Με τη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη και του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, κορυφώθηκε σήμερα (17/04/2019), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το πρώτο μέρος του προγράμματος Ημέρες Άθλησης «Σχολικός ΠειραιΑθλητισμός», το οποίο πραγματοποιείται για τρίτη συναπτή σεζόν. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του Λιβέρη Ανδρίτσου, διεθνή με τη θρυλική ομάδα μπάσκετ του ’87, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στον «ΠειραιΑθλητισμό» ως καθηγητής φυσικής αγωγής και φέτος θα συνταξιοδοτηθεί.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, περιηγήθηκε από τη διοίκηση του ΣΕΦ και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον αναβαθμισμένο και ανακαινισμένο χώρο του σταδίου, ο οποίος είχε κατακλυστεί για μία ακόμα ημέρα από εκατοντάδες παιδιά, με τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων να φτάνει τις 5.000.
Οι μαθητές των Γυμνασίων που συμμετείχαν στον πρόγραμμα που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από έμπειρους προπονητές δέκα διαφορετικά αθλήματα, με τον ίδιο τον Υφυπουργό να δράττεται της ευκαιρίας και να δοκιμάζει την τύχη του στην τοξοβολία, με θαυμαστή ευστοχία μάλιστα!
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Νίκος Λύτρας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Λεωνίδας Νίκας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Νίκος Μουμούρης και ο Ηρακλής Κέλλης, ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργού Αθλητισμού και εμπνευστής του προγράμματος «Σχολικός ΠειραιΑθλητισμός».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αποφάνθηκε: «Νιώθω λίγο περίεργα σήμερα… η συγκίνηση είναι μεγάλη για πολλούς λόγους. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2017 που βγαίνω στον αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Φέρνω στο μυαλό μου τον Ιανουάριο του 2015 και στο μέρος που σήμερα ήταν γεμάτο παιδιά, δεν υπήρχε τίποτα απ’ όλα αυτά τότε.
Υποδομές που δημιουργήσαμε μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία είχα μια εξαιρετική συνεργασία αυτά τα χρόνια και ήρθε να καλύψει και να δώσει χείρα βοηθείας στα μεγάλα κενά που υπήρχαν, καθώς έδινε τη δυνατότητα στη ΓΓΑ να μεταφέρει χρήματα στην Περιφέρεια Αττικής για να κάνει ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις.
Ο χώρος του ΣΕΦ προοριζόταν να γίνει μία εξαιρετικά προσοδοφόρα για κάποιους επένδυση, αλλά πάλι τα παιδιά μας, οι φίλοι μας, εμείς οι ίδιοι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε έναν χώρο να αθληθούμε, όπως το συγκεκριμένο κομμάτι της εγκατάστασης προοριζόταν από τότε που κατασκευάστηκε, τη δεκαετία του ‘80.
Είμαι πολύ χαρούμενος που το καταφέραμε αυτό, συγκυριακά στη δική μου υπουργία, όχι συγκυριακά στη δική μου κυβέρνηση, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως των ανθρώπων που αγκάλιασαν το ΣΕΦ και το κράτησαν όρθιο, σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές στιγμές, αλλά καταφέραμε και δημιουργήσαμε όλα αυτά, αλλά και ακόμη περισσότερα.
Να σας υπενθυμίσω ότι οι υποτροφίες που θα δοθούν φέτος σε 75 αθλητές συνολικά, προέρχονται από την εξοικονόμηση που έγινε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και από την οικονομική ανάσα που μας έδωσε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Μια δεύτερη μεγάλη συγκίνηση είναι πως φέτος είχαμε την τρίτη διαδοχική διοργάνωση του Σχολικού ΠειραιΑθλητισμού. Πλέον, έχουμε δημιουργήσει ένα θεσμό που περιμένουν τα παιδιά, οι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοι γιατί καταφέρνουν να φεύγουν από το αποστειρωμένο περιβάλλον του σχολείου, με τα προβλήματά του και με τα καλά του όμως, και να δείχνουν στα παιδιά στην πράξη πώς να αγαπούν τον αθλητισμό, πως πρέπει να γίνεται όμορφα το μάθημα, πως πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλον.
