Στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην Ασία (Τόκιο 2010), στην Ευρώπη (Παρίσι 2011) και πλέον ήρθε η ώρα για το 3 στα 3 στη Λατινική Αμερική. Αύριο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Ηλίας Ηλιάδης καλείται να διατηρήσει τα σκήπτρα στην κατηγορία των -90κ. που κατέχει από τις τελευταίες δύο διοργανώσεις και παράλληλα να κάνει πραγματικότητα ότι δεν κατάφερε πριν από έξι χρόνια στο παγκόσμιο της Cidade Maravilhosa (σ.σ. «υπέροχη πόλη» όπως είναι το προσωνύμιο του Ρίο).
Τότε είχε περιοριστεί στο ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας, αφού στον τελικό είχε γνωρίσει την ήττα από τον Γεωργιανό Ιρακλί Τσιρεκίντζε. Πλέον, πιο έμπειρος, πιο ώριμος και πιο δυνατός από ποτέ, ο Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο, έχει την υποχρέωση να πάρει το τρόπαιο… σπίτι του! Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού εφόσον έρθει το χρυσό μετάλλιο, θα δημιουργήσει ένα μοναδικό ρεκόρ -με την κατάκτηση τριών σερί χρυσών μεταλλίων σε διάστημα τεσσάρων ετών (μεσολάβησαν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου)- ισάξιο ενός μοναδικού αθλητή όπως είναι ο Ηλίας Ηλιάδης.
«Ο Ηλίας είναι έτοιμος για το καλύτερο, έτοιμος για ένα μετάλλιο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σωματική και ψυχολογική, έχει δουλέψει σκληρά όλο το χρόνο και θα μπει στους αγώνες δυνατά, όπως κάνει πάντα. Η κλήρωση έχει φέρει μπροστά μας δυνατούς αθλητές, αλλά ξέραμε ότι θα αντιμετωπίζαμε καλά ονόματα του παγκόσμιου τζούντο. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να γυρίσουμε στην Ελλάδαμε με μια μεγάλη διάκριση. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό και με τη βοήθεια του Θεού, ελπίζω να ανταμειφθούν οι κόποι μας», δήλωσε ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης στο hjf.gr αναφερόμενος στη νέα αγωνιστική πρόκληση του Mr. Ippon.
Ο Ηλίας Ηλιάδης θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ οι τελικοί θα ολοκληρωθούν στις 01:30 ξημερώματα Σαββάτου.
Ο Σλοβάκος Ραντλ (και πάλι) στο δρόμο του Ηλιάδη
Όπως ακριβώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έτσι και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Σλοβάκος Μίλαν Ραντλ θα αποτελέσει το πρώτο αγωνιστικό εμπόδιο για τον Ηλία Ηλιάδη. Με τον Ραντλ, ο οποίος βρίσκεται στο Νο-27 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει αναμετρηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν με τον Ηλιάδη να μετράει τρεις νίκες. Το 2009 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρότερνταμ, όταν ο Ηλιάδης βρισκόταν στη μεγαλύτερη αγωνιστική κάμψη της καριέρας του, ο Ραντλ είχε επικρατήσει στη φάση των “32”, όμως στις 10 Δεκεμβρίου 2011 ο Έλληνας τζουντόκα πήρε… εκδίκηση κατά τη διάρκεια του Γκραν Σλαμ στο Τόκιο. Η δεύτερη νίκη για τον Ηλιάδη ήρθε τον Μάιο του 2012 κατά τη διάρκεια του Γκραν Σλαμ της Μόσχας, ενώ… τρίτωσαν πέρυσι, στον α` προκριματικό γύρο για το Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου με Waza-ari.
Από τη στιγμή που θα ξεπεράσει το εμπόδιο του Ραντλ, ο Έλληνας τζουντόκα θα βρεθεί αντίπαλος του Ολλανδού Γκουιλέμ Έλμοντ, Νο-24 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο 32χρονος αθλητής, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005 στο Κάιρο στην κατηγορία των -81 κιλών, ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση του2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είχε βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών, πάντα στα -81 κιλά.
Εφόσον δεν… στραβώσει κάτι μέχρι τον τελικό του προκριματικού γκρουπ (προημιτελικά), τότε ο Ηλιάδης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ιάπωνα Μασάσι Νισιγιάμα (Νο-8 στον κόσμο). Οι δύο «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες του Λονδίνου, έχουν αναμετρηθεί δύο φορές στο παρελθόν. Στο παγκόσμιο Masters του Μπακού το 2011 νικητής αναδείχθηκε ο Ηλιάδης, ενώ ένα χρόνο αργότερα στο παγκόσμιο Masters που διεξήχθη στο Αλμάτι, επικράτησε ο Ασιάτης τζουντόκα με Yuko.
