Μία ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στον Ελληνικό Ιππικό Ομιλο στο Μαρούσι.

Μία ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στον Ελληνικό Ιππικό Ομιλο στο Μαρούσι. Η πρεσβεία της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, διοργάνωσε μία διαφορετική δεξίωση. Η ιδιαιτερότητά της ήταν ότι οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρεία να παρακολουθήσουν μία επίδειξη εφίππης τοξοβολίας. Οι έφιπποι τοξοβόλοι ήταν ένα απο τα σημαντικότερα τμήματα του στράτου του Τζένγκις Χαν και συνέβαλε τα μέγιστα στις μάχες που έδωσε για την δημιουργία της Μογγολικής Αυτοκρατορίας. Την παράδοση της έφιππης τοξοβολίας επανέφερε στο προσκήνιο ο Ούγγρος Κασάι Λάιος, ο καλύτερος έφιππος τοξοβόλος στον κόσμο, κάτοχος πολλών ρεκορ Γκίνες.

Οι έφιπποι τοξοβόλοι όμως που έκαναν την επίδειξη δεν ήταν Ούγγροι, αλλά Ελληνες. Συγκεκριμένα η ομάδα “Ελληνες Κένταυροι”, που δημιούργηθηκε στα τέλη του 2006, είναι ένα σωματείο που απαρτίζεται απο περίπου 200 αθλητές με τον μικρότερο να είναι 5 χρόνων και τον μεγαλύτερο 76, είναι η μοναδική τετοίου είδους ομάδα στην Ελάδα και μάλιστα έχει κατακτήσει παγκόσμιες διακρίσεις. Οι Ελληνες Κένταυροι προπόνουνται στο Μαρκόπουλο και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της ομάδας και εκπαιδεύτης τους, Αριστοτέλης Καλέντζης, μέσα άπο την έφιππη τοξοβολία προσπαθούν να αναβιώσουν μία αρχέγονη πολεμική τέχνη και παράλληλα να νιώσουν χαρά, ευεξία και την πνευματική διαύγεια που προσφέρει αυτή. Ο Καλέντζης μας ενημέρωσε πως η προπονήση στην έφιππη τοξοβολία έχει δύο βασικά σκέλη. Οι αθλητές στην αρχή προπονούνται στην στατική τοξοβολία και στην ιππική τέχνη και όταν αρχίσουν να βελτιώνονται σε αυτές τις δύο βασικές δεξιότητες, τότε αρχίζουν οι συνδυαστικές ασκήσεις, οι προπονήσεις γίνονται με στρατιωτική πειθαρχία και σε απόλυτη ησυχία και τα τόξα που χρησιμοποιούνται είναι παραδοσιακα ούγγρικα τόξα “Kassai”. Η ομάδα είναι υπό την αιγίδα της “Ελληνικής Εφιπποτοξικής Εταιρείας” και είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας έφιπππης τοξοβολίας.

Σους αγώνες έφιππης τοξοβόλιας ο αθλητής διανύει με το άλογο του μία διαδρομή 90 μέτρων, στην οποία χωρίς να οδηγεί το άλογο του με ηνία και έχοντας στα χέρια του το τόξο και τα βέλη, πρέπει να χτυπήσει τρεις διαφορετικούς στόχους, τοποθέτημενους με διαφορετικη κλίση ο καθένας. Τον τελεύταιο στόχο μάλιστα ο αθλητής πρέπει να τον χτυπήσει γυρνωστας το σωμα του προς τα πίσω.