλληλοι χώροι εκτός από τα Πεδία Βολής Στρατού και τα Σκοπευτήρια Πυροβόλων που ήδη χρησιμοποιούνται από τα άλλα αγωνίσματα της σκοποβολής.
3. Απλούστευση στην διαδικασία αγοράς σκοπευτικής διόπτρας που μέχρι στιγμής είναι πολύ χρονοβόρα και αποτρέπει πιθανώς κάποιους ενδιαφερόμενους για το αγώνισμα.
4. Προβολή του αγωνίσματος στα μέσα ενημέρωσης – δικτύωσης καθώς και στους Σκοπευτικούς Ομίλους σε όλη την χώρα για την εγγραφεί νέων αθλητών – αθλητριών σε σκοπευτικούς συλλόγους FT.
5. Αντιπροσώπευση της χώρας μας σε διοργανώσεις του εξωτερικού για απόκτηση εμπειριών σε όλες τις κατηγορίες. Η Εθνική Ομάδα Αεροβόλου Όπλου Ανοιχτού Πεδίου θα πρέπει να σχηματίζεται ανά έτος ή 2ετία τουλάχιστον και με έγγραφη αιτιολογημένη γνώμη ενός Ομοσπονδιακού προπονητή. Οι συμμετοχές στο εξωτερικό των αθλητών μια φορά τον χρόνο στην Εθνική ομάδα θα πρέπει να πληρώνονται από την ομοσπονδία διότι το κόστος δεν είναι σημαντικό.
6. Ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού στην χώρα μας με δεδομένο το εύκρατο κλίμα που προσφέρεται γι αυτό το αγώνισμα σε οργανωμένα σκοπευτήρια FT όπως στο Πυργετό όπου φιλοξενήθηκε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2019 αφήνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες εξαιρετικές εντυπώσεις.
7. Καθιέρωση αντιπροσώπου Ειδικής Τεχνικής Επιτροπής Αεροβόλου Όπλου Ανοιχτού Πεδίου στο ΔΣ της ΣΚΟΕ ο οποίος θα προκύπτει μετά από εκλογές από τους ίδιους τους σκοπευτές του FT κάθε 4 χρόνια.