Πλημμύρισε από χαμόγελα, από ανθοδέσμες και ελληνικές σημαίες το αεροδρόμιο «Μακεδονία» το μεσημέρι της Τρίτης (18/10), στην υποδοχή του παγκόσμιου πρωταθλητή του παρκούρ Δημήτρη Κυρσανίδη, ο οποίος επέστρεψε από το Τόκιο με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, μαζί με τον συναθλητή του Μίμη Θεοδωρίδη και τη Γ’ Αντιπρόεδρο της Ε.Γ.Ο. Ειρήνη Μανδραβέλη.

Παρών στη διοργάνωση ήταν από ελληνικής πλευράς και ο διεθνής κριτής Άγγελος Πουλής.


 
Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε πλήθος κόσμου: Παρούσα ήταν όλη η οικογένεια του 27χρονου παγκόσμιου πρωταθλητή, δεκάδες φίλοι και συναθλητές του, παιδιά που προπονούνται υπό την επίβλεψή του, αλλά και άνθρωποι της ελληνικής γυμναστικής όπως ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Αβραάμ Σαπρανίδης, ο Ολυμπιονίκης και ομοσπονδιακός προπονητής της ενόργανης Βασίλης Τσολακίδης και ο επίσης ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Ζαχαριάδης.


 
Ο “DK” έγινε δεκτός με ενθουσιώδη συνθήματα και χειροκροτήματα, πριν χαθεί στις αγκαλιές των γονιών, των παππούδων του, αλλά και της συζύγου του Αλεξάνδρας, στην οποία αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο αγώνισμα freestyle.
 
«Είναι μία τεράστια χαρά για μένα, αλλά αυτή την στιγμή ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί. Θέλω να στείλω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη και παράλληλα να δώσω συγχαρητήρια για την επιθυμία να προσφέρει τα μετάλλιά του για φιλανθρωπικό σκοπό. Για μένα, αυτό είναι το πέμπτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο, αλλά είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Στο πρώτο επίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην ιστορία του αθλήματος, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή. Έγινα ο πρώτος επίσημος πρωταθλητής κόσμου στο παρκούρ, είναι ένα κατόρθωμα απίστευτο, που δεν θα μπορέσει κανείς να μου το πάρει ποτέ. Δεν ξέρω μάλιστα αν υπάρχει κάποιο άλλο άθλημα, στο οποίο ένας Έλληνας υπήρξε ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής στα χρονικά», δήλωσε ο 27χρονος πρωταθλητής κόσμου και συμπλήρωσε:


«Το μήνυμα που στέλνει αυτή η επιτυχία μου στα νέα παιδιά, είναι να κυνηγάνε τα όνειρά τους, να μην τα παρατούν ποτέ και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους πει ότι “αυτό δεν γίνεται”, γιατί όλα μπορούν να γίνουν. Θέλουμε, όμως, τη βοήθεια της Πολιτείας. Όχι μόνο όσοι ασχολούμαστε με το παρκούρ, αλλά και το 95% των αθλητών στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας. Εγώ αφιερώνω αναγκαστικά το 70% του χρόνου μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μπορώ να βιοποριστώ και μόνο το 30% στην προπόνηση, γι’ αυτό και ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό το αποτέλεσμα, επειδή απορώ πώς κέρδισα. Ο περισσότερος κόσμος με έχει γνωρίσει κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι για τα μετάλλια που έχω κατακτήσει».
 
Ο Δημήτρης Κυρσανίδης έκανε, επίσης, μία ξεχωριστή αφιέρωση στους κοντινούς τους ανθρώπους, που βοήθησαν στην πορεία προς τη νέα επιτυχία του:
«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την σύζυγό μου Αλεξάνδρα, τον κουμπάρο και συναθλητή μου Νίκο Καραπέτσα και τον Νίκο Πάρτογλου, που με στήριζαν στις προπονήσεις μου μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και τον Βασίλη Τσολακίδη, που με εμπιστεύθηκε από την αρχή και μου παραχώρησε έναν χώρο για να προπονούμαι εγώ, αλλά και όλα τα παιδιά με ασφάλεια και με σωστό τρόπο»..


 
Αναφερόμενος στη νεότερη γενιά του αθλήματος στην Ελλάδα, υπογράμμισε: «Ο Μίμης Θεοδωρίδης που αγωνίστηκε μαζί μου στο Τόκιο, είναι από τους αθλητές που έκαναν από παλιά πολλή προπόνηση και φαίνεται ότι μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, όπως και ο Νίκος Καραπέτσας. Είμαστε τρεις αθλητές από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλα δύο παιδιά από τη Λαμία, ο Ελβίν Ταφίλι και ο Μάριος Ξέρρας, που επίσης προσπαθούν πολύ και μπορούν να εξελιχθούν. Είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα, μακάρι να αυξηθούμε σε αριθμό και να μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα όλοι μαζί».
 
Όσο για τον επόμενο στόχο του, τόνισε: «Ένας ανεκπλήρωτος αγωνιστικός στόχος είναι να μπει το παρκούρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ακούγεται για το 2028. Ο βαθύτερος στόχος μου, όμως, είναι να αποκτήσω αρετή. Όταν κερδίσεις τους αντιπάλους σου αποκτάς δόξα και τιμή, αλλά η απόκτηση της αρετής έρχεται όταν κερδίσεις τον εαυτό σου, που είναι και το δυσκολότερο και για το οποίο πρέπει να παλεύουμε κάθε μέρα».
 
Από την πλευρά του, ο ανερχόμενος Μίμης Θεοδωρίδης, που κατέλαβε τη 19η θέση στον προκριματικό του freestyle εξαιτίας ενός τραυματισμού στο αριστερό ισχίο, δήλωσε:
«Η προετοιμασία μου για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν ελλιπής, λόγω του τραυματισμού στο ισχιακό νεύρο που με ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες και δεν μου επέτρεψε να αποδώσω καλά. Παρόλα αυτά, το 2022 κλείνει με πολύ καλό απολογισμό για μένα, με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησα τον Μάιο στο παγκόσμιο κύπελλο του Μονπελιέ και κυρίως με το χρυσό μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες που έγιναν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.
Όπως όλα τα νέα παιδιά, έτσι και εγώ είχα και έχω ως πρότυπο τον Δημήτρη. Ξεκίνησα το παρκούρ βλέποντάς τον και κάνοντας προπόνηση μαζί του. Είμαι πολύ συγκινημένος που τερμάτισε πρώτος και που είχα την χαρά να το ζήσω από κοντά».
 
Τον επίλογο έβαλε η Γ’ Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Παρκούρ της Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μανδραβέλη, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε πολύ συγκινημένοι που στο 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα παρκούρ ένας Έλληνας αθλητής, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και να κάνει τον Εθνικό Ύμνο να ακουστεί στην Ιαπωνία. Είχαμε πολύ καλή εκπροσώπηση και από τον Μίμη Θεοδωρίδη με μία πολύ καλή εμφάνιση, παρά τον τραυματισμό του.
Από την στιγμή που ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. κ. Σταθόπουλος μου ανέθεσε να αναλάβω την Τεχνική Επιτροπή Παρκούρ της Ομοσπονδίας, πίστεψα σε αυτούς τους αθλητές και στις δυνατότητές τους να φέρουν διεθνείς επιτυχίες. Η προσπάθειά μας έχει ως στόχο να τους στηρίξουμε και να αναπτύξουμε το άθλημα στη χώρα μας προσελκύοντας περισσότερα παιδιά».