Τις αποσκευές τους για τον Καναδά ετοιμάζουν οι εννιά πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ (2-8 Οκτωβρίου).

Τις αποσκευές τους για τον Καναδά ετοιμάζουν οι εννιά πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ (2-8 Οκτωβρίου), την σπουδαιότερη διοργάνωση της χρονιάς, η οποία αποτελεί παράλληλα το πρώτο αναγνωριστικό βήμα στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020». Η ελληνική αποστολή αναχωρεί μεθαύριο (Τετάρτη 27/09) στις 06:30 από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μέσω Ζυρίχης.

Με την Εθνική ανδρών θα αγωνιστούν οι Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι), Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (κρίκοι), Νίκος Ηλιόπουλος (μονόζυγο), Χριστόφορος Κωνσταντινίδης (έδαφος), Αντώνης Τανταλίδης (έδαφος, πλάγιος ίππος) και Γιώργος Χατζηευσταθίου (πλάγιος ίππος), ενώ την Εθνική γυναικών θα εκπροσωπήσουν οι Αργυρώ Αφράτη (σύνθετο ατομικό: έδαφος, άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός), Ιωάννα Ξουλόγη (έδαφος, δοκός) και Βάλια Πλυτά (ασύμμετροι ζυγοί). 
Μαζί τους, στην καναδική μεγαλούπολη θα μεταβούν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Θεόφιλος Λαλεχός, Βασίλης Τσολακίδης, Κώστας Χατζηζήσης, Απόστολος Πεσσίνης, Ντιάνα Ντούντεβα Γιορντάνοβα, η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς, οι διεθνείς κριτές Θεόδωρος Μπουτάκης, Φωτεινή Μέλλου, καθώς και ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Καπνίδης, ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής. Παρών στη διοργάνωση θα είναι και ο επικεφαλής των Ελλήνων κριτών ενόργανης ανδρών Νίκος Προβιάς, ο οποίος έχει προσκληθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) ως υπεύθυνος του οργάνου των κρίκων (D2).
Επιπλέον, στο πλευρό της ελληνικής ομάδας θα βρεθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης.

Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, το πρώτο του νέου Ολυμπιακού κύκλου, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει ομαδικά αγωνίσματα, παρά μόνο ατομικά (σύνθετο ατομικό και επιμέρους όργανα), δίνοντας στους αθλητές την ευκαιρία να επικεντρωθούν στα όργανα στα οποία ξεχωρίζουν.

Οι ελληνικές προσδοκίες επικεντρώνονται στον «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος προβάλλει ως φαβορί για να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο που κατέκτησε το 2015 στη Γλασκόβη, αφού μάλιστα έχει κλείσει ενάμιση χρόνο χωρίς ήττα. 
Υποψηφιότητα για διάκριση στους κρίκους θέτει και ο φιναλίστ του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ενώ στα αξιοσημείωτα της Εθνικής ανδρών είναι το γεγονός ότι οι μισοί αθλητές (Κ. Κωνσταντινίδης, Χρ. Κωνσταντινίδης, Α. Τανταλίδης) θα κάνουν ντεμπούτο στον θεσμό, απόδειξη του «βάθους» και των πολλών αξιόλογων επιλογών που διαθέτει η ελληνική ομάδα.

Στην κατηγορία γυναικών, η Αργυρώ Αφράτη θα είναι η μοναδική Ελληνίδα εκπρόσωπος που θα αγωνιστεί και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, με την Ιωάννα Ξουλόγη να ρίχνει το βάρος στη δοκό ισορροπίας και τη Βάλια Πλυτά να έχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πρόγραμμα στους ασύμμετρους ζυγούς. 

Απόντες από τη διοργάνωση του Καναδά θα είναι, αντίθετα, οι δύο Έλληνες με την σταθερότερη εκπροσώπηση στον θεσμό αλλά και τις μεγαλύτερες διακρίσεις κατά φύλο την τελευταία εικοσαετία: Ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος μετρούσε 13 συμμετοχές στα ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα που πραγματοποιήθηκαν από το 1999 έως και το 2015, καθώς και η Βασιλική Μιλλούση, που αγωνίστηκε σε επτά συνεχόμενες διοργανώσεις από το 2007 και μετά.

Βάσει κλήρωσης, η Εθνική ανδρών θα ανέβει στο ταπί του Ολυμπιακού Σταδίου του Μόντρεαλ τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στην πρώτη από τις δύο ημέρες του προκριματικού της κατηγορίας της, ενώ η Εθνική γυναικών θα αγωνιστεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του προκριματικού της κατηγορίας της.

Στο 47ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 408 αθλητές και αθλήτριες (250 άνδρες, 158 γυναίκες) από 70 χώρες. 
Θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση γυμναστικής που θα φιλοξενηθεί στο Μόντρεαλ έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 -όπου γεννήθηκε ο θρύλος της Νάντια Κομανέτσι, με το τέλειο «10» που κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού- και το αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1985.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου
17:00 – 20:00: Προκριματικός ανδρών, 1ος όμιλος
21:00 – 00:00: Προκριματικός ανδρών, 2ος όμιλος
01:00 – 04:00: Προκριματικός ανδρών, 3ος όμιλος

Τρίτη 3 Οκτωβρίου
17:00 – 20:00: Προκριματικός ανδρών, 4ος όμιλος
23:00 – 01:00: Προκριματικός γυναικών, 1ος όμιλος
02:00 – 04:00: Προκριματικός γυναικών, 2ος όμιλος

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου
20:30 – 22:30: Προκριματικός γυναικών, 3ος όμιλος
23:00 – 01:00: Προκριματικός γυναικών, 4ος όμιλος
02:00 – 04:00: Προκριματικός γυναικών, 5ος όμιλος

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου (*Παρασκευή 6 Οκτωβρίου)
02:00 – 05:00: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου (*Σάββατο 7 Οκτωβρίου)
02:00 – 04:00: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών

Σάββατο 7 Οκτωβρίου
20:00 – 23:30: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 8 Οκτωβρίου
20:00 – 23:30: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)

Βλάσης Μάρας: «Θα επιστρέψω έτοιμος στο επόμενο παγκόσμιο, 
εύχομαι στον Πετρούνια να ισοφαρίσει το ρεκόρ μου στο Μόντρεαλ!»

Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, η Εθνική ανδρών της ενόργανης θα παραταχθεί σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα χωρίς τον Βλάση Μάρα. Έπειτα από 13 διαδοχικές συμμετοχές ο πολυνίκης Έλληνας στην ιστορία του θεσμού, που μαζεύει δυνάμεις με στόχο να επανέλθει σύντομα στην κορυφή, θα είναι απών από το Μόντρεαλ. Εκεί, όπου εύχεται στον Λευτέρη Πετρούνια να ισοφαρίσει το δικό του επίτευγμα των δύο παγκόσμιων τίτλων…

Από το 1999 στην Τιαντζίν της Κίνας, όπου έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ανδρών, μέχρι και το 2015 στη Γλασκόβη, ο Μάρας αγωνίστηκε σε κάθε παγκόσμιο πρωτάθλημα και δημιούργησε εντυπωσιακά ρεκόρ συμμετοχών (13), αλλά και μεταλλίων, χάρη στα δύο χρυσά (Γάνδη 2001, Ντέμπρετσεν 2002) και το ένα χάλκινο (Άαρχους 2006) που κατέκτησε στο μονόζυγο, μετρώντας συνολικά πέντε προκρίσεις σε τελικούς.

Το εκπληκτικό σερί του 34χρονου πρωταθλητή θα διακοπεί φέτος, αλλά πρόκειται απλώς για ένα διάλειμμα, με την προοπτική να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστή από τη νέα χρονιά. 
«Ο κύριος αγωνιστικός στόχος μου είναι να διακριθώ ξανά σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Να προκριθώ στον τελικό του μονόζυγου και να κυνηγήσω άλλο ένα μετάλλιο, έπειτα από αρκετά χρόνια. Για να το πετύχω αυτό, θέλω να ετοιμάσω ένα πρόγραμμα υψηλής αρχικής αξίας, που θα είναι απόλυτα ανταγωνιστικό. Η προετοιμασία μου το καλοκαίρι δεν πήγε έτσι όπως θα ήθελα, είδα ότι δεν θα προλάβω να κάνω το πρόγραμμα που είχα κατά νου και γι’ αυτό προτίμησα να απέχω από το Μόντρεαλ. Δεν είχε νόημα για μένα να πάω στο παγκόσμιο απλώς για την συμμετοχή. Ήταν προτιμότερο να πάρει τη θέση μου και την εμπειρία της παρουσίας σε μια τέτοια διοργάνωση κάποιο άλλο παιδί, που έρχεται από πίσω. Μόνο αν υπήρχε ομαδικό αγώνισμα θα πήγαινα, για να βοηθήσω την Εθνική ομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Βλάσης Μάρας και συνέχισε:
«Γεμίζω τις μπαταρίες μου και θα έχω αρκετό χρόνο για να προετοιμάσω το πρόγραμμα που θέλω, με δεδομένο ότι η επόμενη μεγάλη διοργάνωση, το ευρωπαϊκό του 2018, θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσει μία διετία γεμάτη από σημαντικούς αγώνες για την πρόκριση στο ‘Τόκιο 2020’. Θα είναι σημαντικό το να καταφέρω να επιστρέψω του χρόνου ως πρωταγωνιστής». 

Ο μοναδικός Έλληνας κάτοχος δύο παγκόσμιων τίτλων -και μάλιστα συνεχόμενων- αναφέρθηκε επίσης με εγκωμιαστικό τρόπο στον Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος δείχνει ικανός να φτάσει σ’ ένα ανάλογο κατόρθωμα στον Καναδά, κάνοντας το «ριπίτ» στους κρίκους:
«Η αξία του Πετρούνια είναι αδιαμφισβήτητη. Οι άνθρωποι είμαστε ανταγωνιστικά όντα και προσπαθούμε να ξεπερνάμε τα κατορθώματα των άλλων και εκείνα που θαυμάζαμε. Γι’ αυτό, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή όλα τα ρεκόρ καταρρίπτονται. Εύχομαι στον Λευτέρη να κατακτήσει στο Μόντρεαλ το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο και να με φτάσει. Το αξίζει πραγματικά, γιατί δουλεύει ως πραγματικός πρωταθλητής!»

Καταλήγοντας πάντως, ο υπερπρωταθλητής του μονόζυγου, που εκτός των άλλων έχει στην συλλογή του πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους, επισήμανε ότι οι διαρκείς επιτυχίες των αθλητών της ελληνικής Γυμναστικής αξίζουν να έχουν την ανάλογη υποστήριξη: 
«Η κατάκτηση ενός μεταλλίου στην ενόργανη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και για να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη… Η Γυμναστική διαφημίζει διεθνώς τον ελληνικό αθλητισμό και κάνει τους Έλληνες περήφανους, προσφέροντάς τους πρότυπα και αξίες, ασχέτως αν κάποιοι δεν θέλουν να το βλέπουν. Ελπίζω να στρώσουν κάπως τα πράγματα και να βρούμε την ανταπόκριση που αξίζουμε, για να κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε».