Αλλαγές σχεδιάζουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (26/7-11/8/2024) στην παραδοσιακή Λαμπαδηδρομία σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να την καταστήσουν πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Θα υπάρχουν επίσης πολύ λιγότερες δάδες από τις πολλές χιλιάδες που παράγονται συνήθως για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία από τις διοργανώτριες πόλεις, όπως ανέφερε στο Reuters μια πηγή κοντά στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων του 2024.
Οι λαμπαδηδρομείς των Ολυμπιακών Αγώνων, που τρέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα ο καθένας με τη δάδα τους πριν τη χρησιμοποιήσουν για να ανάψουν τη δάδα του επόμενου δρομέα, μπορούν συνήθως να αγοράσουν τη δάδα ως αναμνηστικό της συμμετοχής τους. «Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να μην χρησιμοποιήσουν μεμονωμένες δάδες για κάθε έναν από τους δρομείς», είπε η πηγή. «Σχεδιάζουν να παράγουν λιγότερες και οι λόγοι που αναφέρονται είναι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα».
Όπως είναι γνωστό, η Λαμπαδηδρομία στη διοργανώτρια χώρα των Αγώνων ξεκινά μετά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και την εκκίνηση της Λαμπαδηδρομίας. Δεν έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες για την τελετή Αφής της Φλόγας στην Ελλάδα και την έναρξη της Λαμπαδηδρομίας τον Απρίλιο του 2024 στη Γαλλία, μετά την άφιξή της στο λιμάνι της Μασσαλίας.
Οι διοργανωτές του Παρισιού ανέφεραν στο Reuters ότι θα εξακολουθήσει να γίνεται το παραδοσιακό πέρασμα της Φλόγας από τη μία δάδα στην άλλη μεταξύ των δρομέων, αλλά με ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο. «Με σκοπό να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις, σκεφτόμαστε ένα άλλο μοντέλο, ώστε παράλληλα ο καθένας να μπορεί να κρατήσει ένα αναμνηστικό αυτής της μοναδικής στιγμής», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Παρισιού 2024.
Η Λαμπαδηδρομία των Αγώνων του Τόκιο το 2021 χρησιμοποίησε περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμους, περισσότεροι από 12.000 ήταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ενώ περισσότεροι από 8.000 ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.