Ξεκινώντας από τον ΠειραιΑθλητισμό, φέτος είχαμε στην SportExpo στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη αθλητική δραστηριότητα, θα συνεχίσουμε στην Κομοτηνή, θα πάμε στην Πάτρα και σιγά σιγά, όσο δουλεύουμε αθόρυβα και στοχοπροσηλωμένα, με αυτούς τους προϋπολογισμούς που έχουμε, οι οποίοι κάθε χρόνο θα γίνονται και καλύτεροι. Θα δημιουργήσουμε ένα θεσμό σε όλη την επικράτεια. Όπως προσπαθούμε και με την κολύμβηση για τα παιδιά της τρίτης δημοτικού.
Νομίζω ότι για πρώτη φορά, έχουμε σημαντικές ελπίδες επιτυχίας, να διακριθούμε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Be Active”! Τα καλύτερα προγράμματα βραβεύονται και έχω την αίσθηση ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχει ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα κι αυτό απομένει να αποδειχτεί και τυπικά μέσα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο διάστημα».
Ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Νίκος Λύτρας είπε: «Στο ΣΕΦ φιλοξενήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 4.500 μαθητές σε χώρους, οι οποίοι πριν από τέσσερα χρόνια δεν υπήρχαν. Ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος και δεν ανήκε καν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήταν χώρος υψηλής παραβατικότητας από την πλευρά του Μικρολίμανου.
Με ενέργειες του Υπουργείου και του Υφυπουργού προσωπικά, πήραμε το χώρο τον Ιούλιο του 2017. Όχι για να πούμε ότι έχουμε ένα ακόμα οικόπεδο στο δημόσιο, αλλά για να τον αξιοποιήσουμε και να τον παραδώσουμε στον κόσμο του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.
Μέσα σε ένα διάστημα 12-14 μηνών κατασκευάσαμε τέσσερα νέα ανοικτά γήπεδα, δύο κλειστά στο αεροφερόμενο, δύο κτήρια αποδυτηρίων και έγιναν έργα φωτισμού, γιατί μετά τη δύση του ηλίου ήταν επικίνδυνο ακόμα και να περπατήσεις.
Είδαμε με χαρά να ξαναζωντανεύει αυτό το κομμάτι του Πειραιά. Είναι ίσως, το μοναδικό κομμάτι του Πειραιά, το οποίο είναι ελεύθερο για να μπορέσει κάποιος να αθληθεί ή να κάνει τη βόλτα του. Το στάδιο πρέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία και τη νέα γενιά.
Όταν ο φορολογούμενος δίνει τα χρήματα του στο δημόσιο κορβανά, αυτός πρέπει να του τα επιστρέφει με υπηρεσίες. Αυτό πιστεύουμε εμείς, αυτό πιστεύει και η ηγεσία του Υπουργείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνδιοργανώσαμε με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, την Περιφέρεια και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αυτή την επιτυχημένη 6ήμερη διοργάνωση και σας περιμένουμε και του χρόνου με περισσότερα καινούρια γήπεδα».
