Στις 14 Απριλίου, στην “καρδιά της Άνοιξης”, χιλιάδες αθλητές θα ξεχυθούν στους δρόμους, άλλοι με αφετηρία την ιστορική Πέλλα και κατεύθυνση το σημείο τερματισμού στη Θεσσαλονίκη (παραλιακή, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και άλλοι στους πλημμυρισμένους από κόσμο δρόμους της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, για τους μικρότερους αλλά και πολύ θελκτικότερους δρόμους των 10 χιλιομέτρων και 5 χιλιομέτρων αλλά και των 1.000 μέτρων που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων.
Για 14η συνεχή χρονιά η όμορφη “Νύφη του Θερμαϊκού” θα υποδεχτεί τους επισκέπτες για την ετήσια γιορτή του Αθλητισμού με τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου “Μέγας Αλέξανδρος”, αλλά και των άλλων διαδρομών. Δρομείς από κάθε ήπειρο, από μέρη μακρινά, όπως η Ζιμπάμπουε, η Κινεζική Ταϊπέι, οι Μπαχάμες και το Ουζμπεκιστάν, αναμένεται να τρέξουν στον φετινό Διεθνή Μαραθώνιο δίνοντας για άλλη μια χρονιά, παγκόσμια διάσταση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας.
Στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής 14 Απριλίου έχουν ήδη κλείσει θέση εκπρόσωποι 42 χωρών: Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κινεζική Ταϊπέι, Καναδάς, Κύπρος, Μολδαβία, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ζιμπάμπουε.
Η Αντιπεριφερειάρχης και χρυσή Ολυμπιονίκης, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της πόλης, Βούλα Πατουλίδου μιλώντας στο “Πρακτορείο FM104,9” και στο περιοδικό “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος είναι το μεγάλο γεγονός της πόλης κι έχει γίνει θεσμός. Είναι από τα γεγονότα που ελκύουν και μαγνητίζουν όχι μόνο τις κάμερες και τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, εντός κι εκτός Ελλάδας. Ο μαραθώνιος είναι ένας ακόμη τρόπος να διαφημίσεις την πόλη σου και τα ιδανικά που πρεσβεύει. Ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Μαραθώνιος έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς νέα παιδιά από την Παμποντιακή Ομοσπονδία θα μετέχουν τόσο στα 5 όσο και στα 10 χιλιόμετρα – με το λογότυπο “100 Running Team” – για να δώσουν ακόμη περισσότερο χρώμα και να καταστήσουν σαφές πως μόνο μία κατάσταση βοηθάει τον κόσμο και προκαλεί ευφορία: η ειρήνη. Γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως είναι απαραίτητη η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον”.
Στο μεταξύ, η Οργανωτική Επιτροπή του 14ου Διεθνούς Μαραθωνίου θα επιστρέψει στην Παμποντιακή Ομοσπονδία μέρος του αντιτίμου συμμετοχής κάθε δρομέα της «100 Running Team». Από την πλευρά της η Παμποντιακή Ομοσπονδία έχει επιλέξει, τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τη διανομή των τόμων του έργου του Κωνσταντίνου Φωτιάδη: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, μιλώντας στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” τόνισε μεταξύ άλλων: “Οι συμμετοχές και στην φετινή διοργάνωση είναι πολλές και αυτό είναι ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η διοργάνωση. Από νωρίς οι συμμετοχές αυτές ξεπέρασαν τις 20 χιλιάδες και είναι πολύ ενθαρρυντικό για την πόλη και τον μαραθώνιο. Δυστυχώς όμως η πόλη δεν βοηθάει και εννοώ τους ξενοδόχους, τις αεροπορικές εταιρείες, τις μεταφορικές γενικότερα. Αυτό μας υποχρεώνει να έχουμε υψηλό κόστος για την συμμετοχή. Δυστυχώς οι φορείς που ανέφερα αντί να δώσουν κίνητρο με πακέτα χαμηλότερων τιμών σε ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια, προσπαθούν, ακόμα και με υψηλότερες τιμές, να εκμεταλλευτούν το γεγονός. Είναι κρίμα να μην υποστηρίζεται από την ίδια την πόλη ένα τόσο μεγάλο και μαζικό αθλητικό γεγονός.
Βεβαίως υπάρχουν κι αυτοί που βοηθούν με την παρουσία, τις χορηγίες και τη συνδρομή τους σε πολλά επίπεδα, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που μας στηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε χρόνο. Φέτος θα αναλάβει τη χορηγία κατασκευής μεταλλίων γιατί είναι ένα σημαντικό κόστος και αυτό. Η παρουσία της Βούλας Πατουλίδου κάθε χρόνο είναι ένα δώρο για την ίδια την διοργάνωση”.
Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ Τρίτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS. Έχει, επίσης την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.
Ο Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS). Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις 16 Απριλίου 2006. Έκτοτε εντάσσεται ανελλιπώς στο ετήσιο επίσημο διεθνές καλεντάρι, αποκλείοντας παράλληλα το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου Μαραθωνίου παγκόσμια, να χρησιμοποιήσει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.