O κ. Καπράλος και με την ιδιότητα του ως Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, μίλησε στα μέλη της Επιτροπής που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, για την κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού, των μεταναστών, των προσφύγων και όλων των κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ παρουσίασε πρώτα τις δράσεις για τις πρόσφυγες που έχει αναλάβει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή:
Μέσα από τα δύο χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση “Kids love sports” και “Together in Sport” από τον Ιούνιο του 2021, 7.550 παιδιά, εκ των οποίων το 53% πρόσφυγες, έχουν συμμετάσχει σε κοινές τακτικές αθλητικές δραστηριότητες και έκτακτες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις , αθλητικούς συλλόγους και εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων, σε διάφορες τοποθεσίες της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Ιωάννινα, Καβάλα, Δράμα και Λέσβος.
Eπίσης, 2.300 προσφυγόπουλα επισκέφτηκαν το Παναθηναϊκό Στάδιο, έμαθαν την ιστορία του και είχαν την ευκαιρία να αθληθούν. 300 προσφυγόπουλα έμαθαν τζούντο, ταεκβοντό και ποδόσφαιρο σε επιλεγμένες εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων της περιφέρειας Αττικής. Πάνω από 2.900 προσφυγόπουλα, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων, έχουν συμμετάσχει σε τακτικές αθλητικές δραστηριότητες και έκτακτες εκδηλώσεις τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά αθλήματα.
Μέχρι σήμερα έχει δοθεί αθλητικός εξοπλισμός συνολικής αξίας 40.000,00 ευρώ σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Τέλος, δημιουργήθηκαν συνέργειες με κρατικούς παράγοντες, με σημαντικότερο το Ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, δήμους, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ΜΚΟ, πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα και αθλητικούς συλλόγους.
Επίσης, ο Πρόεδρος Καπράλος παρουσίασε τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ) της Ευρώπης στην υποστήριξη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, δηλώνοντας ότι «21 από τους 29 πρόσφυγες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 φιλοξενήθηκαν από Ευρωπαϊκές Επιτροπές». Αναφέρθηκε και στη βοήθεια που παρέχουν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές στην Ουκρανική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: « Δημιουργήθηκε ταμείο αλληλεγγύης από τη ΔΟΕ, την Ολυμπιακή Αλληλεγγύη και τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές, καθώς και μια μικρή ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας Σεργκέι Μπούμπκα. Αρχικά διατέθηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια. Οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές δώρισαν 500.000 δολάρια στο ταμείο τον Απρίλιο για να στηρίξει αθλητές, προπονητές και τις οικογένειές τους. Τα έξοδα συμμετοχής των 46 Ουκρανών αθλητών, στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων Banská Bystrica 2022 πληρώθηκαν από το ταμείο αλληλεγγύης με τη συνεισφορά της ΕΟΕ».
Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο πλαίσιο της μετανάστευσης και του ασύλου, η ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων και τα οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση των προσφύγων.