Σε κοινή συνέντευξη τύπου UNESCO και ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους, με πρώτο βήμα τον επικείμενο Κλασσικό Μαραθώνιο 2011.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας, Κώστας Παναγόπουλος, ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO, Θεόδωρος Πασσάς και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα.
Το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Παναγόπουλος, οποίος μεταξύ άλλων είπε: “Η συνέντευξη αυτή είναι ξεχωριστή. Ο ΚΜΑ, το γνωρίζουμε όλοι καλά τώρα πια, δεν είναι απλώς ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, την ιστορία, την αγωνιστική δράση με αξίες και ιδανικά.
Η κληρονομιά του περσινού αγώνα, όπου τιμήσαμε την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα είναι πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική. Και πολύ βαριά, σε ότι αφορά τη σχέση του ΚΜΑ με τη ελληνική κοινωνία, αλλά και σε ότι αφορά τη σχέση με την παγκόσμια κοινότητα των δρομέων. Στον ΣΕΓΑΣ αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε και να διευρύνουμε την κληρονομιά αυτή. Έτσι συνδέσαμε τον φετινό, 29ο ΚΜΑ, με αξίες πολύ σημαντικές και θα έλεγα ιδιαιτέρως κρίσιμες, ειδικά στην εποχή που ζούμε. Κοινωνική συνοχή, δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, αλληλεγγύη. Τις αξίες αυτές θα προβάλουμε μέσα από τον αγώνα, αλλά και πριν τον αγώνα και πολύ περισσότερο τις αξίες αυτές θα καλέσουμε όλους και όλες να μετουσιώσουν σε πράξη μέσα από ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς που θα λειτουργήσει τις ημέρες του αγώνα.
Όπως ήδη γνωρίζετε ο ΣΕΓΑΣ εδώ και κάποια χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα τέτοιο πρόγραμμα σε συνεργασία με τους συλλόγους δρομέων, αλλά και με μια σειρά από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όμως αυτό που θα δούμε φέτος θα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ ξεχωριστό, θα είναι η καρδιά του ΚΜΑ. Και στην προσπάθειά μας αυτή δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο καλό, πιο άξιο συμπαραστάτη και συνοδηγό από την UNESCO, της μεγάλης παγκόσμιας αθλητικής και πολιτιστικής προσφοράς”.
Ακολούθως το λόγο πήρε η κα Τζιτζικώστα, η οποία τόνισε: “Η ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία των δυο φορέων έχει ξεκινήσει ήδη από το προηγούμενο έτος, μετά το πέρας του Κλασικού Μαραθωνίου του 2010, με πρόταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Σήμερα, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, την συνεργασία των δυο φορέων, που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή επίσημου Μνημονίου, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στο Παρίσι, στις 20 Ιουνίου 2011, από την γενική διευθύντρια της UNESCO, κυρία Ιρινα Μπόκοβα και εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ. Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κύριος Βασίλειος Σεβαστής, θα ανακοινώσει την συνεργασία των δυο φορέων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Η σημασία της έναρξης της συνεργασίας των δυο φορέων, υπογραμμίζεται σε επιστολή της κας Μπόκοβα, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ευελπιστεί η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και σε άλλους τομείς στο μέλλον.
Η UNESCO, ως διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίζει από την ίδρυσή του, καταλυτικό ρόλο, στον αγώνα για την προώθηση των επιστημών, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας, με σεβασμό στις αξίες κάθε πολιτισμού και κουλτούρας.
Παράλληλα, εργάζεται για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την ενίσχυση και το συντονισμό των συνεργασιών μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων σε εθνικό, διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, προωθεί έρευνες και αναπτύσσει περιφερειακά προγράμματα, που στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση των πολιτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αναφύονται στις σύγχρονες κοινωνίες.
Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες, σήμερα εκατομμύρια παιδιά, κυρίως κορίτσια από τις χώρες της Αφρικής, στερούνται των ευκαιριών για εκπαίδευση, καθιστώντας την διασφάλιση του δικαιώματος αυτού, μια από τις μεγαλύτερες ηθικές προκλήσεις της εποχής μας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας αυτό το γεγονός, προτείναμε στην γενική διευθύντρια της UNESCO, που απεδέχθη με χαρά, μέρος των εσόδων του Κλασικού Μαραθωνίου του 2011, να δοθεί για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNESCO, για τα κορίτσια της Αφρικής.