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης υπογράμμισε: «Καταγράψαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Αττική μία προς μία. Εγκαταστάσεις, οι οποίες λόγω των μνημονιακών χρόνων είχαν στερηθεί την αναγκαία υποστήριξη και συντήρηση. Είχαν χάσει τη λειτουργικότητά τους, δεν ήταν ασφαλείς. Εν συνεχεία μετρήσαμε ποιο θα ήταν το κοινωνικό όφελος αν κάναμε μία μεγάλη παρέμβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ποιοι άνθρωποι τις χρειάζονται; Μετρήσαμε 153 συλλόγους στον Πειραιά που ασχολούνται με πολλά και διαφορετικά αθλήματα, με 48 χιλιάδες αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των συλλόγων, χωρίς να συμπεριλαμβάνω σε αυτούς τα παιδιά των ακαδημιών του Ολυμπιακού, του Εθνικού κτλ. Υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι πολίτες που το απόγευμα μπαίνουν στα προπονητήρια και γυμνάζονται. Στη βάση αυτής της διαπίστωσης, επιλέξαμε συνειδητά να στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αναβαθμίζοντας το 70-80% των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έξω από το ΣΕΦ θα παραδοθεί τις επόμενες 10 ημέρες και μέσα στην εβδομάδα θα εγκατασταθεί και ο εργολάβος ανάθεσης να μας φτιάξει και τα δύο γήπεδα τένις.
Εν συνεχεία, συμφωνήσαμε με αυτήν την εμπνευσμένη ιδέα του Ηρακλή Κέλλη να συνεισφέρουμε στη μεγάλη αυτή γιορτή του Σχολικού αθλητισμού, τον ΠειραιΑθλητισμό. Αν αναδείξουμε τα ιδεώδη του υγιούς αθλητισμού στα παιδιά, είναι το καλύτερο “εργαλείο” για να χτυπήσεις τη βία στα γήπεδα, για να απαλλαγούμε από τις κακές πρακτικές του επαγγελματικού αθλητισμού, για να υπερασπιστούμε μεγάλες οικουμενικές αξίες της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης, χωρίς διακρίσεις και να “χτυπήσουμε” το ρατσισμό και την ξενοφοβία».
Ο Ηρακλής Κέλλης, ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργού Αθλητισμού και εμπνευστής του προγράμματος εξήγησε από την πλευρά του: «Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για εμάς γιατί με έργα, όχι με λόγια και με τη συμβολή και συνεργασία όλων, η ιδέα του σχολικού ΠειραιΑθλητισμού εξελίχθηκε σε μία νέα μορφή μαθητικών δράσεων και ως μοντέλο πια, εξαπλώνεται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Η παράτολμη απόφαση για τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών σε μη ανταγωνιστικές, αλλά συμμετοχικές και παιδαγωγικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, αποτελεί το νέο σύγχρονο μοντέλο αθλητικής δραστηριοποίησης και συγχρόνως το εφαλτήριο και το σχεδιασμό νέων προγραμμάτων μαζικής άθλησης».
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Λεωνίδας Νίκας, επεσήμανε: «Είναι ημέρες χαράς για τα παιδιά, γιατί το πρώτο που κερδίζουν είναι να βγουν έξω από τη σχολική αίθουσα. Αλλάζουν περιβάλλον και διάθεση και είναι πιο δεκτικά στη μάθηση. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διακεκριμένους αθλητές, αλλά και μαθητές άλλων σχολείων και καλλιεργείται το αθλητικό πνεύμα. Πάνω από όλα όμως καλλιεργείται η σωματική και ψυχική υγεία. Γιατί στην κοινωνία μας αυτά τα δύο στοιχεία, είναι αυτά που καθορίζουν το μέλλον της. Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η δράση γιατί το χρωστάμε στα παιδιά μας».
