Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μια ευκαιρία για να θυμηθούμε όλοι μας  ότι υπάρχουν παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές και μερικές φορές αναγκάζονται να πολεμούν και τα ίδια. Παιδιά που γίνονται θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Παιδιά, τα οποία δεν έχουν  πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φαγητό ή ιατρική φροντίδα, σε βασικά κοινωνικά αγαθά, που εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Παιδιά που εν τέλει δεν έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στη ζωή τους.

Η σημερινή οικονομική κρίση έχει περιορίσει από πολλά παιδιά, βασικά δικαιώματά τους, όπως η παιδεία και άλλα πολιτιστικά αγαθά, στερώντας τους τη δυνατότητα να βρεθούν σε χώρους όπου μπορούν να καλλιεργήσουν τη σκέψη και τη δημιουργικότητά τους. Η συνακόλουθη κρίση αξιών εμποδίζει τη νέα γενιά να γνωρίσει πανανθρώπινες αξίες όπως οι αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Τα ιδανικά της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του Ολυμπισμού, όπως η ανεκτικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλοκατανόηση, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο, εντός του οποίου μπορεί ο καθένας μας να οικοδομήσει τη δική του στάση ζωής απέναντι στα παιδιά.

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ήδη από το 2010, έχει στρέψει την προσοχή του στη νέα γενιά,  με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που χρησιμοποιούν τη δύναμη του αθλητισμού να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.”
 
“Φέτος”,  συνέχισε ο Δρ. Φίλης, “το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας, της αλληλεγγύης, στέλνοντας  ένα ισχυρό μήνυμα κατά της βίας και του ρατσισμού. Μέσω ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης, απευθυνόμαστε σε νεαρούς μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τις παραπάνω αξίες καθώς και την κινητοποίησή τους, μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων  μέσα και γύρω από το σχολείο.”

Ο κ. Φίλης κατέληξε: “Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου την παλιά αφρικάνικη παροιμία πως τον  κόσμο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας.. τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν σε ένα κόσμο ειρηνικό».