Γνωρίζω και βιώνω καθημερινά, όπως και όλοι μας, την πολύπλευρη, οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, την οποία η Ελλάδα διανύει σε αυτή την δυσχερή διεθνή συγκυρία, εντούτοις θα ήθελα να τονίσω, ότι ακόμη και τώρα, δεν μπορούμε να ξεχνάμε, την σημασία της συνεισφοράς, της κοινωνικής ευαισθησίας και της αλληλεγγύης, προς τους λαούς που την χρειάζονται, όπως η Αφρική.
Και η κα Τζιτζικώστα κατέληξε: «Επιπλέον, θα ήθελα να υπογραμμίσω τα τεράστια και πολύπλευρα πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη της διασύνδεσης της UNESCO και του ΣΕΓΑΣ, στο πλαίσιο του Κλασικού Μαραθωνίου του 2011, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ετήσια αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα του πλανήτη”.
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ήταν ο επόμενος ομιλητής και από την πλευρά του τόνισε: “Δραστηριότητα της Ομοσπονδίας από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, εδώ και 113 χρόνια, εκτός από την τρέχουσα ανάγκη να αναπτύσσεται ο αθλητισμός, είχε ως κεντρικό της στόχο να αναδεικνύονται και οι αξίες που πηγάζουν και απορρέουν μέσα από την αθλητική δραστηριότητα.
Έχουμε τη βαθειά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός αν δεν αναδεικνύει αξίες και δεν εκπέμπει μηνύματα προς όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία, χάνει την παιδαγωγική και πολιτισμική του αξία. Έτσι λοιπόν η προσπάθειά μας και στο πλαίσιο της διεξαγωγής του ΚΜΑ, έχει ως πρώτιστο στόχο να αναδεικνύει αυτό το συμπυκνωμένο μήνυμα που ο ΚΜΑ με πολλαπλές διαστάσεις εκπέμπει, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά πιστεύω και στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Η σημερινή ημέρα είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική, γιατί η UNESCO είναι ο πιο σημαντικός πολιτισμικός οργανισμός στον πλανήτη. Πιστεύω λοιπόν ότι φθάσαμε εδώ σήμερα γιατί είναι βέβαιο πως συμπίπτουν οι στόχοι και οι δραστηριότητές μας στο πολιτιστικό πεδίο και ελπίζω επίσης και πιστεύω ότι με τη συνδρομή και των δύο πρέσβεων, του κ Οικονόμου και του κ Πασσά, αλλά κυρίως και με τη βοήθεια της κας Τζιτζικώστα, αυτή η συνεργασία που ξεκινάει σήμερα θα είναι διαχρονική και θα διευρυνθεί κι άλλο.
Ο ΚΜΑ φέτος είναι στη διάθεση της UNESCO για να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα διατεθεί για τους στόχους της UNESCO που αφορούν, τα παιδιά της Αφρικής και ιδιαίτερα τα κορίτσια. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Παράλληλα βέβαια σχεδιάζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις για να προβάλουμε τα μηνύματα και τους στόχους μας, αλλά και για να συγκεντρώσουμε χρήματα για τα παιδιά της Αφρικής. Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά την κα Τζιτζικώστα, η συμβολή της οποίας, για να φθάσουμε ως εδώ και στην υπογραφή του μνημονίου σε λίγες ημέρες, ήταν καθοριστική. Πιστεύω ότι και οι πρέσβεις κκ Πασσάς και Οικονόμου θα είναι δίπλα μας”.
Τέλος ο κ Πασσάς, επεσήμανε: “Πρέπει να πω ότι ως αθλητής νιώθω ένα μεγάλο σεβασμό και μια μεγάλη εκτίμηση για τους δεκαθλητές. Και στο πρόσωπο του κ Σεβαστή, βλέπω έναν παλιό δεκαθλητή. Ίσως είναι και ένας από τους αθλητές που δεν τυγχάνουν της αναγνώρισης που θα έπρεπε. Αλλά όσα άλλα σπουδαία έκανε τυγχάνουν αναγνώρισης. Επίσης θαυμάζω την κα Τζιτζικώστα γι΄ αυτή την ενεργητικότητα που έχει και που εκπέμπει πάντα μια θετική προδιάθεση. Έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία. Πρέπει να πω ότι και ο κ Οικονόμου συμπαραστέκεται σε όλα τα αιτήματά μας, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να παράγουμε πολιτική.
