Για το φεστιβάλ Ευρωπαϊκής νεότητας ολοκληρώθηκε στο Καλλιμάρμαρο η αφή της φλόγας.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε πανηγυρικό κλίμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο η τελετή αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για το θερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, που θα φιλοξενηθεί στην Τραπεζούντα της Τουρκίας από τις 23 μέχρι τις 30 Ιουλίου και θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες.
Η Τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμό του εκπροσώπου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Κίκη Λαζαρίδη, που είπε: «Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για μένα να εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή σε μία τέτοια τελετή. Το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας είναι το «παιδί» του πρόεδρου της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ, η πρότασή του για την διοργάνωση αυτών των αγώνων έγινε το 1990 και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το εκτελεστικό συμβούλιο. Τα φεστιβάλ αυτά είναι σε απόλυτη συμφωνία με το πνεύμα του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, που είχε γράψει πως “το πνεύμα του Ολυμπιακού Κινήματος είναι να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου με το να επιμορφώνει τους νέους μέσω του αθλητισμού”. Το πρώτο φεστιβάλ διοργανώθηκε στις Βρυξέλες και έκτοτε έχουν ακολουθήσει άλλα εννέα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι φίλοι μας στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Τραπεζούντα θα ακολουθήσουν την παράδοση και θα διοργανώσουν υπέροχα τους αγώνες και είμαι σίγουρος πως στο τέλος των αγώνων θα γιορτάσουμε όλοι μαζί ακόμα ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας».
Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Παναθηναϊκό Στάδιο ανοίγει και πάλι την φιλόξενη αγκαλιά του, για να υποδεχθεί τη Φλόγα που θα φωτίσει το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Τραπεζούντας. Η Ιερή Φλόγα που θα ανάψει εδώ σήμερα, αναδεικνύει στο έπακρο της Ολυμπιακές αξίες, καθώς γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και στη συνέχεια μέσα από το ταξίδι της φέρνει και ενώνει διαφορετικές πολιτιστικές κληρονομιές, ιδεολογίες και συνειδήσεις. Η σημερινή όμως Τελετή Αφής έχει για την Ελλάδα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ξεχωριστή σημασία, καθώς έχουμε τη μεγάλη χαρά να παραδίδουμε τη Φλόγα στη γειτονική μας Τουρκία, με την οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε ισχυρούς δεσμούς και όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στην διοργάνωση του Ολυμπιακού Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας και ελπίζω η σημερινή τελετή, αλλά και οι αγώνες στην Τουρκία, να αποτελέσουν το κατάλληλο πεδίο για την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, που είπε: «Η Φλόγα είναι το ιερό των ιερών του ελληνικού αθλητισμού και της ελληνικής αθλητικής παράδοσης. Είμαστε περήφανοι γιατί η Φλόγα αυτή συντροφεύει την χώρα μας και τις καρδιές μας από πολύ πολύ παλιά και σήμερα είναι το οικουμενικό σύμβολο το οποίο ενσαρκώνει την ανθρώπινη προσπάθεια, το μόχθο, την προσπάθεια για την καλυτέρευση του ανθρώπου, σωματική και πνευματική. Ένα σύμβολο το οποίο έχει πολύ μεγάλη επικαιρότητα στις μέρες μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που την Φλόγα αυτή την παραδίδουμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Νεότητα, στα χέρια των φίλων μας από την Τραπεζούντα της Τουρκίας, στους οποίους ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αγώνες και στην γενικότερη αθλητική προσπάθεια την οποία το τελευταίο καιρό η φίλη και γείτονας Τουρκία καταβάλει σε όλους τους τομείς».
Στην συνέχεια έλαβε χώρα η επίκληση της Πρωθιέρειας, Ινώς Μενεγάκη, στο θεό Απόλλωνα και η Αφή και Παράδοσή της στο Λαμπαδηδρόμο. Αμέσως μετά και μέσα σε συγκινητικό κλίμα έγινε η παράδοση της Φλόγας από τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, στην δήμαρχό της Τραπεζούντας, Ορχάν Γκουμρουκτσουόγλου, που δήλωσε: «Είναι τιμή για μας να βρισκόμαστε στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και διέδωσε στον κόσμο τις αξίες του σεβασμού, της υπεροχής και της φιλίας. Θα μεταφέρουμε αυτή τη δάδα πίσω στην Τραπεζούντα, όπου θα συναντηθούν οι αθλητές και οι συνοδοί από 49 χώρες, με την τιμή και την ικανοποίηση που αισθανόμαστε τώρα, που παίρνουμε την Φλόγα από την Αθήνα. Στο φως αυτής της δάδας, η Τραπεζούντα θα επιδείξει το πνεύμα σεβασμού, της φιλίας και της υπεροχής».