Φινλανδία: Το πιο τρελό πρωτάθλημα στον κόσμο! (video)

Στο Σονκαγιάρβι της Φινλανδίας διεξήχθη για άλλη μία χρονιά το ...επικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουβαλήματος Συζύγου!

Πιστεύετε ότι μερικές φορές τα …συζυγικά βάρη είναι δυσβάστακτα;

Τότε μάλλον ο καλοκαιρινός σας προορισμός δεν θα πρέπει να είναι το Σονκαγιάρβι της Φινλανδίας κάθε χρόνο τέτοιες μέρες!

Ο λόγος; Εκεί διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου μία από τις πιο πρωτότυπες…αθλητικές διοργανώσεις στον κόσμο: το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουβαλήματος Συζύγου!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το concept της διοργάνωσης είναι απλό. Σε έναν στίβο εμποδίων ειδικά διαμορφωμένο α λα …Survivor, ο σύζυγος κουβαλά στην πλάτη του τη σύντροφο της ζωής του και προσπαθεί να τη μεταφέρει στον τερματισμό όσο πιο γρήγορα γίνεται, νικώντας τα αντίπαλα ζευγάρια!

Η παράδοση

Στα φινλανδικά, το εν λόγω άθλημα ονομάζεται «Eukonkanto» και σύμφωνα με τους ντόπιους, «πατέρας» του είναι ένας διάσημος ληστής της περιοχής που έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Χέρκο Ρόσβο Ρονκάινεν.

Ο εν λόγω ήρωας, ζούσε σε ένα δάσος στην περιοχή του Σονκαγιάρβι μαζί με τη συμμορία του, κάνοντας επιδρομές στα κοντινά χωριά, για να κλέψει φαγητό, υπάρχοντα και ενίοτε γυναίκες, τις οποίες οι ληστές κουβαλούσαν στην πλάτη τους!

Με το πέρασμα των χρόνων, η… παρανομία εξελίχθηκε σε σπορ για τους ντόπιους, οι οποίοι μάλιστα το παίρνουν πολύ στα σοβαρά.

Έτσι, από το 1996 στην περιοχή διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο (πλην των δύο ετών της πανδημίας, όπου δε διεξήχθη)…«συζυγοκουβαλητές» από όλο τον κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι κανόνες

Στους αγώνες συμμετέχουν ζευγάρια, στα οποία ο άνδρας πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και η γυναίκα άνω των 17. Για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι απαραίτητο οι διαγωνιζόμενοι να είναι παντρεμένοι, καθώς όπως τονίζουν οι επίσημοι κανόνες «η σύζυγος μπορεί να είναι η δική σου, του γείτονα, ή κάποια που βρήκες οπουδήποτε. Moναδική προϋπόθεση, είναι οι διαγωνιζόμενοι να περάσουν καλά»!

Η «σύζυγος» πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 49 κιλά για να συμμετάσχει. Αν είναι ελαφρύτερη, τότε οι διοργανωτές τη φορτώνουν με βάρη μέσα σε σακίδιο, προκειμένου να ξεπεράσει το όριο.

Ο…κουβαλητής, μπορεί να πάρει στην πλάτη του τη «σύζυγο», με τρεις διαφορετικές τεχνικές:

Την παραδοσιακή «καβάλα»:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το λεγόμενο «κουβάλημα του πυροσβέστη»:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Την …εσθονική μέθοδο:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο στίβος

Το μήκος του στίβου είναι 253.5 μ., με τους διαγωνιζόμενους να τρέχουν πάνω σε άμμο, περνώντας δύο «στεγνά» εμπόδια και ένα υγρό, βάθους ενός μέτρου.

Αν ο «σύζυγος» ρίξει το…φορτίο του (δεν το συνιστούμε!), μπορεί να το σηκώσει ξανά και να συνεχίσει.

Τα αγωνίσματα διεξάγονται σε «σειρές» των δύο ζευγαριών και οι τρεις καλύτεροι χρόνοι κερδίζουν χρυσό, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο! Επίσης, ειδικό βραβείο κερδίζει το πιο …διασκεδαστικό ζευγάρι, η καλύτερη στολή και ο πιο δυνατός κουβαλητής!

Το αγώνισμα διεξάγεται επίσης και σε senior κατηγορία, με διαγωνιζόμενους άνω των 40 ετών.

Η …σκυταλοδρομία!

Εκτός από το …κύριο αγώνισμα που περιγράψαμε παραπάνω, υπάρχει και το «ομαδικό», που μοιάζει με σκυταλοδρομία!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σε αυτό, μπορούν να συμμετάσχουν τρεις άνδρες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κουβαλήσουν τη «σύζυγο», ο ένας μετά τον άλλον. Στο σημείο της …αλλαγής, ο κουβαλητής αφήνει τη γυναίκα και είναι υποχρεωμένος να πιει μισό λίτρο από το επίσημο ποτό της διοργάνωσης, χωρίς να χυθεί ούτε σταγόνα! Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα χρεωθεί 15” ποινή! Όταν πιεί όλο το ποτό, ο επόμενος κουβαλητής παίρνει τη «σύζυγο» στην πλάτη του και συνεχίζει!

Το σπριντ

Όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα 100 μ. στον στίβο είναι το highlight της διοργάνωσης, το ίδιο και στο πρωτάθλημά μας, υπάρχει το αγώνισμα του σπριντ!

Αυτό διεξάγεται σε μικρότερη πίστα 100 μέτρων, με τη διαφορά όμως ότι σε αυτό ο «κουβαλητής» μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα!

Κουραστήκατε; Σίγουρα όχι όσο οι συμμετέχοντες, που σίγουρα πάντως δείχνουν να περνούν καλά με τα συζυγικά βάρη…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.