Ακόμα και το διάστημα αυτό, που περνάμε μια μεγάλη δοκιμασία, ως έθνος, ως πολίτες, θα πρέπει να σκεφθούμε την πολιτική. Να έχουμε ιδέες. Και ποια καλύτερη απόδειξη από αυτή τη θαυμάσια ιδέα που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία μας, έτσι ώστε ο ΚΜΑ να συνδεθεί με τους στρατηγικούς στόχους της UNESCO και με συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία στην πράξη θα βοηθήσουν αυτά τα κορίτσια στην Αφρική. Γενικότερα θα έλεγα το γυναικείο πληθυσμό γιατί από περίπου 700 εκατομμύρια αναλφάβητων, τα 2/3, όπως προκύπτον και από τις στατιστικές της UNESCO, είναι γυναίκες και από αυτό το ποσοστό το μεγαλύτερο μέρος είναι παιδιά, κυρίως κορίτσια, τα οποία πρέπει να αφήσουν το σχολείο για τις ανάγκες της ζωής, να κάνουν οικογένεια κ.λ.π. Γι΄ αυτό και ο αναλφαβητισμός ήδη εδώ και πολλά χρόνια συνδέθηκε με την αειφόρο ανάπτυξη.
Η UNESCO στην οποία επεδίωξα να βρεθώ και να εκπροσωπήσω τη χώρα μας έχει ένα θαυμάσιο και πολυσχιδές έργο. Τα προγράμματα που εφαρμόζει είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις ανθρώπινες αξίες. Παρά τα προβλήματα που έχουμε, το κύρος της χώρας και ο λόγος της στην UNESCO είναι υψηλό. Έχουμε έναν από τους μεγάλους πολιτισμούς και μεγάλη ιστορία. Πρέπει να έχουμε μια θετική διάθεση και να εργαζόμαστε καθένας από την πλευρά του για να προβάλλουμε αυτά τα ιδεώδη και θα έλεγα ότι η εμπειρία να τρέξεις σε ένα Μαραθώνιο είναι μοναδική. Εγώ έχω κάνει πάνω από 45 επισήμους Μαραθωνίους”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό για τα παιδιά της Αφρικής, αλλά το ποσό αυτό δεν θα είναι μικρότερο από 100.000 ευρώ.
Ο κ Σεβαστής είπε επίσης ότι η κα Τζιτζικώστα έχει μεταβιβάσει παράκληση του ΣΕΓΑΣ να καταβληθεί μια προσπάθεια μέσα από τις αντιπροσωπείες της UNESCO στις χώρες της Αφρικής, να στείλουν εδώ για τον αγώνα αθλητές για να τρέξουν, είτε μεγάλα ονόματα για να παραβρίσκονται στην Αθήνα τις ημέρες διεξαγωγής του ΚΜΑ.
Η συνεργασία, μεταξύ της UNESCO και του ΣΕΓΑΣ, θα επισφραγιστεί με την υπογραφή επίσημου Μνημονίου, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στο Παρίσι, στις 20 Ιουνίου 2011, από την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα και εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ.
Βασικοί άξονες
Η συνεργασία των δύο φορέων για την προώθηση του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών 2011, συνοψίζεται, όπως περιγράφεται παρακάτω ένα μέρος της, μέσω στοχευμένων ενεργειών που θα προβεί ο Διεθνής Οργανισμός ώστε να αγκαλιάσει τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών ως μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και να υποστηρίξει τη φετινή διοργάνωσή του, που θέτει υπό την αιγίδα της. Επίσης θα προβάλει τη συνεργασία της με τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών και πιο συγκεκριμένα με τον ΣΕΓΑΣ που τον διοργανώνει, μέσω της ιστοσελίδας της, των εκδόσεών της και άλλων προωθητικών μέσων που διαθέτει, ανακοινώνοντας ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών 2011 διοργανώνεται με την υποστήριξή της και υπό την αιγίδα της και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τη συγκέντρωση δωρεών που θα χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα που αφορούν στα κορίτσια της Αφρικής.
Ακόμα η UNESCO θα κινητοποιήσει τους συνεργαζόμενους φορείς της, οργανισμούς, κυβερνητικές και μη οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να υιοθετήσουν το πρόγραμμα αυτό και να το προβάλουν διεθνώς μέσα από τις διάφορες ενέργειες και εκδηλώσεις τους, μετά πάντα από σχετική συμφωνία με το ΣΕΓΑΣ.
Τέλος θα κινητοποιήσει και ενημερώσει διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους που συνεργάζονται με την UNESCO προκειμένου να είναι παρόντες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών 2011, καθώς και να υποστηρίξουν και επικοινωνήσουν το εν λόγω γεγονός και τους κοινωνικούς του σκοπούς.