Τα προηγούμενα τέσσερα μετάλλια του Ηλιάδη
ΠΑΡΙΣΙ 2011 (Χρυσό μετάλλιο, 67 συμμετοχές)
Ο Ηλιάδης, τα βρήκε… σκούρα μόνο στον πρώτο αγώνα απέναντι στον Πολωνό Κράβτσικ, τον οποίο τελικά νίκησε με Yuko. Στη φάση των «32», παρουσιάστηκε… ζεστός και έκαμψε με μεγαλύτερη ευκολία την αντίσταση του Αλγερινού Λίες Μπουγιακούμπ.
Ο απρόσμενος αποκλεισμός του Βρετανού Γουίνστον στη φάση των «32» από τον 23χρονο Μολδαβό Ιβάν Ρεμαρένκο, έκανε ακόμη πιο εύκολη την αποστολή του Ηλιάδη στους «16». Σε ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα, πέτυχε μια άνετη νίκη επί του άπειρου αντιπάλου του, που του «χάρισε» την πρόκριση στον τελικό του προκριματικού γκρουπ. Εκεί τον περίμενε ο Βραζιλιάνος Ούγκο Πεσάνια, με τον οποίο ο Ηλιάδης, έκανε πραγματικό… πάρτι. Ένα Waza-ari και στη συνέχεια ένα πεντακάθαρο Ippon, έφερε τον Έλληνα τζουντόκα στον ημιτελικό.
Ο αγώνας που οδηγούσε στον τελικό, απλά επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι ο καλύτερος κερδίζει πάντα. Και αυτός ήταν ο Ηλιάδης, ο οποίος κατέβαλε τον Ρώσο, Κιρίλ Ντενίσοφ με Ippon, περίπου 50 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του πενταλέπτου.
Στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, που αποτελούσε επανάληψη του τελικού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο, ο Mr. Ippon έδειξε πως ήταν (και παραμένει μακράν) o καλύτερος αθλητής της κατηγορίας. Περισσότερο διαβασμένος, σε σχέση με την αναμέτρηση του 2010, ο Ηλιάδης έφτασε σε μια πιο εύκολη επικράτηση επί του Νταΐκι Νισιγιάμα, κερδίζοντας με Ippon σε 3 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, την ίδια στιγμή που το 2010 είχε χρειαστεί η διαδικασία του Golden Score για να βρεθεί στην πρώτη θέση του βάθρου.
ΤΟΚΙΟ 2010 (Χρυσό μετάλλιο, 59 συμμετοχές)
Η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη τον υποχρεώνει να αρχίσει τους αγώνες από τον α` προκριματικό γύρο, κάτι που ωστόσο δεν του προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Επικρατεί με Ippon σε 1:24 του Σέρβου Νίκολα Μιλόσεβιτς. Στα προκριματικά σημειώνει ακόμη τρεις νίκες επί των Μίντια Μπονταβέλι (Γεωργία), Όνο Τακάσι (Ιαπωνία) και Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία). Στα ημιτελικά «εξουδετερώνει» σε δύο λεπτά τον Αζέρο Ελκχάν Μαμαντόφ, ενώ στον τελικό επικρατεί στο Golden Score και του Ιάπωνα Νταΐκι Νισιγιάμα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ 2007 (Ασημένιο μετάλλιο, 56 συμμετοχές)
Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και ο Ηλίας Ηλιάδης φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, έστω κι αν βρίσκεται αρκετά πίσω στην παγκόσμια κατάταξη (Νο 15). Αρχίζει τις υποχρεώσεις του στον β` προκριματικό γύρο με νίκη επί του Κινέζου Γιανζχού Χε, ενώ στη συνέχεια πετυχαίνει ακόμη δύο νίκες επί του Ουκρανού Βαλεντίν Γκρεγκόφ και του Αιγύπτιου Χασάμ Μεσμπάχ. Στα ημιτελικά δείχνει τα… δόντια του απέναντι στον αθλητή των τεσσάρων Ολυμπιακών περγαμηνών (σ.σ. ένα χρόνο αργότερα του στέρησε το μετάλλιο στο Πεκίνο), τον Ολλανδό Μαρκ Χουίζινγκα, όμως στον τελικό απέναντι στον Γεωργιανό Ιρακλί Τσιρεκίτζε γνωρίζει την ήττα στο Golden Score, μένοντας δεύτερος.
ΚΑΪΡΟ 2005 (Ασημένιο μετάλλιο, 41 συμμετοχές)
Με τον τίτλο του μικρότερου σε ηλικία «χρυσού» Ολυμπιονίκη στην Ιστορία των Αγώνων, από τη διοργάνωση της Αθήνας ένα χρόνο νωρίτερα, ο Ηλίας Ηλιάδης έχει ως μοναδική προσδοκία την πρώτη θέση στη διοργάνωση. Ως Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, μπήκε επικεφαλής του α` προκριματικού ομίλου, όπου σημείωσε τέσσερις νίκες και συγκεκριμένα επί των Ρενάτο Μοραΐς (Πορτογαλία), Τόμας Μπεκ (Δανία), Νταβίντ Αλαρζά (Ισπανία) και Κασαμπί Ταόφ (Ρωσία). Προκρίνεται στον τελικό μετά τη νίκη επί του Λευκορώσου Αντρέι Καζουσιονάκ, όμως περιορίζεται στο ασημένιο μετάλλιο μετά την ήττα από τον Ιάπωνα Χιρόσι Ιζούμι.
Σημαντικές ημερομηνίες στη ζωή του Ηλία Ηλιάδη
– 10 Νοεμβρίου 1986 : Ο Ηλίας έρχεται στον κόσμο, στην πόλη Αχμέτα της Γεωργίας.
– 30 Ιουνίου 2002 : Κατακτά το πρώτο μετάλλιό του (σ.σ. χρυσό), στο Ευρωπαϊκό U17 στο Γκιορ της Ουγγαρίας στα -73κ.
– 15 Μαΐου 2004 : Γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών.
– 17 Αυγούστου 2004 : «Απογειώνει» το ελληνικό τζούντο με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα -81κ.
– 3 Δεκεμβρίου 2004 : Αναδεικνύεται κορυφαίος τζουντόκα της Ευρώπης από την EJU.
– 24 Ιουνίου 2005 : Είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία.
– 22 Αυγούστου 2005 : Η σύζυγός του, Λία, φέρνει στον κόσμο το πρώτο παιδί τους, τη Μαρία.
– 9 Σεπτεμβρίου 2005 : Κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στο Κάιρο στην κατηγορία των -90κ.
– 22 Νοεμβρίου 2005 : Ορκίζεται υπολοχαγός τεθωρακισμένων στο στρατό ξηράς, με αφορμή την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου.
– 27 Αυγούστου 2006 : Στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
– 6 Μαΐου 2007 : To χαμογελαστό παιδί του ελληνικού τζούντο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Super A της Μόσχας, κατακτά τον τίτλο του Mr. Ιppon, προσφώνηση που τον ακολουθεί από τότε σε κάθε βήμα του.
– 15 Σεπτεμβρίου 2007 : Για δεύτερη φορά αναδεικνύεται «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
– 7 Δεκεμβρίου 2007 : Και οι Ιάπωνες υποκλίνονται στο ταλέντο του, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Jigoro Kano.
– 8 Αυγούστου 2008: Μπαίνει πρώτος στη «Φωλιά του Πουλιού» ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
– 24 Απριλίου 2009 : Φτάνει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιέννης.
– 5 Ιουλίου 2009: Κατακτά για δεύτερη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες, διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, αφού ήταν η πρώτη μετά από πολύμηνη απουσία λόγω προβλημάτων υγείας.
– 10 Σεπτεμβρίου 2010: Για πρώτη φορά στην καριέρα του φτάνει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μάλιστα με δύο νίκες επί αθλητών της Ιαπωνίας.
– 28 Νοεμβρίου 2010: Αναδεικνύεται από την EJU κορυφαίος αθλητής της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το 2004.
– 23 Απριλίου 2011: Κατακτά το δεύτερο χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο της καριέρας του, στην κατηγορία των ανδρών, στη διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης.
– 26 Αυγούστου 2011: Κατέκτησε το δεύτερο χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο της καριέρας του, στη διοργάνωση του Παρισιού.
– Νοέμβριος 2011: Έρχεται στον κόσμο ο διάδοχος του Ηλία Ηλιάδης, ο βάρους περίπου πέντε κιλών, Ηρακλής.
– Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011: Πάλεψε 32 φορές, νικώντας τις 27, καταγράφοντας ένα ποσοστό 84,4%, το δεύτερο καλύτερο μετά το 2004 (85,2%)
– 29 Απριλίου 2012: Του απονεμήθηκε από την EJU ο τίτλος της κορυφαίας αθλητικής προσωπικότητας του τζούντο για το 2011.
– 1 Αυγούστου 2012: Κατέκτησε το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του. Αυτή τη φορά χάλκινης απόχρωσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου αφού στον τελικό των ρεπεσάζ κέρδισε με Yuko από δύο παρατηρήσεις τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Καμίλο.
-20 Δεκεμβρίου 2012: Ολοκλήρωσε την Ολυμπιακή χρονιά από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία των -90 κιλών, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2011.