Μπαχ: «Μοιραζόμαστε τα βάσανα των Ουκρανών αθλητών»

Οι Ουκρανοί αθλητές «ξέρουν πόσο μοιραζόμαστε τα βάσανά τους», διαβεβαίωσε ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) την Κυριακή στο Κουρσεβέλ (Γαλλία), ως απάντηση στα σχόλια από το Κίεβο που κατηγορεί το σώμα ότι είναι «υπαγωγός του πολέμου» στην Ουκρανία.

«Δεν εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν» για τη συμμετοχή ορισμένων χωρών σε διεθνείς αγώνες και ειδικότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, πρόσθεσε ο κ. Μπαχ, ενώ ορισμένα κράτη εξετάζουν το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων σε περίπτωση παρουσίας Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών.

«Μίλησα με πολλούς Ουκρανούς αθλητές τους τελευταίους μήνες και πολλοί από αυτούς μάς υποστηρίζουν γιατί ξέρουν πόσο μοιραζόμαστε τα βάσανά τους και τις προσπάθειες που κάνουμε για να τους βοηθήσουμε», διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ από το Κουρσεβέλ της Γαλλίας, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι.

«Ένας εισηγητής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μάς είπε ότι ο αποκλεισμός Ρώσων ή Λευκορώσων αθλητών μόνο και μόνο λόγω των διαβατηρίων τους αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους», πρόσθεσε.

«Είδαμε κάποιες δηλώσεις, που προέρχονται από χώρες της Βαλτικής ή άλλες χώρες, που εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Δυστυχώς, δεν ασχολούνται με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα ζητήσει τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, ζητώντας και πάλι αυτή την εβδομάδα «να προστατεύσουμε τον Ολυμπιακό Χάρτη».

Σε μια επιστολή με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη από την Ουκρανική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Τόμας Μπαχ κατήγγειλε αυτή τη στάση ως «ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος».

Στα τέλη Ιανουαρίου, πάντως, η ΔΟΕ είχε ανάψει… φωτιά προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για την επιστροφή αυτών των αθλητών υπό ουδέτερη σημαία, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν είχαν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Είμαστε σε συζητήσεις, αλλά δεν μιλάμε ακόμη για το Παρίσι (σ.σ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024», πρόσθεσε ο Τόμας Μπαχ. «Συζητάμε τους αθλητικούς αγώνες που θα διεξαχθούν φέτος. Το θέμα του Παρισιού θα έρθει αργότερα».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.