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Νίκος Μουμούρης τόνισε από την πλευρά του: «Δεν πιστεύαμε πριν από τέσσερα χρόνια αυτήν την εξέλιξη, με τη συμμετοχή 17.000 μαθητών στον ΠειραιΑθλητισμό. Περίπου 11.000 παιδιά από την Πρωτοβάθμια και 5.000 παιδιά από τα Γυμνάσια συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, που είναι χαρά ζωής για τα παιδιά μας. Αυτή η δράση είναι προσπάθεια διαφορετικών παραγόντων ξεκινώντας από την Περιφέρεια, τους Δήμους το Υπουργείο και καταλήγοντας στα παιδιά μέσω της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν υπάρχει συνεργασία υπάρχει αποτέλεσμα. Όλες οι δυνάμεις του τόπου και του Πειραιά μπορούμε να κάνουμε πράγματα.»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, προλόγισε εν συνεχεία τον Λιβέρη Ανδρίτσο: «Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που μέλος αυτής της αθλητικής οικογένειας, της οικογένειας που πήρε τον ΠειραιΑθλητισμό στις πλάτες του και τον έτρεξε, της οικογένειας των καθηγητών Φυσικής Αγωγής που αγαπήσαν τα παιδιά μας, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μολονότι κάποιες στιγμές μέσα από το μπάσκετ πήρε στην πλάτη του όλη τη χώρα και όλους εμάς έπεσε πάνω στα παιδιά και μέσα από το δημόσιο σύστημα παιδείας ήρθε, έμεινε, βοήθησε, οραματίστηκε και μας βοήθησε να οραματιστούμε: Ο Λιβέρης Ανδρίτσος!»
Μέσα σε θερμό χειροκρότημα από τους συναδέλφους του, εκπαιδευτικούς, ο Λιβέρης Ανδρίτσος, επισήμανε, μετά τη βράβευσή του από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη:
«Κάνοντας μία μικρή αναδρομή της ζωής μου, μιας και βρίσκομαι στο τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου, καθώς έχω υποβάλλει τα χαρτιά μου για συνταξιοδότηση, δεν φανταζόμουν πως θα ήμουν καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε σχολείο. Μικρός ήμουν ψηλός, βοηθήθηκα, έτυχα και σε μία πολύ καλή φουρνιά με τον Γιαννάκη, τον Γκάλη και τα άλλα παιδιά και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ μου άνοιξε δρόμους. Μέσα από αυτή την επιτυχία μπήκα στη Γυμναστική Ακαδημία, ακολούθησα την προπονητική, άνοιξα γυμναστήριο και όταν έπρεπε να πάρω την απόφαση αν θα πάω στη δημόσια εκπαίδευση ή όχι απάντησα «ναι». Αποδείχτηκε πως πήρα τη σωστή απόφαση! Έμεινα στην εκπαίδευση για 21 χρόνια, έκανα φίλους, έζησα πολλές χαρές και είχα μια γεμάτη ζωή και καριέρα. Μετά τη γέννηση του γιου μου, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν η καλύτερη στιγμή στη ζωή μου. Έχω ακόμη 10 ημέρες για να ανακαλέσω την αίτηση συνταξιοδότησής μου… ζητάω από όλους τους συναδέλφους να με βοηθήσουν για να κάνω τη σωστή επιλογή».
Ανακατασκευάζεται το κλειστό «Πέτρος Καπαγέρωφ»!
Αναλυτικά ο Υφυπουργός Αθλητισμός, Γιώργος Βασιλειάδης στη διάρκεια της ομιλίας του για τον «Σχολικό ΠειραιΑθλητισμό» ανακοίνωσε την ανακατασκευή του «Παπαστράτειου», στο οποίο αγωνιζόταν η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
«Μεταξύ της ΓΓΑ, του ελληνικού αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά και της Περιφέρειας Αττικής υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου “Πέτρος Καπαγέρωφ” στον Πειραιά και το αμέσως επόμενο διάστημα δημοπρατείται το έργο για μια νέα ημέρα και για τα μπάσκετ της πόλης,» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Το «Πέτρος Καπαγέρωφ», όπως μετονομάστηκε προς τιμήν του μεγάλου αθλητικού παράγοντα του Πειραϊκού το Παπαστράτειο υπήρξε το «σπίτι» του μπάσκετ του Πειραιά για πολλές δεκαετίες.
Το ιστορικό αυτό γήπεδο μπάσκετ θα ανακατασκευαστεί και θα δοθεί στους συλλόγους και στη νεολαία του Πειραιά, μία συγκινητική είδηση για όσους το γνώρισαν στις ημέρες δόξας του.